ISTRAVIRGIN u Vodnjan privuće više od 20.000 posjetitelja. Ove godine festival u potpuno novom ruhu 

Nakon 15 godina uspješnog održavanja Dana mladog maslinovog ulja, prestižna manifestacija duge tradicije ove godine doživljava rebranding. 

Autor:  HrTurizam Native

24. listopada 2022.

Grad Vodnjan – Dignano ove će godine od 25. do 27. studenoga biti domaćin 16. po redu izdanja Dana mladog maslinovog ulja. Najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji ove godine dobiva potpuno novo ruho – novo ime, novu lokaciju i bogati inovativni program. 

Organizator manifestacije ISTRAVIRGIN, 16. dana mladog maslinovog ulja je Grad Vodnjan – Dignano s partnerima –Turističkom zajednicom grada Vodnjana i Udrugom Agroturist Vodnjan, a festival se odvija pod sponzorstvom Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

Ova prestižna manifestacija duge tradicije u osvježenom ruhu i novog upečatljivog imena zadnjeg će vikenda u studenom okupiti više tisuća posjetitelja, koji će imati priliku kušati ovaj autohtoni vrhunski proizvod u središtu jedne od najnagrađivanijih maslinarskih regija u svijetu.

Festival će se po prvi puta održati u prostorima nekadašnje impozantne gradske škole, koja će događaju donijeti element vodnjanske tradicije, ali i modernosti, te će postati mjesto poslovnih i privatnih susreta u ugodnom i gostoljubivom okruženju.

Dmmu 22 2

Ovogodišnji ISTRAVIRGIN, 16. dani mladog maslinovog ulja pretvorit će Grad Vodnjan u središte maslinarskog svijeta, te hit mjesto za sve maslinare, uljare, gastronomske stručnjake i zaljubljenike u tekuće „zeleno zlato“, koje je jedno od simbola istarskog poluotoka i vodnjanskog kraja

"Istarski maslinari i uljari odavno su na svjetskoj razini potvrdili zlatni status svojeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovogodišnjim izdanjem ISTRAVIRGIN – dana mladog maslinovog ulja želimo osigurati priliku svima njima da predstave i izlože svoje proizvode brojnim posjetiteljima koje ovim putem pozivamo da dođu u Vodnjan i uživaju u raznovrsnom programu, kao i u degustaciji maslinovih ulja vrhunske kvalitete. U posve neočekivanom i novom ambijentu želimo uljarima, ali i široj javnosti, ponuditi jedinstvenu prigodu za promociju i kušanje vrhunskih proizvoda, te za uživanje u nikad brojnijim sadržajima festivala duge tradicije pred kojim je svijetla budućnost“, rekao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Grada Vodnjana. 

Ovu su manifestaciju prepoznali i posjetitelji iz susjednih zemalja, Slovenije, Italije i Austrije nakon sustavnih prezentacija, studijskih putovanja i promocija koje je Turistička zajednica grada Vodnjan organizirala u godinama prije pandemije.

Manifestacija je tako postala motiv dolaska u studenome što doprinosi popunjenju smještajnih kapaciteta i produženju turističke sezone, a vrijeme trajanja manifestacije kroz Vodnjan prođe više od 20.000 posjetitelja.

"Trendovi su dinamični, fluidni, mijenjaju se, te pokazuju i da turisti mijenjaju navike, aktivni su i informirani, a nadasve žele biti sudionicima turističke priče. Drugim riječima - bitan je doživljaj. Ovo su prepoznali i naši maslinari koji posjetiteljima nude iskustvo branja maslina na način kako i sami to rade: uz zajednički rad i provod u masliniku, te nezaobilaznu marendu među maslinama. Cijelo se iskustvo završava na manifestaciji gdje se plod berbe već može degustirati sljubljen s raznim namirnicama kroz jela koja pripremaju najbolji chefovi, istaknula je Morena Smoljan, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana. 

A nakon 15 godina uspješnog održavanja Dana mladog maslinovog ulja, manifestacija ove godine doživljava rebranding

"Ključna nam je nit vodilja profesionalizacija događaja, ali i njegova internacionalizacija u godinama pred nama. Želimo ISTRAVIRGIN pozicionirati kao najprestižniji događaj ovog tipa u čitavoj regiji, ali i na globalnoj mapi kada je u pitanju maslinovo ulje. Istarsko maslinovo ulje prepoznato je na globalnoj karti kao vrhunsko, pa je onda logično da domaći maslinari i ovaj kraj kroz ovaj događaj imaju priliku dodatno se pozicionirati i jačati svoju poziciju. Ovogodišnjim izdanjem brojnim posjetiteljima želimo ponuditi isključivo istarska mlada maslinova ulja, a proizvođačima priliku da svoja vrhunska ulja prezentiraju odmah nakon berbe na reprezentativnom izložbenom prostoru koje zadovoljava najviše standarde kušanja. Novim nazivom, za koji vjerujemo da će biti prepoznat i prihvaćen među domaćom i stranom publikom, želimo poručiti da ova manifestacija okuplja vodeće maslinare Istre, kao i to da su Vodnjan i naš kraj u samom vrhu kategorije ekstra djevičanskog maslinovog ulja”, pojasnila je voditeljica stručne službe Udruge Agroturist, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Mlaz ulja 4 by danilo dragosavac

Organizatori ove godine pripremaju brojne edukacije i zabavne sadržaje, a posjetiteljima će na raspolaganju biti i drugi vrhunski gastro i eno proizvodi Istre. Velika novost ovogodišnjeg izdanja festivala, kojim se odaje priznanje istarskim maslinarima i uljarima prepoznatim i nagrađivanim diljem svijeta, bit će posebno osmišljen stručni program. 

