Europske institucije službeno usvojile Europsku biciklističku deklaraciju

Time se obvezuju na konkretne radnje usmjerene na oslobađanje punog potencijala biciklizma u EU.

Autor:  HrTurizam.hr

4. travnja 2024.

Sve tri europske institucije, Vijeće, Parlament i Komisija, potpisale su 3. travnja Europsku deklaraciju o biciklizmu, inicijativu kojom se biciklizam prepoznaje kao zaokruženi način prijevoza.

Europska deklaracija o biciklizmu prepoznaje transport biciklima kao jedan od najodrživijih, najpristupačnijih i najinkluzivnijih, jeftinih i zdravih oblika prijevoza i rekreacije te ističe njegovu ključnu važnost za europsko društvo i gospodarstvo.

Dokument će poslužiti kao strateški kompas za postojeće i buduće politike kao i inicijative vezane uz biciklizam.

/// Rezultati istraživanja o broju dnevnih biciklista u Europi razočarali

Deklaraciju su na marginama sastanka europskih ministara prometa potpisali Adina Vălean, povjerenica za promet, Karima Delli, predsjednica Odbora za promet Europskog parlamenta i Georges Gilkinet, zamjenik premijera Belgije, koji predstavlja belgijsko predsjedništvo Vijeće.

"Prepoznajemo bezbrojne prednosti biciklizma: smanjuje zagađenje, prorjeđuje gradske gužve i promiče zdraviji stil života", izjavila je Adina Vălean, europska povjerenica za promet.

"Danas slavimo usvajanje Europske biciklističke deklaracije kao doista povijesno postignuće. Ova deklaracija ima potencijal za otključavanje prednosti vožnje bicikla za milijune europskih građana, odražavajući mnoge dugotrajne zahtjeve ECF-a zagovaranja i politike", poručila je Jill Warren, izvršna direktorica Europske biciklističke federacije (ECF). 

/// Budućnost bez automobila: Najduži biciklistički tunel u Europi smanjuje prometne gužve i čuva zdravlje planeta

"Budući da je biciklizam uzdignut u strateški prioritet, spremni smo podržati institucije u ostvarivanju njegovog punog potencijala kao zdravog i održivog prijevoznog sredstva", dodala je.

Kroz zajednički usvojenu Deklaraciju, institucije se obvezuju na konkretne radnje usmjerene na oslobađanje punog potencijala biciklizma u EU, kategoriziranog u osam ključnih načela:

  • Razvijanje i jačanje biciklističkih politika
  • Poticanje uključive, pristupačne i zdrave mobilnosti
  • Stvaranje više i bolje biciklističke infrastrukture
  • Povećanje ulaganja i stvaranje povoljnih uvjeta za biciklizam
  • Poboljšanje sigurnosti i zaštite na cestama
  • Podržavanje kvalitetnih zelenih poslova i razvoj europske biciklističke industrije svjetske klase
  • Podržavanje multimodalnosti i cikloturizma
  • Poboljšanje prikupljanja podataka o biciklizmu

/// Dok mnogi gradovi pokušavaju motivirati stanovnike prema održivom načinu života, francuski grad poduzima konkretne korake u tom smjeru

Jasne obveze - kao što su sigurne i koherentne biciklističke mreže u gradovima, bolje veze s javnim prijevozom, sigurna parkirna mjesta, postavljanje punjačnica za e-bicikle i biciklističke autoceste koje povezuju gradove s ruralnim područjima - smatraju se nužnima za poboljšanje kvalitete, kvantitete, kontinuiteta i atraktivnosti biciklističke infrastrukture u svim državama članicama.

Bike g5d2297de2 1280
Foto: Pixabay

Sigurnost

Sigurnost je preduvjet za poticanje vožnje bicikla, jer su biciklisti vrlo ranjivi - naime, čak 9 posto smrtno stradalih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji su biciklisti.

"Uz sigurniju infrastrukturu kao što su odvojene biciklističke staze, svi elementi pristupa sigurnog sustava trebali bi se primjenjivati i na bicikle i na automobile", izjavila je Vălean u listopadu 2023.

To uključuje sigurne brzine i korištenje cesta te adekvatnu provedbu pravila cestovnog prometa, rekla je europska povjerenica za promet na službenom predstavljanju Deklaracije u Sevilli. 

/// Dodana vrijednost turizma: UBS jedinstvenim dizajnom biciklističke infrastrukture osvaja tržište – i ne samo Hrvatsko!

