GRANFONDO privukao bicikliste iz 9 zemalja Europe na Mjesečev otok

Autor:  HrTurizam.hr

17. listopada 2022.

Protekli sunčani vikend Novalja je bila domaćin trećeg izdanja Međunarodnog biciklističkog maratona GRANFONDO Pag koji je okupio oko 130 natjecatelja iz Hrvatske i 9 zemalja Europe (Slovenija, Austrija, Poljska, Francuska, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Belgija, Slovačka).

Otok Pag sudionicima nudi nesvakidašnje iskustvo bicikliranja mjesečevim krajolicima i nudi prekrasne prizore koji prate stazu od Novalje do Lunjskih maslinika naglašavaju organizatori. 

Međunarodni biciklistički maraton “GRANFONDO PAG – Cycling on the Moon” održao se u dužini 85 kilometara, dok je rekreativna utrka “MINI GRANFONDO” bila u dužini 35 kilometara.

Ruta utrke ( Novalja – Metajna – Žigljen – Stara Novalja – Lun – Novalja ) izrazito je atraktivna zbog raznolikog krajolika. Biciklisti su tako mogli uživati u ambijentu ogoljelog kamena opustošenog uslijed jakih udara bure na istočnoj strani otoka, diviti se zelenilu tisućljetnih maslina sjeverozapadne strane te uživati u morskom plavetnilu novaljske i staronovaljske uvale.

Ove godine u vremenu od 1:57:49,56 pobjednik utrke je Nikolas Gojković iz BK Zadar koji je 85 km odvozio za manje od dva sata.

Inače, mladi Zadranin Gojković je najtrofejniji hrvatski biciklist koji je osvojio brojna državnih odličja a član je i hrvatske reprezentacije u kategoriji Juniora. Granfondo utrku prati od prvog izdanja. “Presretan sam pobjedom i zahvaljujem se domaćinima i organizatorima na izvrsno organiziranoj utrci. Vidimo se i druge godine”, poručio je s Paga Gojković kojeg ćemo uskoro pratiti i u seniorskoj kategoriji kao člana hrvatske biciklističke reprezentacije.

Aimg 4616

Drugo mjesto zauzeo je Anthony Bilić, iz Four Es Racing Team iz Hrvatske, dok je treće mjesto osvojio Matija Meden (1:57:54,99) iz kluba VirtuSlo iz Slovenije. Matija Meden već drugi puta nastupa na utrci na Pagu, a nedavno je odvozio utrku Istra 300 u dužini od 230 kilometara.  

“Vrijeme, konkurencija, a pogotovo organizacija je bila izvrsna. Ostajem do nedjelje u Novalji kako bi iskoristio vrijeme za odmor prekrasne Novalje i otoka Paga,” istaknuo  je Meden, kojem je djed porijeklom upravo iz Novalje tako da je posebno vezan uz Novalju i utrku. 

GRANFONDO PAG – Cycling on the Moon okuplja kako profesionalce, tako i rekreativce, što je posebna vrijednost cijelog biciklističkog maratona. Natjecatelji u vodećoj grupi bore se za pobjedu, oni u sredini da ostvare što bolje osobno vrijeme, a biciklisti na začelju prvenstveno sa izazovom završetka ovako zahtjevne utrke (ponekad i da izbjegnu “cut off time”) navode organizatori Plus Team 4 You.

Veliki broj rekreativaca počeo se baviti biciklizmom zahvaljujući modernom načinu života i zdravstvenim tegobama koje su posljedice istog  navodi  Saša Ladavac iz kluba STUDENTI Samobor, koji se rekreativno bavi biciklizmom već 6 godina.

Danas je to više od hobija tako da nerijetko na ljetovanje krećemo biciklom iz Samobora put Novalje i ovakve utrke za nas predstavljaju posebno zadovoljstvo. Veliki broj natjecatelja dolazi upravo iz Slovenije a jedan od prepoznatljivih lica utrke bio je i Smiljan Mori poznati motivacijski govornik i poslovni savjetnik iz Slovenije navodeći kako je prvi puta pratio utrku 2019. godine a danas je sudionik u istoj.

Važno je raditi na svojoj kondiciji. Danas moraš biti multidimenzionalan, kako u biznisu, tako i u mentalnoj i fizičkoj snazi, a sport je najbolji način za započeti proces obnove i stjecanja svih vještina potrebnih za današnju poslovnu svakodnevnicu ” ističe Mori.

Img 4548

Ono što je izuzetno važno je uključivanje lokalnog stanovništva i turističkih dionika u organizaciju evenata. Jedan od njih je i Ivan Vidas, iznajmljivač sa područja grada Novalje koji se rekreativno bavi biciklizmom od početka pandemije.

Ovo je moje drugo sudjelovanje na utrci i drago mi je da kao lokalni predstavnik sudjelujem na našem eventu sa još četiri kolege iz Novalje. Podržavamo ovakve evente u pred i posezoni jer želimo i svojim sudjelovanjem pokazati koliko je važno utkati sport u svakodnevnicu, posao i destinaciju,” naveo je Vidas. Osim biciklista na utrci su sudjelovali i triatlonci a Dejan Patrčević jedno je od najpoznatijih imena profesionalnog triatlona sa značajnim uspjesima u ITU Svjetskom triatlon kupu i Ironmanu.

Direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner naglašava kako su sa biciklističkim proizvodom Granfondo Pag iskoristili blagodati otočke klime te privukli trenutno jednu od najbrže rastućih turističkih tržišnih niša u Novalju.

“Upravo raznovrsna i bogata ponuda u ovom posezonskom razdoblju čini Pag jednom od najpoželjnijih hrvatskih destinacija za sve veći broj poklonika outdoora koji na otoku pronalaze sve razine uzbuđenja - od obiteljskih druženja u prirodi do vrlo zahtjevnih adrenalinskih nadmetanja. Sve je veći interes posjetitelja za aktivnosti na otvorenom - turisti se okreću prirodi baveći se biciklizmom, trekingom, planinarenjem, penjanjem, veslanjem i sličnim aktivnostima, za koje ne samo u Novalji već i na cijelom otoku imamo idealne uvjete. Imamo prepoznatljiv turistički proizvod koji odgovara na problem sezonalnosti a eventi su samo jedan od komunikacijskih kanala promoviranja destinacije idealne za outdoor aktivnosti”, istaknula Šćiran Rizner.

 

Autor:  HrTurizam.hr

17. listopada 2022.