Cikloturizam kao jedan od najbrže rastućih selektivnih oblika turizma u fokusu konferencije Velo-city 2022

Foto: Velo-city

OPEN

Autor:  HrTurizam.hr

18. lipnja 2022.

Od 14. do 17. lipnja Ljubljana je ugostila preko 1.400 sudionika iz 60 zemalja, svjetskih predstavnika gradova, poduzeća i znanstvenika na Velo-city konferenciji, svjetskom biciklističkom skupu okupljene pod ovogodišnjom glavnom temom "Cycling the change"

Konferenciju svake godine organizira Europska biciklistička federacija, a ovogodišnjoj organizaciji pridružili su se domaćini iz Grada Ljubljane, Gospodarsko razstavišče d.o.o. i Dekon. 

Istaknuto mjesto imao je i naravno cikloturizam kao jedan od najbrže rastućih selektivnih oblika turizma, koji ima važan utjecaj na ekologiju, ali i na ekonomiju jer cikloturisti u regijama ostaju duže i troše do 40% više od motoriziranih turista.

Cilj konferencije je razmjena znanja i umrežavanje predstavnika gradova, poduzeća, znanstvenika i donositelja odluka kako bi oblikovali budućnost biciklizma i urbane mobilnosti. Tijekom četiri dana govorilo se o aktivnoj mobilnosti i sigurnosti u prometu, taktičkom urbanizmu, promjenama u ponašanju i razmišljanjima, političkim prilagodbama i drugim aktualnim i relevantnim temama.

287242812 5105733252815645 6064578909688461418 n
Foto: Velo-city

O rastućoj ekonomskoj koristi cikloturizma govorilo se 16. lipnja na središnjem jutarnjem panelu s Alessandrom Priante, UNWTO direktoricom za Europu, Petrom Stušek, direktoricom Turističke zajednice grada Ljubljane, Henk Swarttouw, predsjednik Europske biciklističke federacije, Blažom Kurnikom, iz Europske agencije za okoliš, Alex Crevar, novinar, urednik i konzultant za odgovorni turizam, Camille Thome, CEO Velo & Territories te Thomas Larsen Schmidt, predsjednik europskog ogranka međunarodnog MTB udruženja.

Henk Swarttouw naglasio je da razvojem cikloturizma pospješujemo predsezonu i postsezonu jer cikloturistima takvo vrijeme najbolje odgovara. Upravo je to tema o kojoj godinama govorimo u Hrvatskoj.

Alex Crevar, čije radove čitamo u New York Timesu, National Geographicu i drugima, zaključio je: “Bicikliranje je samo po sebi održivo i odlično za okoliš, a kao novinaru, to je iskren i održiv način za pisanje. Mala mjesta su jednako važna kao i velika te je gotovo nemoguće biti masovni turist kao biciklist. Cikloturizam nije samo da budemo u pravu u vezi s našim okruženjem, već i s lokalnim ljudima koji dijele priču i koje trebamo naučiti kako da ju ispričaju.

Hrvatska je na Velo-city imala svojeg jakog predstavnika, Bikademy, jedinstveni cikloturistički proizvod iz Hrvatske. 

Kresimir herceg vlasnik bikademy a
Krešimir Heceg, vlasnik Bikademy-a

Na panelu o inovacijama u cikloturizmu predstavljen je Bikademy, jedinstveni cikloturistički proizvod iz Hrvatske. Krešimir Heceg, vlasnik Bikademy-a istaknuo je da je cikloturizam usko vezan uz kulturni turizam te da se cikloturisti zapravo raduju kulturnim iskustvima i istraživanju novih krajeva. “Bicikl je dovoljno spor da uživamo u onome što nas okružuje, ali i dovoljno brz da prođemo veće udaljenosti. Uz Bikademy potičemo turiste i lokalnu zajednicu na bicikliranje, istraživanje dobro poznatih lokacija i znamenitosti, ali i otkrivanje onih manje znanih. I za to ih nagrađujemo.”, dodao je Herceg.

Sudjelovali su i drugi hrvatski stručnjaci te dali svoju perspektivu: Leonid Ljubotina s Fakulteta prometnih znanosti, Tena Šarić Rukavina iz Sindikata biciklista, Zoran Klarić iz Instituta za turizam i drugi.

U sklopu konferencije organizirana su i brojna druga društvena događanja poput biciklističke parade na kojoj je sudjelovalo preko 2000 lokalaca i sudionika konferencije. Sudionici su biciklirali i u sklopu različitih kulturnih tura koje su pružile tematski pristup atrakcijama grada.

Nastavak Velo-city konferencije očekuje se u Leipzigu od 27. do 30. lipnja iduće godine.

Autor:  HrTurizam.hr

18. lipnja 2022.