Izložbom u bivšem vojnom tunelu na Biševu obilježena 140. obljetnica Modre špilje

Modru špilju prvi je otkrio bečki slikar Eugen Baron Ransonnet 1884. godine

Autor:  HrTurizam.hr

21. lipnja 2024.

Povodom 140. godišnjice otkrića Modre špilje na Biševu, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije pridružila se proslavi organizirajući izložbu podvodne fotografije pod nazivom "Ispod mora, ispod zemlje" u bivšem vojnom tunelu „Gatula“ na Biševu.

Izložbu su u četvrtak svečano otvorili direktorica Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Ivana Vladović, župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnica Komiže, Tonka Ivčević.

Izložba prikazuje prizore podmorja Viškog arhipelaga te ostalih dijelova jadranskog akvatorija. Autori fotografija su Dalibor Andres, Danijel Frka, Ivana Grgić,Damir Zurub, Marjan Radović, Srđan Vrančić i Božidar Vukičević koji već godinama vjerno bilježe i dokumentiraju podmorski svijet Jadrana.

Riječ je o najboljim podvodnim fotografima čije su fotografije mahom osvajale prva mjesta na svjetskim natjecanjima, a čiji je rad prepoznat brojnim domaćim i međunarodnim nagradama.

"Ovu posebnu godišnjicu Modre špilje odlučili smo spojiti s umjetnošću, a ovaj put to je umjetnost naših podvodnih fotografa i zahvaljujem im od srca na ovim prekrasnim prizorima koje su za nas zabilježili. Na ovome projektu pridružila su nam se najveća imena podvodne fotografije, čak i oni koji ne znaju mnogo o fotografiji znaju što ova imena znače i predstavljaju. Ovom izložbom željeli smo pokazati kako turizam treba biti nešto što oplemenjuje našu prirodu, kulturu i nasljeđe, a upravo je umjetnost ta poveznica koji sve to spaja u jednu lijepu priču. Također, želimo se pokloniti našoj prirodnoj baštini i poželjeti dobrodošlicu svima koji žele otkriti suštinu Dalmacije koja je nježna, puna tragova povijesti i divnih krajolika i takvu je sačuvati za sve buduće generacije" izjavila je Vladović.

5d8d2426 7330 4a57 a2c8 04de68a59793 large

Izlozba podvodne fotografije 2 large

Župan Boban pridružio se čestitkama na organizaciji ovakvog jedinstvenog događaja i naglasio kako je Komiža uistinu biser hrvatskog Jadrana.

"Puno je toga neobično ovdje na Komiži i na Biševu, već pri prvim taktovima limene glazbe i klapske pjesme vratilo me je u seriju „Malo misto“, po meni jedna od najboljih serija na ovim prostorima. A onda se vratim u realnost i vidim da nismo u „Malom mistu“ već u biseru hrvatskog Jadrana, Komiži. Ovdje se trenutno odvija toliko događaja, festival mora Rota Palagruzona, izložba „Ispod mora, ispod zemlje“, 140. obljetnica Modre špilje... Zbog toga zahvaljujem prije svega fotografima na tome što će nam pružiti jedinstvenu priliku da vidimo što se nalazi „u zemlji i pod morem“. A vi mediji, ono što danas vidite i zabilježite, prenesite dalje u svijet jer ovo je uistinu ljepota Hrvatske – rekao je Boban.

Ivčević je istaknula kako se ova izložba održava u sklopu Festivala mora Rota Palagruzona, najvažnijeg događaja za sve Komižane.- "Ova izložba odlično se nadopunjuje s Festivalom mora Rota Palagruzona koji slavi naše ribare na koje smo itekako ponosni i koji stoljećima ribare otokom Palagružom i viškim arhipelagom. Zahvaljujem se svim autorima koji su ustupili fotografije, imat ćemo cijelo ljeto prekrasnu izložbu u tunelu Gatula na Biševu i svakako pozivam sve Komižane i ostale posjetitelje da obiđu ovu jedinstvenu izložbu", zaključila je gradonačelnica Komiže.

Izlozba podvodne fotografije 4 large

9641ac7c 50e4 4fe9 8179 846e585d8376 large

Ovoj velikoj i značajnoj obljetnici pridružili su se i profesor emeritus, pjesnik i moreplovac Joško Božanić koji se okupljenima obratio recitacijom na komiškom dijalektu te kurator izložbe i urednik fotografije u Slobodnoj Dalmaciji Matko Biljak kao i brojni drugi uzvanici.

Nakon svečanog otvaranja izložbe uslijedila je veslačka regata od Komiže do uvale Mezoporat na Biševu. Fotografije će u tunelu biti izložene sve do 1. listopada 2024. te će izložba do tada biti otvorena za sve posjetitelje.

Za otkriće Modre špilje zaslužan je bečki slikar Eugen Baron Ransonnet koji ju je 1884. godine otkrio tijekom svoje ronilačke ekspedicije. Njegovo otkriće označilo je početak turizma u Dalmaciji, a Modra špilja postala je od tada nezaobilazna atrakcija Jadrana. 

Od 1951. Modra špilja zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode, a karakterizira ju svjetlosni fenomen koji stijenama i morskom dnu daje nebesko plavu boju koja nijednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim.

Foto: Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Autor:  HrTurizam.hr

21. lipnja 2024.