"Uz tradicionalni izložbeni dio manifestacije, koji će ovog puta biti na novoj i atraktivnoj lokaciji, ovogodišnji ISTRAVIRGIN će donijeti brojne novosti. Nova lokacija je obližnji, povijesno važan i zanimljiv objekt koji nudi vrhunske uvjete za izlagače i sve ostale sadržaje eventa. Uz navedeno, novost je i do sada najbogatiji cooking show, koji će biti fizički odvojen od samog izložbenog prostora i tako osigurati potpuni užitak pri kušanju jela i samih maslinovih ulja naših dragih izlagača. Prvog dana manifestacije, a prije samog službenog otvaranja manifestacije, održat će se poslovni susreti maslinara i međunarodne gastro struke, medija, chefova, poslovnih ljudi iz svijeta hrane i pića, zdrave hrane”, najavila je Hlevnjak Pastrovicchio. 

Kroz sve dane festivala, vrhunski chefovi će kroz više kulinarskih masterclassova namijenjenih novinarima, blogerima, uljarima i svim posjetiteljima otkrivati tajne kako vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uzdiže gastronomiju na višu razinu.

Uz masterclass događaje, u kuhinji odvojenoj od izložbenih prostora odvijat će se pravi cooking show, u kojem će uz probrane gastro stručnjake sudjelovati i uljari, koji će zajedničkim snagama pokazati kako ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo začin jelima, već temeljna namirnica i kruna dobre tradicijske i suvremene kuhinje.

"Potrebno je istaknuti taj dio programa u sklopu kojeg će biti održane Masterclass edukacije s renomiranim vrhunskim kuharima, koji će pred gostima pripremati slijed jela s različitim, pomno odabranim novim maslinovim uljima te pojasniti i usporediti odabrane sorte i intenzitet ulja. Time želimo dodatno naznačiti gastronomsku vrijednost maslinovog ulja koje je znatno više od prehrambenog proizvoda, vrijedno zastupljenosti u vrhunskoj kuhinji diljem svijeta. Tu su još i stručna predavanja te radionice na temu maslinarstva i maslinovog ulja, ali i specifične teme, na primjer prehrana djece. Vjerujemo da će sve navedeno privući brojne izlagače i posjetitelje te da ćemo mladom maslinovom ulju dati pozornost kakvu zaslužuje”, pojasnili su iz Udruge Agroturist Vodnjan.

ISTRAVIRGIN – dani mladog maslinovog ulja ove će se godine posebno usmjeriti na lokalne, istarske uljare koji će i simbolično, smještanjem u središnji prostor za izlaganje, biti u fokusu događaja.

"Posjetitelje će - između ostalog - dočekati otvoreni OIL BAR koji će sadržavati sva maslinova ulja prezentirana na manifestaciji, te ona sa specijalnih vođenih degustacija. Jedna od posebnosti za sve maslinare - koji to žele - je da mogu na OIL BAR donijet vlastito ulje i od stručnih kušača dobiti profesionalno mišljenje”, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Gradonačelnik Edi Pastrovicchio pozvao je maslinare i uljare iz svih krajeva Istre da se na ISTRAVIRGIN-u pridruže stvaranju jedinstvene globalne priče i daljnjem jačanju pozicije istarskog maslinovog ulja i regije na svjetskoj razini.  "ISTRAVIRGIN je središnja manifestacija maslinarske scene Istre, koja je pak svjetska top lokacija za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što nas obvezuje da zajedno radimo na promociji ovog iznimnog proizvoda i simbola našeg kraja koji zaslužuje dijamantni status u svakom pogledu“, istaknuo je Pastrovicchio.

Povijest maslinarstva i uljarstva u Vodnjanštini broji se tisućama godina, i ta veza između ljudi ovoga podneblja i masline je drevna i trajna. Stoga, predstavljajući ulje kao proizvod mukotrpnog rada, priča se i fascinantna priča o povijesti i tradiciji.

Lijepo je to sročila Morena Smoljan iz TZG Vodnjana: "Nekada su stari Vodnjanci imali običaj svako jutro započeti s natašte ispijenom čašicom maslinovog ulja koje je čuvalo njihovo zdravlje i stvaralo neraskidivu vezu utkanu u generacije Vodnjanaca od njihovog rođenja do smrti. Naime, maslinovo ulje je bilo prisutno u sakramentu krštenja, zatim pri bolesničkom pomazanju, te kod svećeničkog ređenja i u obredima posvete crkve i oltara. Osim što su njime čuvali svoje zdravlje, maslinovo ulje koristilo im je i za njegu. Moderno doba donijelo je dodatne brojne mogućnosti primjene maslinovog ulja u zdravlju, njezi i gastronomiji, pa slobodno možemo reci da maslinovo ulje ide u baš - sve.”

Foto izvor: Turistička zajednica grada Vodnjana / Autor: Danilo Dragosavac

Autor:  HrTurizam Native

24. listopada 2022.