Hrvatska ponovno izabrana za članstvo u Odboru za turizam i održivost UN-ove Svjetske turističke organizacije

Hrvatska je protekle četiri godine članica Odbora za turizam i održivost te je pri tome posljednje dvije godine ujedno i predsjedala istim Odborom, po...

Autor:  HrTurizam.hr

6. lipnja 2023.

Hrvatska je protekle četiri godine članica Odbora za turizam i održivost te je pri tome posljednje dvije godine ujedno i predsjedala istim Odborom, ponovno je izabrana za članstvo u Odboru za turizam i održivost UN-ove Svjetske turističke organizacije.

Naime, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina, sudjelovao je na 68. sastanku UNWTO-ove Komisije za Europu koja se održava od 31. svibnja do 2. lipnja u Sofiji u Bugarskoj. Na navedenom sastanku glasovalo se za članstvo u glavnim i pomoćnim tijelima UN-ove Svjetske turističke organizacije.

Ponovna kandidatura Hrvatske za novi mandat za razdoblje 2023.-2027. potvrda je usmjerenosti ka održivom turizmu te reformama koje se ogledaju u Strategiji održivog razvoja turizma do 2030. godine te novom Zakonu o turizmu, čije se stupanje na snagu očekuje početkom iduće godine. Ponovnim izborom Hrvatska je od strane svojih partnera u UNWTO-u prepoznata kao predvodnica turističke politike održivog turizma u svijetu, navode iz Ministarstva turizma i sporta ( MINTS ).

"Europski turizam se snažno oporavlja i na putu je da se do kraja godine vrati na razine prije pandemije. Upravo je ovo vrijeme da pojačamo naše napore u transformaciji našeg sektora, uz kvalificiranu radnu snagu i odgovarajuća ulaganja ključna za njegovu otpornost, održivost i uključivost." izjavio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

U sklopu sastanka, posljednji dan Komisije za Europu održana je i tematska konferencija na temu zdravstvenog i wellness turizma, na kojoj je ključna poruka bila kako je wellness i zdravstveni turizam spreman ponuditi značajne koristi za destinacije diljem svijeta – ali trebat će koordinaciju, ulaganja i kvalificiranu radnu snagu kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal. 

Foto: UNWTO 

Autor:  HrTurizam.hr

6. lipnja 2023.