Kamping sektor sve atraktivniji mladima prilikom zapošljavanja

Razvoj karijera u kampingu.

Autor:  HrTurizam.hr

18. svibnja 2024.

Projekt „Razvoj karijere u kampingu“ okupio je preko 400 studenata i učenika iz cijele Hrvatske, što govori o činjenici kako je kamping sektor sve atraktivniji mladima prilikom zapošljavanja.

Sveobuhvatan projekt koji Kamping udruženje Hrvatske (KUH) provodi uz podršku Ministarstva turizma i sporta svojim je aktivnostima, od gostujućih predavanja sve do provedbe Dana otvorenih vrata kampa, okupio brojne studente i učenike s ciljem promocije zanimanja i zapošljavanja u turističkom sektoru, s naglaskom na kamping.

Opuštena atmosfera, boravak na otvorenom i primamljivi radni uvjeti – definitivno su elementi koji su pridobili mlade, a veliki odaziv i iskazani interes za zapošljavanjem upravo u tom segmentu potvrda su istog.

Dani otvorenih vrata kampa u Primorsko-goranskoj županiji održani su na otoku Krku, u kampu Krk Premium Camping Resort, 6. svibnja 2024. godine.

Na događaju su prisustvovali studenti i nastavnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija) i učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir (Krk), a pridružili su se također i učenici iz Hotelijersko-turističke škole Opatija. U Istri su Dani otvorenih vrata održani u kampu Polari, 14. svibnja 2024. godine, gdje su se okupili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića (Rovinj) i studenti Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković (Pula) – a pritom treba reći da Istra i Kvarner zajedno pokrivaju čak dvije trećine kapaciteta hrvatskih kampova. Poziv na Dane otvorenih vrata je bio javan te posebno veseli što su se odazvali i predstavnici nekih kontinentalnih LAG-ova.

Osim Dana otvorenih vrata, projekt je obuhvatio i gostujuća predavanja na šest nacionalnih visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova te organizaciju radionica i razgovora s potencijalnim poslodavcima kao i uvid u najnovije razvojne trendove u kampingu kroz sudjelovanje selekcije od 100-njak učenika i studenata iz turističko-ugostiteljskih škola iz Dalmacije, i to Sveučilišta u Zadru, Veleučilišta u Šibeniku te Srednje strukovne škole Šibenik na najvećem nacionalnom kongresu hrvatskog kampinga, gdje su mogli sresti 378 predstavnika nacionalnog kampinga sektora.

Polari 1 large

Polari 2 large

U sklopu projekta osmišljena je i jedinstvena online platforma „Razvoj karijera u kampingu – sve što trebate znati“, koja omogućava detaljan uvid u bogatu bazu znanja vezanu uz kamping, poput statističkih izvještaja, opisa radnih mjesta, benchmarking izvještaja, uvida u organizacijsku strukturu, pravilnika i ostalog, a koja je kreirana s ciljem dobivanja svih informacija oko mogućnosti zapošljavanja u kampingu te kao baza znanja za pisanje seminarskih i diplomskih radova hrvatskih učenika i studenata.

Sve navedene aktivnosti okupile su preko 400 učenika i studenata iz cijele Hrvatske, a događajima su prisustvovali i njihovi profesori te nastavnici, kao i šira zainteresirana javnost.

Kamping udruženje Hrvatske svoje će snage i u budućnosti usmjeriti na nastavak i nadogradnju već započetih aktivnosti navodi Adriano Palman, direktor KUH-a, te dodaje: „Kao sektorska udruga, trudimo se motivirati mlade generacije za radom u kampingu, a brojni primjeri dobre prakse i direktan susret poslodavaca i učenika na terenu zaista se pokazao kao idealan alat za privlačenje mlade radne snage“.

Naime, mladi još uvijek kamp percipiraju kao livadu i šator, te se pozitivno iznenade kada vide da je na terenu stanje potpuno drugačije te da su hrvatski kampovi jedni od najkvalitetnijih i najinovativnijih u Europi, i stoga nude zanimljive mogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja i napredovanja.

Projekt je realiziran u širokom partnerstvu, koji osim prethodno navedenih školskih institucija obuhvaća Maistru, Valamar, TZ Istarske županije, TZ grada Krka, Hrvatsku udrugu turizma i Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Foto: KUH

Banner pretplata22 2024

Autor:  HrTurizam.hr

18. svibnja 2024.