Manje otpada, više održivosti: Darrer donosi rješenja za hotelijere koji razmišljaju dugoročno

U svijetu gdje je održivost postala više od trenda, dapače postala je očekivanje, hrvatski hotelijeri sve više prepoznaju potrebu za konkretnim koraci...

Autor:  HrTurizam Promo

17. svibnja 2025.

U svijetu gdje je održivost postala više od trenda, dapače postala je očekivanje, hrvatski hotelijeri sve više prepoznaju potrebu za konkretnim koracima, posebno u upravljanju otpadom. 

Jedno od najbrže rastućih pitanja u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva upravo je količina biootpada koja svakodnevno nastaje. Zagrebačka tvrtka Darrer donosi odgovor i rješenje koje već koriste vodeći svjetski hoteli.

Kao ekskluzivni distributer ExBio tehnologije za Hrvatsku, Darrer uvodi napredne aerobne digestore, uređaje koji u svega nekoliko sati razgrađuju ostatke hrane. I to bez potrebe za usitnjavanjem, skladištenjem ili čestim odvozom.

1747401843849

Uređaji ExBio funkcioniraju po načelu prirodne razgradnje hrane pomoću enzima, topline i biočipova. Sav biootpad, od povrća i kruha do ribe i mesa, pretvara se u otpadnu tekućinu koja se sigurno i bezopasno ispušta u kanalizaciju.

Konkretno, to znači obraditi otpad na licu mjesta, bez dodatne logistike, bez skladištenja i bez neugodnih mirisa, a s jasnim ekološkim učinkom i financijskom uštedom.

Što to znači za hotelijere?

Sve više gostiju, posebice onih iz premium i inozemnih tržišta, aktivno traži smještaj koji ulaže u održivost. U tom kontekstu, implementacija ovakve tehnologije nije samo element marketinške strategije, nego potrebe transformacije tržišta i zahtjeva gostiju. 

Kao i korak prema stvarnoj promjeni. Ne samo u komunikaciji, nego u praksi.

Hoteli su među najvećim pojedinačnim proizvođačima biootpada. ExBio digestori dolaze u modelima od 10 kg do 10.000 kg dnevne obrade, što ih čini pogodnima za hotele različitih kapaciteta i restorane i hotelske kuhinje.

Uvođenjem ExBio digestora, hotel može:

  • smanjiti količinu otpada na odlagalištima
  • značajno smanjiti troškove zbrinjavanja i odvoza otpada
  • umanjiti svoj ugljični otisak
  • uskladiti se sa sve strožim zakonskim propisima
  • povećati operativnu učinkovitost i kontrolu nad procesima
  • ojačati vlastiti imidž održivog i odgovornog hotela

New project 54

Screenshot 2025 05 17 at 09 3

 

Darrer ne nudi samo uređaj, nego i kompletnu uslugu

Suradnja s ExBio uključuje: besplatne enzime i biočipove za prvu godinu, dvogodišnje jamstvo na mehaniku i elektroniku, redovnu zamjenu potrošnih dijelova, servisnu i logističku podršku te mogućnost financiranja putem GRENKE leasinga.

Turizam budućnosti počinje u kuhinji.

Kada govorimo o zelenom, održivom i pametnom hotelijerstvu, ne govorimo samo o solarnim panelima ili recikliranju papira. Govorimo o sustavnom upravljanju otpadom, energetici i resursima, svakog dana, u svakom obroku.

I dok dio hotela još uvijek planira održivost kao strategiju za budućnost, drugi je već provode kroz tehnologije poput ExBio digestora koje spajaju održivost, ekonomsku isplativost i zakonsku usklađenost.

Pitanje za hotelijere više nije „hoćemo li to uvesti“, nego „koliko dugo možemo odgađati ono što je ionako neizbježno“.

 

Više detalja o ExBio tehnologiji saznajte u prilogu.

Prilog 1: PREZENTACIJA ExBio

Prilog 2: BROŠURA ExBio

Više informacija o tehnologiji i mogućnostima implementacije saznajte na www.dorganic.eu ili nas kontaktirajte na office@darrer.hr ili 091/7665479

Foto: Darrer

 

Autor:  HrTurizam Promo

17. svibnja 2025.