FOS: Izvrsnost u obiteljskom smještaju kao preduvjetu za konkurentan i održiv turizam

Kapaciteti veliki, kvaliteta i inovativnost nužni za konkurentnost

Autor:  HrTurizam.hr

18. ožujka 2023.

7. Forum obiteljskog smještaja (FOS), jedan od najrelevantnijih skupova za pripremu privatnih iznajmljivača za turističku sezonu održan je u subotu u hotelu Westin u Zagrebu.

Ovogodišnje izdanje konferencije koja je okupila sudionike iz cijele Hrvatske organizirali su Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Objekti u domaćinstvu u hrvatskoj smještajnoj strukturi ostvaruju najveći turistički promet, a tako je bilo i tijekom prošle godine u kojoj je od ukupnih 105 milijuna noćenja gotovo 47 milijuna ostvareno u obiteljskom smještaju.

"Upravo zato očekujemo snažan doprinos privatnih iznajmljivača ukupnim rezultatima hrvatskog turizma i tijekom ove godine u kojoj, sukladno najavama, očekujemo potpun oporavak hrvatskog turizma i povratak na predpandemijske turističke rezultate. U tom je kontekstu vrlo važan i Forum obiteljskog smještaja koji se prometnuo u jedno od ključnih mjesta okupljanja za dijalog, daljnje unaprjeđenje i razvoj obiteljskog smještaja za kojeg u Hrvatskoj turističkoj zajednici dodatno pripremamo poseban program promocije i brendiranja koje će pridonijeti još većoj i boljoj vidljivosti ovog važnog dijela ukupne hrvatske turističke ponude", rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a naglasivši kako je kontinuirano ulaganje u podizanje kvalitete smještajnih jedinica ključno za još uspješnije poslovanje.

Vesele nas najave sudionika ovogodišnjeg Foruma da će ovogodišnja turistička sezona dostići turističke rezultate iz 2019 godine, rekla je direktorica Sektora turizma HGK Andreja Vukojević.

"Na putu oporavka koji je trajao tri sezone veliki utjecaj imao je i obiteljski smještaj koji je značajno pomogao hrvatskom turizmu da opstane i prebrodi krizno razdoblje. Kako se broj smještajnih jedinica približava predpandemijskim brojkama sve je jasnije da će se vlasnici koji ulažu kako u svoje nekretnine, tako i u edukaciju izdići od ostalih i biti konkurentniji na tržištu. Upravo je cilj Foruma da omogućimo privatnim iznajmljivačima da od relevantnih predavača i edukatora saznaju o principima izvrsnosti u obiteljskom smještaju kao preduvjetu za konkurentan i održiv turizam“, zaključila je Vukojević.

FOS je iznova aktualizirao važnost unaprjeđenja sustava kategorizacije i rekategorizacije te poticanja unaprjeđenja kvalitete smještajnih objekata i svih ostalih ugostiteljskih objekata.

Raspravljano je i o potrebi poticanja dobivanja oznaka kvalitete te snažnije uvažavanje principa ekološki prihvatljivog i društveno odgovornog poslovanja kao ključnih sastavnica nove strategije održivog turizma. U sklopu ovogodišnjeg Foruma organizirana su predavanja, panel rasprave, radionice i B2B izložbeni prostor za umrežavanje s izlagačima proizvoda i usluga relevantnih za obiteljski smještaj.

Foto: HGK

Autor:  HrTurizam.hr

18. ožujka 2023.