"Pored sigurnosti, ova će Deklaracija pomoći u poticanju visokokvalitetnih radnih mjesta, uključujući obuku i cikloturizam. U EU je 2022. proizvedeno ukupno 14,7 milijuna bicikala, što je povećanje od 29 posto u odnosu na razdoblje od 2012. do 2022. godine", istaknula je.

Podrška

Udruge za zagovaranje biciklizma - Europska biciklistička federacija (ECF), Cycling Industries Europe (CIE) i Konfederacija europske biciklističke industrije (CONEBI) - entuzijastično pozdravljaju ovu odluku. 

Biciklističke organizacije čestitale su na suradničkom i konzultativnom pristupu koji je doveo do ove Deklaracije, ne samo s Europskim parlamentom i Vijećem i unutar Komisije, već i s ključnim vanjskim dionicima - uključujući gradove, regije, dužnosnike država članica, udruge, tvrtke i nevladine organizacije zastupljene u Stručnoj skupini Komisije za urbanu mobilnost (EGUM).

/// Trendovi: Potrošnja na putovanja povezana s biciklima u porastu

"Ovo je ključna prekretnica za biciklizam. Drago nam je što Deklaracija odražava mnoge ECF-ove dugogodišnje zahtjeve zagovaranja i politike usmjerene na povećanje i poboljšanje biciklizma u Europi, poput stvaranja veće i bolje biciklističke infrastrukture i poticanja uključive te pristupačne mobilnosti", komentirala je objavu prošle godine izvršna direktorica ECF-a Jill Warren.

Bike g769c651a0 1280
Foto: Pixabay

"Dugo smo se zalagali za jedinstvenu biciklističku politiku Europske unije koja bi biciklizam postavila na istu razinu kao i druge načine prijevoza i industrijske sektore u EU, oslobađajući koherentniju potporu politici, veću dosljednost među državama članicama bloka i više milijardi za ulaganja. Deklaracija postavlja nove temelje integriranjem svih ključnih područja potrebnih za uspješan biciklistički ekosustav za društvo i poslovanje", kazao je Kevin Mayne, izvršni direktor CIE.

/// Dizajniran prvi e-bicikl bez baterije: "Pi-Pop od 20 kilograma simbol je trezvenosti"

"Industrija bicikala, e-bicikala, dijelova i pribora u Europi visoko cijeni prijedlog Komisije o Europskoj deklaraciji o biciklizmu. Njegova provedba pomoći će u daljnjem razvoju i rastu biciklističkog sektora kao središnjeg partnera u ekosustavu mobilnosti EU i kao europske biciklističke industrije svjetske klase", nadovezao se Manuel Marsilio, generalni direktor CONEBI-ja.

/// Mirela i Bojan Šenkinc: Težimo li cjelogodišnjem turizmu, isplati se ulagati u biciklističku infrastrukturu

Pozadina

Šest zemalja udružilo je u lipnju 2022. snage za Europsku biciklističku strategiju. Ministri mobilnosti iz Belgije, Luksemburga, Danske, Nizozemske, Austrije i Irske potpisali su deklaraciju pozivajući EU na "provedbu prave biciklističke politike" te da 2024. bude proglašena Europskom godinom biciklizma. 

/// Slow travel: Vaše najbolje putovanje moglo bi biti unutar udaljenosti vožnje biciklom

U dokumentu se dalje navodi kako bi EU trebala dati prednost biciklizmu u svojoj klimatskoj strategiji i osvijestiti građane o prednostima vožnje biciklom.

Do sada je još pet zemalja bloka potpisalo Europsku biciklističku deklaraciju koju predvodi Belgija, a koja poziva na povećanje upotrebe bicikala, kao i financiranje biciklizma.

/// Automobili u srednjoj Europi i dalje najviše korišteni, a slijede javni prijevoz i bicikli

U Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta usvojena je u siječnju 2023. rezolucija o biciklističkoj strategiji Europske unije koju je sljedeći mjesec Parlament gotovo jednoglasno izglasao. Rezolucija je pozvala na niz konkretnih radnji za udvostručenje biciklizma u Europi do 2030.

U listopadu 2023. Europska komisija je službeno pokrenula Europsku biciklističku deklaraciju kao inicijativu Europske unije. Izvršni potpredsjednik te institucije Frans Timmermans obećava "biciklističku revoluciju" od srpnja 2022.

/// Trans Dinarica: Nova biciklistička ruta vodi 2000 km kroz osam zemalja

Naslovna fotografija: bearfotos / Freepik 
Izvor: Službeni list Europske unije

Autor:  HrTurizam.hr

4. travnja 2024.