Matej Perkušić, TZ Baranja: Održivi turizam je fokus na vrijednosti svoje mikro destinacije

Što je održivi turizam?

Autor:  Goran Rihelj

7. lipnja 2024.

Nastavljamo snimati razna glasna razmišljanja o održivom turizmu po cijeloj Hrvatskoj - hrturizam espresso.

Prvi cilj je doći do 100 hrturizam espressa i tako dati fokus na širi pojam održivog turizma, iz različitih kuteva gledanja i dionika turističkog sektora. Jer odživi turizam je puno više od jedne definicije.

Ovaj put donosimo priču iz Baranje.

Prije petnaest godina, Baranja je bila gotovo nepoznata destinacija na turističkoj karti Hrvatske. Geografski smještena između Drave i Dunava, ova regija je imala sve predispozicije za razvoj turizma, ali je nedostajalo strategije i prepoznatljivosti. Danas, Baranja predstavlja primjer uspješne priče o održivom turizmu, integrirajući lokalne resurse i zajednicu u jedinstvenu ponudu koja privlači posjetitelje, kako iz Hrvatske tako i svijeta.

Ključni element uspjeha Baranje leži u povezivanju lokalnih proizvođača i valorizaciji resursa koje regija nudi. Umjesto da se oslanjaju na masovni turizam, baranjski turistički djelatnici su prepoznali potencijal u enologiji, gastronomiji i prirodnim ljepotama. Tako je stvorena jedinstvena turistička ponuda koja stavlja naglasak na autentičnost i održivost, čime se osigurava dugoročna korist za lokalnu zajednicu.

Jedan od primjera uspješne integracije lokalnih resursa je razvoj vinskog turizma. Baranja, poznata po svojim vinogradima i kvalitetnim vinima, uspjela je privući ljubitelje vina kroz organizaciju festivala, manifestacija i vinskih cesta. Ovi događaji ne samo da promoviraju lokalne proizvode, već i potiču posjetitelje da istraže ostale aspekte regije, od kulturnih spomenika do prirodnih rezervata.

Održivi turizam u Baranji također uključuje zaštitu prirodnih bogatstava. Baranjski prirodni rezervati, poput Kopačkog rita, nude posjetiteljima priliku da dožive netaknutu prirodu i bogatstvo biodiverziteta. Ova zaštićena područja igraju ključnu ulogu u očuvanju ekosustava, dok istovremeno pružaju edukativne i rekreacijske sadržaje za posjetitelje.

U konačnici, priča o održivom turizmu u Baranji je priča o sinergiji između lokalne zajednice i prirodnih resursa. Baranja je uspjela izgraditi prepoznatljiv imidž kao mikrodestinacija i postati inspiracija za druge regije. Njihov primjer pokazuje da održivi turizam nije samo trend, već dugoročna strategija koja donosi dobrobit svima uključenima, ponajviše lokalnoj zajednici i očuvanu prirode.

hrturizam espresoo: Matej Perkušić, TZ Baranja: Održivi turizam je fokus na vrijednosti svoje mikro destinacije

"Održivi turizam je ono što smo mi napravili u Baranji. Destinacija smo koja povezuje sve male proizvođače i sve one prednosti koje Baranja nudi. Sjajnu enologiju, sjajnu gastronomiju i predivnu prirodu. Povezivanje jednog, drugog i trećeg, odnosno forsiranje onih vrijednosti koje svaka mikro destinacija ima - je održivi turizam." naglasio je Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje.

Možete li u 30 sekundi, dok vam napravim espresso, reći što je za vas održivi turizam? Što je za vas održivi turizam napišite u komentarima.

Pogledajte hturizam espresso serijal na YouTube kanalu hrturizam i ne zaboravite stisnuti subscribe tj. pretplatiti se na kanal kako bi pratili serijal hrturizam espresso o održivom turizmu.

Autor:  Goran Rihelj

7. lipnja 2024.