Međimurska kuća za odmor prva u Hrvatskoj nosi EU Ecolabel certifikat. Donosimo detalje

U Hrvatskoj su certificirana dva hotela, šest kampova i jedna kuća za odmor.

15. listopada 2022.

Europska je komisija Međimursku županiju tri puta proglasila europskom destinacijom izvrsnosti, Hrvatska turistička zajednica Međimurje je proglasila najuspješnijom destinacijom kontinentalnog turizma, a ova najsjevernija hrvatska županija dobitnik je i oznake Suncokreta ruralnog turizma i četiri turističkih nagrada 'Simply the best'.

Terme Sveti Martin lani su bile prvi hotel u Hrvatskoj kojem je dodijeljen certifikat EU Ecolabel, a od ovoga ljeta je i ruralna međimurska kuća za odmor Lina u vlasništvu obitelji Lajtman prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj koji je dobio ovaj europski certifikat.

Kuća za odmor Lina u vlasništvu obitelji Lajtman prvi je objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj koji je dobio ovaj europski certifikat koji je garancija Europske komisije da su označeni proizvodi i usluge vrhunski što se tiče zaštite okoliša.

Riječ je o certifikatu kojeg je osmislila Europska komisija i koji je postavljen prema izuzetno zahtjevnim kriterijima, a samo 20 do 30 posto usluga i robe može ih zadovoljiti. Njime se ne certificiraju samo turističke usluge, već i mnoštvo drugih proizvoda. Certifikat je garancija Europske komisije da su označeni proizvodi i usluge vrhunski što se tiče zaštite okoliša.

241998990 394646235403226 4942188425171962899 n

P1013864

Ruralna međimurska kuća za odmor Lina dio je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva OPG Mohokos, smještenog u samom srcu Međimurja, u Pleškovcu.

"Obzirom se naše obiteljsko gospodarstvo bavi ekološkom i biodinamičkom proizvodnjom, i prije izgradnje ove kuće za odmor smo razmišljali u tom ekološkom smjeru. Pri samoj izgradnji objekta smo pratili taj smjer, odabirom i ugradnjom aparata i opreme, rasvjete, izolacije i mnogo toga drugog”, pojasnio je vlasnik Zvonko Lajtman.

Kuća Lina je izgrađena 2020. godine, a postupak certificiranja - od inicijalne ideje do realizacije - potrajao je godinu i pol dana. "Provjerava se sve – postupak certificiranja obuhvaća 67 kriterija, 22 kriterija su obavezna, a ostali se boduju. Uzima se u obzir sve: od vodokotlića i slavine, do LED rasvjete, sredstava za čišćenje koja se koriste, skupljanja kišnice, potrošnje vode, energetske učinkovitosti. Sve što se koristi, mora biti ekološki. Toaletni papir mora biti ekološki, kao i sredstva za čišćenje i ona za osobnu higijenu gostiju. No svi proizvodi koji imaju oznaku eko, poput kreveta ili posteljine, nose više bodova”, pojašnjava Lajtman.

Opremiti i opskrbiti kuću za odmor propisanim proizvodima nije jednostavno. "Toalet papir smo čekali gotovo mjesec dana, dugo nam je trebalo dok smo pronašli tko ga proizvodi, da bi se na kraju ispostavilo da se proizvodi u Bjelovaru. Sredstva za čišćenje je lakše naći, ima ih u maloprodajnim lancima, neka od njih nude i naši domaći proizvođači, no njihove je proizvode već teže naći.”

Certifikat EU Ecolabel ove je godine proslavio 30 godina postojanja, a u turističkoj industriji oko 500 hotela i kampova diljem Europe nosi ovu prestižnu oznaku. U Hrvatskoj su certificirana dva hotela, šest kampova i jedna kuća za odmor.

Zvonko Lajtman vjeruje da je njegova odluka o certificiranju kuće bila dobra: "Mislim da je bilo vrijedno vremena i uloženog rada. Temeljem svog iskustva sam pripremio edukacije o postupku certificiranja kako bih pomogao drugim zainteresiranima da se upuste u to. Uskoro krećemo se nizom predstavljanja i predavanja, pa ćemo vidjeti koliko će ih biti. Želja mi je da drugima to ide brže nego što je meni išlo, da postupak dovrše u roku 6 ili 7 mjeseci.”

242064608 394646202069896 7986721575869580889 n 2

242033866 394646128736570 3708335523073826764 n

 

/// Rudi Grula: Međimurje već 15 godina razvija pametan, inovativan i održiv turizam

Turistička zajednica Međimurske županije najavila je nedavno kako će kuću za odmor Lina na natječaju Hrvatske turističke zajednice kandidirati kao najdomaćine ruralnog turizma.

Lajtman naglašava kako ima odlučnu suradnju s Turističkom zajednicom, ali i samom Županijom koja im je lani odobrila sredstva u visini od 20.000 kuna za troškove izrade elaborata potrebnog za certificiranje. U realizaciji projekta imali su pomoć i Ministarstva gospodarstva, odjela Eko oznake.

Sami je elaborat koštao oko 24 000 kuna, a obitelj je snosila i troškove nekih manjih nužnih, preinaka na objektu. No, vjeruju da će se uložno vratiti. "Od rujna smo uvršteni u katalog certificiranih objekata, a cilj nam je privući goste iz Sjeverne Europe. Obzirom nam je certifikat dodijeljen u lipnju ove godine, još je rano za primijetiti neke značajne pomake u bookingu. Moramo se malo jače angažirati i na oglašavanju, ali i platformama za booking. Lani nam je popunjenost bila 30%, što je dobro ako uzmemo u obzir situaciju s koronom. I ove smo godine zadovoljni popunjenošću, uglavnom stranim gostima”, rezimirao je Lajtman.

Činjenica da su u Međimurskoj županiji dva objekta nositelja EU Ecolabela dokaz je da se pametnim i kvalitetnim radom te promišljanjem turizma može dobiti oznaka koja je po značaju u samom vrhu certifikata, a Međimurje se time snažno pozicioniralo na europskoj ekološkoj turističkoj karti.

Više o prvoj kući za odmor prva u Hrvatskoj koja nosi EU Ecolabel certifikat istražite na Holiday Home Lina

Foto: Holiday Home Lina
 

15. listopada 2022.