Međunarodni turizam na putu oporavka, Europa skoro na razini prije pandemije

Međunarodni turizam na dobrom je putu da se 2024. u potpunosti oporavi.

Autor:  HrTurizam.hr

1. prosinca 2023.

Najnoviji podaci UNWTO-a pokazuju da se međunarodni turizam gotovo u potpunosti oporavio od krize izazvane kovidom, pri čemu su mnoga odredišta dostigla ili čak premašila broj dolazaka i prihoda prije pandemije.

Međunarodni turizam na putu je oporavka od gotovo 90 posto razine prije pandemije do kraja ove godine.

Prema najnovijim podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), procjenjuje se da je između siječnja i rujna 2023. u inozemstvo putovalo 975 milijuna turista, što je povećanje od 38 posto u odnosu na iste mjesece 2022.

Najnoviji Svjetski turistički barometar UNWTO-a također pokazuje sljedeće:

  • Svjetska odredišta primila su 22% više međunarodnih turista u trećem tromjesečju 2023. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, odražavajući snažnu ljetnu sezonu na sjevernoj hemisferi.
  • Međunarodni turistički dolasci dosegnuli su 91% razine prije pandemije u trećem tromjesečju, dosegnuvši 92% u srpnju, najboljem mjesecu dosad od početka pandemije.
  • Sveukupno, turizam se u razdoblju od siječnja do rujna 2023. oporavio za 87% razina prije pandemije. To stavlja sektor na put oporavka od gotovo 90% do kraja godine.
  • Prihodi od međunarodnog turizma mogli bi 2023. dosegnuti 1,4 milijarde USD, oko 93% od 1,5 milijardi USD koje su destinacije zaradile 2019.

"Najnoviji podaci UNWTO-a pokazuju da se međunarodni turizam gotovo u potpunosti oporavio od krize bez presedana izazvane Covidom-19 pri čemu su mnoga odredišta dostigla ili čak premašila dolaske i prihode prije pandemije", izjavio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili, dodavši kako je to ključno za odredišta, tvrtke i zajednice u kojima je turizam važna grana gospodarstva.

Bliski istok, Europa i Afrika predvode

Bliski istok i dalje prednjači u oporavku po regijama u relativnom smislu, s dolascima 20% iznad razine prije pandemije u devet mjeseci do rujna 2023. Bliski istok ostaje jedina svjetska regija koja je premašila razine iz 2019. u ovom razdoblju.

Mjere olakšavanja viznog režima, razvoj novih destinacija, ulaganja u nove projekte povezane s turizmom i održavanje velikih događanja, podupiru ove izvanredne rezultate.

Europa, najveća destinacijska regija na svijetu, primila je 550 milijuna međunarodnih turista u tom razdoblju, 56% ukupnog broja u svijetu. To predstavlja 94% razine prije pandemije. Oporavak je podržan snažnom potražnjom unutar regije, kao i snažnom potražnjom iz Sjedinjenih Država.

Afrika se oporavila sa 92% posjetitelja prije pandemije u ovom devetomjesečnom razdoblju, a dolasci u Ameriku dosegnuli su 88% broja iz 2019. u istom razdoblju, budući je regija imala koristi od velike potražnje u SAD-u, posebno za karipska odredišta.

Azija i Pacifik dosegli su 62% razine prije pandemije zbog sporijeg ponovnog otvaranja za međunarodna putovanja. Međutim, učinak među podregijama je mješovit, pri čemu se južna Azija oporavila za 95% od razine prije pandemije, a sjeveroistočni dio kontinenta samo oko 50%.

Inače, svjetski turistički barometar uključuje više fokusiranih podataka o regijama, kao i podregijama i pojedinačnim destinacijama.

Snažna turistička potrošnja

Nekoliko velikih izvornih tržišta u ovom je razdoblju izvijestilo o velikoj potražnji za odlaznim putovanjima, a mnoga su premašila razine iz 2019. Njemačka i Sjedinjene Države potrošile su 13% odnosno 11% više na odlazna putovanja nego u istih devet mjeseci 2019. godine, dok je Italija do kolovoza potrošila 16% više.

Održivi oporavak također se odražava na uspješnost industrijskih pokazatelja. Oslanjajući se na podatke IATA-e (International Air Transport Association) i STR, UNWTO Tourism Recovery Tracker detaljno opisuje snažan oporavak broja putnika u zračnom prometu i razine popunjenosti turističkog smještaja.

U tom kontekstu, međunarodni turizam je na dobrom putu da se 2024. u potpunosti oporavi na razini prije pandemije unatoč gospodarskim izazovima kao što su visoka inflacija i slabija globalna proizvodnja, kao i važnim geopolitičkim napetostima i sukobima.

Foto: Istock Free
Izvor: UNWTO

 

Autor:  HrTurizam.hr

1. prosinca 2023.