Cresko-lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula izabrani na pozivu 'Renewable Islands for 2030'

Hrvatski otoci među 30 otoka i otočnih skupina spremnih predvoditi put prema potpunoj energetskoj neovisnosti.

Autor:  HrTurizam.hr

2. prosinca 2023.

Tajništvo za čistu energiju EU otoka objavilo je da je odabrano 30 otoka i otočnih skupina iz 10 europskih zemalja spremnih predvoditi put prema potpunoj energetskoj neovisnosti do 2030. godine

Europski otočni rajevi uskoro će postati predvodnici u tranziciji prema održivijoj budućnosti, a Pokret Otoka, regionalni partner Tajništva već petu godinu zaredom igra ključnu ulogu u tom putovanju.

Podsjetimo, putovanje europskih otoka započelo je pozivom za podnošenje prijava od interesa koji je u lipnju 2023. objavio europski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Nakon pažljivog razmatranja, Tajništvo je krajem studenog odabralo 30 otoka i otočnih skupina koji prednjače u energetskoj neovisnosti.

Misija je bila jasna: identificirati i pružiti tehničku podršku za 30 otoka i otočnih skupina tijekom sljedeće tri godine, vodeći ih prema potpunoj energetskoj neovisnosti putem sto posto obnovljivih izvora do 2030.

Uspjeh ovih 'otoka pionira' sada će postati smjernice za druge, 'otoke sljedbenike' na njihovom putu sveobuhvatne dekarbonizacije.

"Raduje me vidjeti završetak sljedećeg koraka u ovoj inicijativi. Odabrani otoci sada imaju priliku služiti kao pionirski modeli za planiranje i implementaciju čistih energetskih sustava, te kako upravljati decentraliziranim dekarboniziranim električnim sustavima. To će pružiti dragocjene uvide za druge otoke, mnoge od kojih su i dalje visoko ovisni o skupim, uvezenim fosilnim gorivima. Također mogu poslužiti kao primjeri za prijelaz u gradovima i regijama diljem svijeta", naveo je Simson.

Tajništvo će pomoći otocima u osmišljavanju, pripremi i provedbi planova dekarbonizacije za njihove energetske sustave. Proširit će tehničku i organizacijsku podršku, osiguravajući da svaki otok dobije sveobuhvatne upute tijekom svog putovanja.

Poziv za podnošenje prijava od interesa označio je početak ovog inspirativnog projekta i za naše otoke. Uz brojne prijavljene, na listu 30 otoka uspjeli su se upisati Cresko-lošinjski arhipelag te otoci Korčula i Pašman. Oni će, uz potpunu podršku Pokreta Otoka, zakoračiti prema održivoj budućnosti.

Što uključuje tehnička podrška Tajništva?

Razvijat će se planovi za financiranje mjera energetske učinkovitosti, istraživanja, analize i provedbu projekata proizvodnje obnovljive energije. Ovo se poklapa s ciljevima Inicijative RePowerEU.

Studije će uključivati analizu poslovnih modela, uključenost zajednice u solarnu energiju, hidroenergiju te različite opcije pohrane energije. Nadalje, obuhvaćaju razvoj vjetroenergije, elektrifikaciju transporta, fleksibilnost mreže te samopotrošnju.

Tehnička podrška će također istraživati održivi pomorski transport, upravljanje otpadom i valorizaciju te optimizaciju daljinskog grijanja.

Sveobuhvatni cilj je potaknuti holistički prijelaz prema održivim praksama energije, obuhvaćajući kako tehnološki napredak tako i sudjelovanje zajednice na raznolikim područjima i domenama energije.

Listu svih izabranih EU otoka pogledajte na poveznici.

Foto: Ivan Brčić

Autor:  HrTurizam.hr

2. prosinca 2023.