Camino južne Istre na karti svjetskih hodočasničkih ruta - novi motiv za dolazak van glavne sezone

Ruta pokriva 193 km i prolazi kroz 2 grada i 4 općine.

Autor:  HrTurizam.hr

16. travnja 2024.

Posljednjih godina uz ostale zemlje i Hrvatska se ucrtala na kartu svjetskih hodočasničkih ruta te će se tako postojećima pridružiti i ruta Camino južne Istre.

Ova je ruta nastala kao zajednički proizvod klastera južne Istre odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana.

Camino ruta južne Istre pokriva 193 km i teritorijalno prolazi kroz 2 grada i 4 općine te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre, posebice prije i poslije glavne turističke sezone.

Ruta se realizirala na inicijativu i u suradnji s Bratovštinom Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. godine postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama puteva Sv. Jakova.

Foto: Turistička zajednica grada Pule

Foto: Turistička zajednica grada Pule

Kao i u ostatku Europe, ruta će biti označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti  podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja.

Riječ je o sedam etapa koje je moguće proći u jednom tjednu koliko je potrebno da se istinski doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline južne Istre.

/// Porast wellness putovanja, od onih u divljinu, do joge i hodočašća

Svi koji se odvaže prijeći, odnosno prijeđu Camino rutu, dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova. 

Pečata ili vjerodajnica bit će 18 i činit će ih karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti.

Foto: Turistička zajednica grada Pule

Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na web portalu dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti.

Projekt ima veliku promotivnu prednost s obzirom da je dio svjetskih Camino puteva čime se njegov značaj valorizira kod svih dionika - ugostitelja, smještajnih objekata, trgovina i ostalih.

/// Hrvatska dobila tri nove Camino rute - dvije imaju realni potencijal postati i turistički proizvod

Projekt je prvi puta apliciran na natječaj HTZ-a za dodjelu potpore iz Fonda za udružene turističke zajednice 2022. godine za što je vijeće HTZ-a dodijelilo sredstva u iznosu od 13.273 eura, dok je u 2023. u sklopu istog natječaja dodijeljeno 20.000 eura.

Sredstva su se namjenski utrošila za izradu prometnog elaborata, označavanja staza, izradu vizuala, fotografija, camino putovnica, pečata i compostela. 

Foto: Turistička zajednica grada Pule

 

Otvorenje Camino rute južne Istre planirano je u subotu 4. svibnja 2024. prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Okupljanje je u Vodnjanu, na Župnom trgu odnosno ispred crkve sv. Blaža u 13:30 sati dok je polazak predviđen u 14:30 sati.

Staza je ukupne dužine od 12 km i prolazi pored crkve sv Jakova, parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spirdon i sv. Stjepana u Peroju te uz šetnicu pokraj mora se nastavlja sve do centra Fažane gdje je planiran dolazak u 17.30 sati.

/// Projekt Camino Krk nagrađen Međunarodnom nagradom za održivi turizam

Za sve sudionike organizirano je duž staze osvježenje vodom, a u Fažani okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima nazad do Vodnjana gdje su ostavljeni auti. 

Za prisustvovanje pješačenju povodom otvorenju rute kako bi se dobio bon za okrijepu potrebno je izvršiti prijavu putem web stranice www.southistria.com gdje se ujedno na četiri jezika mogu pronaći sve dodatne informacije.

Foto: Turistička zajednica grada Pule

Adria Camino Festival organizira Bratovština svetog Jakova - Hrvatska uz podršku klastera Južna Istra koji će se od 2. do 5. svibnja održati u Puli u Hotelu Park Plaza Histria.

Na festivalu će se održati razne radionice koje će prezentirati razne Camino destinacije, govoriti o pripremi za hodočašće, biti će i interaktivne radionice, ali i ekskluzivni prikaz novog Camino filma The Way, My Way Billa Benneta.

Svi učesnici će također sudjelovati na otvaranju Camino staze južne Istre.

/// Camino rute: Pokreće se postupak zaštite tradicionalnog hodočasničkog gostoprimstva

Foto: Turistička zajednica grada Pule

Foto: Turistička zajednica grada Pule

Autor:  HrTurizam.hr

16. travnja 2024.