Murali na vlaku: U suradnji s umjetnikom Borisom Baretom i TZ grada Zagreba oslikan vlak HŽ-a

Nakon izrađenih 100-tinjak murala koji uljepšavaju vizuru Zagreba, HŽPP je u suradnji sa street art umjetnikom Borisom Baretom i Turističkom zajednico...

Autor:  HrTurizam.hr

26. studenoga 2022.

Nakon izrađenih 100-tinjak murala koji uljepšavaju vizuru Zagreba, HŽPP je u suradnji sa street art umjetnikom Borisom Baretom i Turističkom zajednicom grada Zagreba odlučio iskoristiti vlak kao platno na kojemu se umjetnicima omogućava da izraze svoju kreativnost, a vlak postane umjetničko djelo.

Suradnja HŽPP-a i TZ-a grada Zagreba odražava se u različitim segmentima promocije Zagreba kao destinacije, kulturnih događanja i kreativnih projekata, a ovom prilikom nastavljena je kroz oslikavanje vlaka s motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina, prenosi portal TurističkePriče.hr

To razdoblje obilježila je buntovna glazba, klupska koncertna scena i ulična umjetnost koji su služili kao mediji kojima su mladi slali snažne poruke. Glazba se slušala preko gramofona i kazetofona, a tih godina zabilježena je i pojava walkmana. Uz to, kao neizostavni elementi tadašnjeg vremena prikazani su fićo i zidne tapete. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor.

Mural bare 2

Oslikavanje vlaka trajalo je 11 dana, a iste je izradio Boris Bare street art umjetnik koji se kroz svoje radove profilirao kao muralist u većim gradovima.

Ovo je jedan od mojih najdražih projekata - nije mala stvar u 11 dana oslikati skoro 400 kvadrata vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar, istaknuo je Boris Bare i dodao kako s obzirom da se vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979., tako je u tom vremenu tražio inspiraciju za sami mural.

"Novi val  je glazba koju volim; s jedne strane tekst Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’, a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’. Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom; jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe na walkmanu. Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi." zaključio je Bare.

Oslikani vlak vozi u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima.

Screenshot 2022 11 26 at 12

Screenshot 2022 11 26 at 12 2

Foto: HŽP

Autor:  HrTurizam.hr

26. studenoga 2022.