Koordinate lutanja: predstavljena prva knjiga poznatog turističkog vodiča Ivana Vukovića

Ivan Vuković proputovao je 128 zemalja svijeta.

Autor:  HrTurizam.hr

4. travnja 2024.

Prva knjiga poznatog dubrovačkog turističkog vodiča Ivana Vukovića pod nazivom “Koordinate lutanja” predstavljena je u srijedu navečer na taraci Prosecco bara Fratellos.

Pred dvjestotinjak ljudi, Vuković je govorio o knjizi u kojoj donosi tekstove napisane tijekom posljednjih dvadeset godina putovanja.

Na 150 stranica nalaze se probrana sjećanja, životne priče, razne zgode iz svih krajeva svijeta, u obliku zanimljivih putopisnih crtica. Uz tekstove, u knjizi se mogu pronaći i fotografije. Vuković, koji je inače proputovao čak 128 zemalja svijeta, otkrio je kako je knjigu finalizirao u razdoblju nedavnog boravka na Tajlandu.

Unnamed 2 large

Promotorica knjige Ivana Grkeš navela je kako je djelo Ivana Vukovića zanimljivo, dirljivo, vrlo osobno i intimno, a zapravo se s druge strane kroz knjigu provlači - “totalna zezancija”. 

Ovo je u neku ruku putopis, međutim rekla bih kako je ovo homagge putovanju kao takvom. Jer, Ivanu je očito putovanje način života, a ne samo nešto čime se bavi u slobodno vrijeme kad nije u Dubrovniku. Očekuje vas fenomenalno djelo”, navela je Grkeš.

Autor knjige istaknuo je kako je knjiga posvećena njegovoj obitelji i prijateljima. 

Sadrži razne anegdote s raznih putovanja, a najviše iz Afrike gdje sam proveo puno godina. Afrika me očarala i njoj se uvijek vraćam. Sve sam anegdote skupljao tijekom posljednjih dvadeset godina. Putopisna knjiga se ne može napisati baš iz glave i s malo putovanja”, kazao je Vuković.

Unnamed 3 large

Pogovor knjige je napisao hrvatski pisac Hrvoje Šalković, a u kojem među ostalim ističe kako nas je Vuković bez imalo patetike uveo u tople obiteljske odnose i otvorio kartu svijeta te također navodi “Vuka svijetli, ova knjiga svijetli i svijetlit će još dugo hrvatskim putopisnim stvaralaštvom”, navodi Šalković.

Inače, knjiga “Koordinate lutanja” je besplatna, a na njenim posljednjim stranicama nalazi se bar-kod humanitarne udruge “Tata je tata” putem kojeg se mogu uplatiti donacije.

Autor:  HrTurizam.hr

4. travnja 2024.