Hrvatska je od 1. siječnja 2023. punopravna članica Schengena

Službeno je. Hrvatska je postala punopravna članica Schengena. Danas se na Vijeću ministara unutarnjih poslova EU raspravljalo  o članstvu Hrvatske u...

Autor:  HrTurizam.hr

8. prosinca 2022.

Službeno je. Hrvatska je postala punopravna članica Schengena.

Danas se na Vijeću ministara unutarnjih poslova EU raspravljalo  o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, te je Hrvatska dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe.

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska se nalazi u Schengenu kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama, dok u zračnom prometu tj. zračnim lukama, odluka vrijedi od 26. ožujka.2023.

Ulazak u Schengen zonu kao i uvođenje eura od 01.siječnja bit će veliki pozitivni zamah za hrvatsko gospodarstvo, a pogotovo za turizam. Podsjetimo, preko 75% stranih posjetitelja i 80% robne razmjene dolazi iz država članica Schengena. 

Ova će odluka dati dodatni poticaj rastu turističkog prometa i konkurentnosti sektora jer će sigurno osnažiti interes za hrvatskom turističkom ponudom, navode hotelijeri okupljeni u HUT-u.

Još jača integracija Hrvatske u EU koju donosi ulazak u šengenski prostor izrazito je optimistična vijest za turistički sektor i cijelo gospodarstvo. Jačanje razine sigurnosti zemlje koje donosi ulazak u šengenski prostor, kao i ulazak u eurozonu od 1.siječnja i usvajanje valute koju koriste naši gosti iz ključnih emitivnih zemalja, dodatno će olakšati dolazak i ojačati interes za Hrvatskom u članicama EU, ali i na potražnju iz trećih zemalja", poručio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Naše ključne emitivne zemlje članice su šengenskog prostora, što znači da će ulazak Hrvatske u taj prostor i ukidanje graničnih kontrola na našoj granici sa Slovenijom i Mađarskoj turistima iz tih zemalja značiti još brži i jednostavniji dolazak u Hrvatsku.

Zbog jednostavnijeg dolaska, zajedničke valute i jačanja percepcije sigurnosti u Hrvatsku će sigurno doći i gosti koji do sada nisu birali Hrvatsku kao destinaciju svog odmora.

Foto: Vlada RH

Autor:  HrTurizam.hr

8. prosinca 2022.