Krešimir Herceg, Bikademy: Osnovno načelo održivog turizma je poštovanje!

Nastavljamo snimati razna glasna razmišljanja o održivom turizmu po cijeloj Hrvatskoj - hrturizam espresso. Prvi cilj je doći do 100 hrturizam espress...

Autor:  Goran Rihelj

8. lipnja 2024.

Nastavljamo snimati razna glasna razmišljanja o održivom turizmu po cijeloj Hrvatskoj - hrturizam espresso.

Prvi cilj je doći do 100 hrturizam espressa i tako dati fokus na širi pojam održivog turizma, iz različitih kuteva gledanja i dionika turističkog sektora. Jer odživi turizam je puno više od jedne definicije.

Ovaj put priču i narativ o održivom turizmu donosimo iz Slavonskog Broda. 

Krešimir Herceg, Bikademy: Osnovno načelo održivog turizma je poštovanje

"POŠTOVANJE! To je za mene osnovno načelo održivog turizma. Poštovanje prema zajednici koju posjećujemo, njihovim kulturama i navikama,gastronomiji, kulturnoj i prirodnoj baštini. Međutim, poštovanje i prema zajednici u kojoj boravimo. 

Smatram da bi, počevši od tog modela i načina razmišljanja, lokalni stanovnici bili puno zadovoljniji, lokalni proizvođači bili bi adekvatno plaćeni za svoje proizvode i usluge I to je samo mali dio transformacije koja kreće u POŠTOVANJE. Smatram da vodeći se tim načelom turizam bi bio održiv sam po sebi i donio bi blagostanje svim dionicima u turizmu." naglašava Krešimir Herceg vlasnik platforme za razvoj cikloturizma Bikademy kao odgovor na pitanje što iz njegovog kuta gledanja i djelovanja održivi turizam.

Poštovanje kao temelj održivog turizma

Poštovanje! To je osnovno načelo koje mora voditi održivi turizam. Početak i kraj svakog putovanja.

Bez poštovanja prema zajednici koju posjećujemo, prema njihovim kulturama, običajima, gastronomiji, te kulturnoj i prirodnoj baštini, turizam gubi svoju svrhu. Uostalom to je i primarni motiv putovanja. 

Naša je odgovornost kao turista da se prilagodimo lokalnom načinu života, da razumijemo i cijenimo bogatstvo koje nam te zajednice nude. Ovo nije samo moralna obveza, već i ključ za stvaranje autentičnih i nezaboravnih iskustava koja obogaćuju i nas i zajednicu koju posjećujemo. 

Međutim, poštovanje nije jednosmjerna ulica; ono se odnosi i na zajednicu u kojoj boravimo. Ako lokalni stanovnici osjete da su poštovani, da se njihova kultura i način života cijene, bit će mnogo zadovoljniji svojim sudjelovanjem u turističkom sektoru. To uključuje i adekvatno plaćanje lokalnih proizvođača za njihove proizvode i usluge, što pridonosi ekonomskoj održivosti regije. U konačnici, ovakav pristup transformira turizam u instrument društvenog i ekonomskog napretka, gdje svi dionici imaju koristi.

Zamislite lokalne proizvođače koji su adekvatno plaćeni za svoje proizvode i usluge. To ne samo da poboljšava njihovu kvalitetu života, već i podiže kvalitetu turističke ponude. Win-win, zar ne?

To je primarna uloga i odgovornost same destinacije jer oni upravljaju razvojem, narativom i svojim proizvodom. Ključna riječ je upravljanje. 

Vodeći se načelom poštovanja, turizam postaje održiv sam po sebi. Donosi blagostanje svim dionicima u turističkom sektoru, od lokalnih zajednica i proizvođača do posjetitelja. Prihvaćanjem ovih vrijednosti, turizam se može razvijati na način koji ne narušava, već obogaćuje lokalne zajednice. Tako postižemo simbiozu između turista i domaćina, gdje obje strane izlaze kao pobjednici, stvarajući trajne veze i razumijevanje koje prelazi granice i kulture.

Na kraju dana, turizam koji se vodi načelom poštovanja sam po sebi postaje održiv. To nije samo fraza, već stvarna transformacija. Kada svaki turist postane svjestan svoje uloge u očuvanju lokalnih zajednica, tada stvaramo okruženje u kojem svi dobivaju. Blagostanje svih dionika u turizmu postaje dostižno, a mi kao turisti postajemo ambasadori boljeg svijeta. Dakle, sljedeći put kada planirate putovanje, sjetite se – poštovanje je ključ. Let's make tourism great again, ali ovaj put s malo više srca!

Za kraj, kako ističem od prvog članka: Poštujmo sami sebe, kako bi nas poštivali i drugi. 

hrturizam espresso

Možete li u 30 sekundi, dok vam napravim espresso, reći što je za vas održivi turizam? Što je za vas održivi turizam napišite u komentarima.

Pogledajte hturizam espresso serijal na YouTube kanalu hrturizam i ne zaboravite stisnuti subscribe tj. pretplatiti se na kanal kako bi pratili serijal hrturizam espresso o održivom turizmu.

Autor:  Goran Rihelj

8. lipnja 2024.