Hrvatske autoceste među najboljima u svijetu

Svjetski ekonomski forum objavio je da su autoceste u Hrvatskoj među najboljima u Europi, ali i svijetu.

Autor:  HrTurizam.hr

22. srpnja 2023.

U konkurenciji između 141 države, Hrvatska s prosječnom ocjenom 5,6 - zajedno s Danskom i Tajvanom - dijeli 12. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura, objavila je tvrtka Hrvatske autoceste (HAC).

Uz izvješće Svjetskog ekonomskog foruma objavljena je i rang-lista kvalitete cestovne infrastrukture u 141 državi. Tako najvišu prosječnu ocjenu 6,5 ima Singapur, dok se iza skupine zemalja s prosječnom ocjenom u kojoj je i Hrvatska, nalaze neke znatno razvijenije države poput Ujedinjenog kraljevstva, Danske, Njemačke, Finske, Francuske, Luksemburga, Katara, SAD-a i drugih. 

Od zemalja u okruženju, Slovenija se našla na 36. dok je primjerice Madžarska na 69. mjestu. 

Podsjećamo da je 2018. godine Hrvatska u konkurenciji između 137 država, s prosječnom ocjenom 5,5 dijelila 13. mjesto s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Luxembourgom. Iz ove grupe jedino su poboljšanje u infrastrukturi pokazale Hrvatska i Španjolska dok su ostale države po kvaliteti cestovne infrastrukture danas rangirane slabije od Hrvatske.
 
Kvaliteta naših autocesta rezultat je kontinuiranog ulaganja u infrastrukturu kroz redovno i izvanredno održavanje te ulaganje u projekte za povećanje sigurnosti prometa, priopćili su iz HAC-a.

"Bez obzira na kvalitetu autocesta, u srcu smo turističke sezone kad je promet najveći te molimo korisnike da vožnju prilagode uvjetima na cesti kako bi sretno stigli do svog odredišta", apeliraju iz Hrvatskih autocesta.

Foto: HAC
Izvori: HAC, Svjetski ekonomski forum

Autor:  HrTurizam.hr

22. srpnja 2023.