DRV: Turistička industrija očekuje povećanje prodaje u 2024. godini

Njemačka turistička udruga (DRV) očekuje umjereni rast prodaje od 4%, u usporedbi s prethodnom godinom, za tržište odmora i privatnih putovanja s najmanje jednim noćenjem

Autor:  HrTurizam.hr

5. siječnja 2024.

Turistička industrija s povjerenjem iščekuje novu 2024. godinu. Već postoje znakovi velike potražnje za odmorom, posebno za nadolazeće ljetne mjesece. Njemačka turistička udruga (DRV) očekuje umjereni rast prodaje od 4%, u usporedbi s prethodnom godinom, za tržište odmora i privatnih putovanja s najmanje jednim noćenjem. Očekuje se kako će građani potrošiti ukupno 78 milijardi eura na turističke usluge koje rezerviraju prije početka godišnjeg odmora – kako na paket aranžmane turoperatora tako i na individualno prilagođena putovanja.

"Posebno će putovanja na velike udaljenosti doživjeti zamjetan porast", očekuje predsjednik DRV-a Norbert Fiebig. Ova procjena za novu turističku godinu 2023./24., koja je započela mjesecom putovanja, studenim 2023., temelji se na novoj tržišnoj prognozi koju je DRV razvio zajedno sa stručnjacima iz industrije. 

Prema stručnjacima iz industrije, istočna ruta srednje udaljenosti – s odredištima Turska i Grčka – ostat će jedan od pokretača rasta na njemačkom putničkom tržištu tijekom cijele godine. "Turska je već jedno od odredišta s najvećom potražnjom njemačkih turista, kada je riječ o paket aranžmanima za 2024.", rekao je Fiebig. DRV očekuje sveukupni pozitivan razvoj putovanja na velike udaljenosti u usporedbi s prethodnom godinom - s povećanjem broja putnika od 11% i povećanjem prodaje od 18% u polugodištu ljetnih putovanja.

"Mnoga odredišta za putovanja na velike udaljenosti poput SAD-a, Australije, Tajlanda ili Indonezije tek su se postupno oporavila nakon pandemije korone", rekao je predsjednik DRV-a. Stoga se i dalje mogu očekivati ​​učinci sustizanja u segmentu putovanja na velike udaljenosti - čak i ako su pod utjecajem domaćih gospodarskih čimbenika i povezane nesigurnosti među potrošačima.

Većina stanovništva neće odustati od putovanja

Za cijelu godinu DRV očekuje blagi pad broja putnika unatoč povećanju prodaje. Već 2023. manje je ljudi putovalo s turoperatorima nego prije pandemije, no prema mišljenju stručnjaka, očekivani pad ove godine više neće biti tako snažan kao 2023. Međutim, još se ne može predvidjeti kako će povećanje poreza na zračni promet, koje planira savezna vlada, utjecati na cijene, a time i potražnju. U vrijeme prognoze detalji još nisu bili dostupni.

///Njemačka vlada planira povećanje poreza na zračni promet - turoperatori i zračni prijevoznici bijesni

Predsjednik DRV-a Fiebig vidi planirano povećanje kao socijalno pitanje, posebno za obitelji s djecom koja imaju prosječna primanja: "Očito je da si mnogi njemački građani više ne mogu priuštiti putovanje na odmor zbog povećanih troškova."

Ipak, stručnjaci su sigurni kako većina stanovništva neće odustati od putovanja. Na to upućuju i prijašnje rezervacije turoperatora za ljetnu sezonu 2024. One su već znatno više od prošlogodišnjih i pretpandemijske 2019. godine. Nijemci svoj godišnji odmor rezerviraju za ljetne mjesece mnogo ranije i iskorištavaju ponude turoperatora s kojima mogu uštedjeti.

Razlog mogućeg pada broja putnika u tekućoj godini: opća poskupljenja, posebice goriva, grijanja i hrane, opterećuju mnoge kućne proračune. Općenito, stručnjaci sumnjaju kako svi ukupno manje putuju ili štede na duljini boravka po osobi i kućanstvu. Vjerojatno je kako će se više kućanstava koncentrirati na jedno ili dva glavna putovanja na odmor. Podaci o rezervacijama upućuju – a u tom smjeru idu i procjene stručnjaka – da će se putovanja na odmor i rekreaciju znatno smanjiti u aktualnoj zimskoj sezoni, ali se velika potražnja očekuje ljeti. Pad bi stoga mogao imati nešto veći utjecaj na pojedinačno tržište putovanja za odredišta na koja se pretežno putuje automobilom.

Izvor: DRV

Autor:  HrTurizam.hr

5. siječnja 2024.