Istra Outdoor: Destinacijski razvoj outdoor i bike segmenta kroz primjere dobre prakse

Autor:  HrTurizam.hr

16. prosinca 2023.

U kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu održana je Istra Outdoor konferencija s ciljem pružanja uvida u trenutne outdoor aktivnosti posebno naglašavajući izazove s kojima se susreću cikloturisti.

"Destinacijski outdoor razvoj mora se temeljiti na sinergiji te umrežavanju svih dionika koji djeluju s jednim zajedničkim ciljem, a to je kvalitetan razvoj outdoora na poluotoku. Doprinos i angažman mora postojati sa svih strana, kako javnog tako i privatnog sektora od zajedničkog interesa za destinaciju", rekla je prilikom otvaranja koferencije direktorica Istarske razvojne turističke agencije Slavica Tobok Kandić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković također se dotaknula trenutnog stanja outdoora na destinaciji, kao i izazova te budućih koraka za razvoj. 

"Istarska županija kontinuirano sudjeluje u razvoju outdoor aktivnosti na destinaciji uz zagovaranje destinacijske umreženosti koja je iznimno važna prilikom kreiranja ovakvog proizvoda. Potrebno je povezivanje zelene politike i destinacijske održivosti i jačanje sinergije između svih dionika. Sve više destinacija okreće se prema outdoor aktivnostima, a svakako i Istra mora pratiti trendove kako bi se sve daljnje aktivnosti povezale u cjelinu. Konstantno se provode studije razvoja kvalitetnog upravljanja cikloturizmom u Istarskoj županiji, kao i povezivanje kroz kreiranje transverzale Umag-Pula, odnosno Limski kanal-Labin. IRTA nastavlja biti koordinator ovog proizvoda u svrhu što boljeg povezivanja svih aktivnosti, a i mogućnosti da određena sufinanciranja budu raspodijeljena unutar budžeta lokalnih turističkih zajednica", naglasila je Prodan Mraković.

Nakon uvodnih riječi, uslijedila su predavanja, a uvodni dio i predstavljanje aktivnosti Istra Outdoora održao je Martin Čotar iz Istarske razvojne turističke agencije koji je istaknuo pregled stanja u razdoblju od 2020. do 2023. godine, ključne aktivnosti te plan daljnjeg razvoja. Kao jedna od bitnih tema, nameće se prostorna signalizacija na destinaciji kroz jasno postavljene standarde ovisno o određenom segmentu unutar outdoor projekta – bike, trails, climbing, kayaking. Primjena definiranih standarda i kvalitetna kategorizacija za bike i trails staze jedan su od prioriteta za daljnji razvoj.

Tedi Zgrablić, ovlašteni projektant i nadzorni inženjer Učka Konzalting d.o.o. dotaknuo se teme biciklističkih traka i staza uz predstavljanje problematika i rješenja s posebnim osvrtom na cestovni biciklizam. Potrebno je pronaći ključ i rješenja koja će se sustavno implementirati uz poštivanje standarda, ali i financijske prilike. Potrebno je više pozornosti usmjeriti prema edukaciji, pogotovo kad je riječ o cestovnom biciklizmu jer postoji niz opasnosti na koje moraju biti spremni vozači, ali naravno i biciklisti te se znati ponašati u određenim trenucima.

U drugom dijelu konferencije, Jan Klavora – agencija Visit Good Place predstavio je niz kvalitetnih turističkih proizvoda, odnosno niz kvalitetnih primjera dobre prakse i njihovih marketinških i ekonomskih učinaka na destinaciju.

Između ostalog tu je Bike Slovenia Green unutar kojeg se povezuju autentični pružatelji usluga uz osmišljavanje različitih proizvoda koji rezultiraju kvalitetnim, umreženim bike rutama diljem Slovenije. Među istaknutnim primjerima su i Alpe Adria trail i Trans dinarica koje predstavlja long distance trails koje spaja i prolazi kroz više država te omogućuje svi posjetiteljima da dožive čari ne samo Slovenije, već i susjednih zemalja.

Što se tiče ekonomskih učinaka, potražnja za ovakvim destinacijskim proizvodom je u porastu, dok se direktni učinak pokazuje kroz iznimno visoke prihode, dok se promocija odvija na visokoj razini kroz suradnju sa svjetski poznatim medijima poput Lonely planeta i CNN-a. Važno je naglasiti kako se do ovakvih rezultata dolazi nakon niza godina ulaganja, što financijskog tako i edukativnog, ali i marketinškog.

Tema Outdoor festivala i evenata kroz razvoj manifestacija u funkciji promocije destinacije uz kreiranje atraktivnih turističkih proizvoda prezentirane su na primjerima dobra prakse kao što su Soča Outdoor festivala i Julian Alps Trail Run.

Na konferenciji je bilo prisutno četrdesetak predstavnika lokalnih turističkih zajednica, hotelijera te ostalih dionika koji sudjeluju u razvoju outdoor aktivnosti poluotoka.

Istra Outdoor djeluje kao dio Odjela Istra Bike & Outdoor koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije - IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije, hotelijera, lokalnih turističkih zajednica i Turističke zajednice Istarske županije.

Autor:  HrTurizam.hr

16. prosinca 2023.