Moramo podignuti turizam na višu razinu kvalitete, a ne voditi rasprave da smanjimo cijene kako bi došlo još više turista!

Autor:  HrTurizam.hr

24. kolovoza 2023.

Istra trenutno ostvaruje +2% noćenja u odnosu na prošlu godinu kumulativno (+5% u odnosu na 2019, godinu). To sve uz ozbiljno lošu evidenciju boravka u tzv. nekomercijalnom smještaju, odnosno stanovima, kućama, nelegalnim građevinama u kojima borave turisti koji se ne prijavljuju (u Istri trenutno ima oko 250.000 takvih ležajeva, koji su prema evidenciji tek 12% popunjeni!).

Trenutno u Istri zapravo boravi oko 500 do 600 tisuća  turista, i svi smo svjedoci gužve na plažama, nedostatka parkinga, iskakanja struje, “pucanja” interneta, bacanja smeća u šumu… dakle, boravi vjerojatno više turista nego ikada.

Imali smo odličnu pred-sezonu, vjerujem da će i post-sezona biti solidna, svi kvalitetni hoteli, kampovi, vile za odmor su ljeti puni - po cijenama koje su konkurentne na Mediteranu.

Zaista ne mogu shvatiti - kako netko može to što u kolovozu nemamo dvoznamenkasti rast turista proglasiti problemom koji je uzrokovan visokim cijenama. Jer bi trebalo biti što? Milijun turista koji dolaze u jeftine oblike smještaja u vlasništvu ljudi koji tu ne žive, kupuju po velikim šoping centrima i jedu "pizza cut" tip hrane u lošim lokalima kojima upravljaju nerezidenti destinacije?

Održivi turizam u Hrvatskoj znači čuvanje prostora, zaštita lokalnog načina života, podizanje kvalitete turizma i produljenje turističke sezone. To je ono što trebamo napraviti - ako želimo biti uspješni, a ne (ras)prodavati našu obalu, more, prirodu za male novce.

Ušli smo u Schengenski prostor, dio smo Europe - imamo priliku podignuti turizam na jednu višu razinu kvalitete cjelogodišnjeg održivog turizma, a mi vodimo javnu raspravu o tome da bi trebalo smanjiti cijene kako bi u kolovozu došlo još više turista!

Autor: Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara

Autor:  HrTurizam.hr

24. kolovoza 2023.