Druge industrije mogu temeljiti svoj napredak na automatizaciji i AI, turizam i ugostiteljstvo prvenstveno ovise o ljudima

Autor:  HrTurizam.hr

4. prosinca 2024.

U organizaciji hrvatske zastupnice Nikoline Brnjac u Europskom parlamentu održana je konferencija povodom Europskog dana ugostiteljstva, koja je okupila predstavnike europskog ugostiteljskog sektora, donositelje politika i stručnjake s ciljem rasprave o budućnosti europskog ugostiteljstva i turizma.

Zastupnica Brnjac istaknula je važnost uspostavljenja ravnoteže između konkurentnosti i održivosti za budućnost europskog ugostiteljskog sektora. "Digitalna i zelena transformacija nisu samo izazovi, već i prilike za unapređenje sektora i prilagođavanje suvremenim potrebama. Kako bi ostao konkurentan u 21. stoljeću, europski ugostiteljski sektor mora se nastaviti razvijati, imajući na umu da je za uspjeh važno i očuvanje raznolikosti lokalnih običaja te prirodne i kulturne baštine koje čine Europu najposjećenijom destinacijom na svijetu. Suradnja Europskog parlamenta s dionicima u sektoru je iznimno važna kako bismo  donosili relevantne i provedive zakonodavne i strateške dokumente, koji će osigurati  podlogu za budući uspjeh europskog turizma“, istaknula je.

Uz zastupnicu Brnjac, na konferenciji je govorio Apostolos Tzitzikostas, novoizabrani povjerenik za održivi promet i turizam Europske komisije, koji je 1. prosinca službeno stupio na dužnost te Alexandros Vassilikos, predsjednik HOTREC-a, europskog udruženja ugostitelja i Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i član financijskog odbora HOTREC-a.

Konkurentnost, održivost i otpornost ključni su čimbenici za osiguranje daljnjeg razvoja sektora te za očuvanje Europe kao globalnog lidera u turizmu. Želim naglasiti važnost održivog turizma, koji je temelj europskog gospodarstva i sastavni dio društvenog i gospodarskog tkiva naših regionalnih i lokalnih zajednica“, rekao je europski povjerenik Tzitzikostas. 

Alexandros Vassilikos kazao je i kako Europski dan ugostiteljstva u Europskom parlamentu ističe ključnu ulogu ugostiteljskog sektora u europskom gospodarstvu i kulturi. "Kao predsjednik HOTREC-a, ponosan sam što mogu zagovarati male i obiteljske tvrtke koje potiču održiv i konkurentan razvoj turizma“, zaključio je Tzitzikostas.

U europskom parlamentu odrzana konferencija povodom europskog dana ugostiteljstva

Bernard Zenzerović istaknuo je kako je održivost smjer u kojem turizam mora ići, ali kako održivost košta.

"Upravo su financijski razlozi ključna prepreka za jače prihvaćanje održivih okolišnih praksi u poslovanju. Neto dobit sektora u Hrvatskoj kreće se oko 5% i bilo kakvo dodatno opterećenje uslijed novih regulativa ugrožava prostor za investicije, rast plaća, dizanje kvalitete i dugoročno utječe na konkurentnost sektora. Rješenje je da jačamo održive prakse, ali kontinuirano, imajući u vidu koliko točno svaka aktivnost u regulativi utječe na konkurentnost i prateći navedene aktivnosti s konkretnim alokacijama u financijskim budgetima kako EU, tako i nacionalnim i lokalnim. Također, važno je naglasiti da tranzicija prema održivom turizmu nije samo okolišno pitanje nego i šira društvena i socijalna tema koja će biti još veći izazov za rješavanje. Posebice imajući u vidu opterećenost naših pojedinih destinacija i utjecaj koji overturizam ima na lokalnu zajednicu, od priuštivog stanovanja i situacije s otpadom, pa nadalje“, ističe Zenzerović.

Tijekom dviju panel rasprava, stručnjaci su se osvrnuli na ključna pitanja poput smanjenja administrativnih opterećenja i poticanja digitalne transformacije za mala i srednja poduzeća te razvoja ciljanih vještina za privlačenje i zadržavanje kvalificirane radne snage.

Zastupnica Brnjac istaknula je potrebu za potporom s europske razine: "Posebno su u ovom području potrebne racionalne politike kako bi se smanjila administrativna opterećenja, izjednačili uvjeti i osnažila poduzeća te osiguralo ciljano financiranje. Ljudi koji rade u ovom sektoru njegovo su najveće blago. Dok druge industrije mogu temeljiti svoj napredak na automatizaciji i umjetnoj inteligenciji, turizam i ugostiteljstvo prvenstveno ovise o ljudima. Zato se moramo usredotočiti na to da putem europskih politika ljudima u ugostiteljskom sektoru omogućimo kvalitetna radna mjesta i prilike za obrazovanje, kao i primjerene plaće i uvjete rada. Moramo osigurati EU sredstva kako bi turistički sektor u EU postigao zadane ciljeve i postao održiviji. Hrvatska može poslužiti kao dobar primjer u osiguravanju bespovratnih sredstava na EU razini. Primjerice, za vrijeme mog mandata ministrice turizma i sporta, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je preko 182 milijuna eura bespovratnih sredstava za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika, dok je kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurano dodatnih 90 milijuna eura za mikro, male i srednje poduzetnike“, zaključila je Brnjac.

Konferencija je zaključena pozivom na zajedničko djelovanje svih dionika kako bi europski ugostiteljski sektor ostao konkurentan, inovativan i održiv.

Autor:  HrTurizam.hr

4. prosinca 2024.