Na odmoru u inozemstvu 78% Hrvata plaćat će karticom, mobitelom ili pametnim satom

Ove godine 33% Hrvata namjerava otići na odmor u inozemstvo, a najpopularnija destinacija je Italija, pokazuje Studija koju je objavila Visa

Autor:  HrTurizam.hr

18. lipnja 2024.

Ove godine 33% Hrvata namjerava otići na odmor u inozemstvo, a najpopularnija destinacija je -  Italija.

Na najdužem inozemnom putovanju u 2024. više od 46% ispitanika planira potrošiti između 201 – 800 eura po osobi, a 78% putnika iz Hrvatske tijekom svog boravka u inozemstvu plaćat će karticom, pametnim telefonom ili pametnim satom.

Također, četvrtina turista iz Hrvatske namjerava plaćati mobilnim telefonom. Ovo su rezultati Studije o namjerama putovanja i plaćanja 2024. koju je objavila Visa, a koja je provedena na sedam tržišta srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku (1).

Kao što pokazuje najnovija studija, važnost digitalnog plaćanja među potrošačima u srednjoj i istočnoj Europi raste. Sve je veća vjerojatnost da će ispitanici iz regije koji putuju preko granice koristiti ovaj način plaćanja, a kartica, pametni telefon i pametni sat su najpopularniji izbori, koje je odabralo 4/5 turista (u odnosu na 77% u 2023.) (2).

Putnici iz Hrvatske prate ovaj trend i u istom omjeru (78%) namjeravaju plaćati kada putuju u inozemstvo. Ovaj način plaćanja posebno je popularan među Mađarima i Rumunjima (84%, odnosno 83%).

3

4

Kako pokazuje Visina studija, mladi Hrvati su ti koji posebno cijene mobilno plaćanje, posebice s 42% ispitanika u dobi od 18 do 25 godina koji planiraju plaćati pametnim telefonom ili pametnim satom.

Većina stanovnika srednje i istočne Europe koji ove godine planiraju godišnji odmor u inozemstvu odlučuje o metodi plaćanja prije polaska (75%).

Ako putuju u zemlju s drugom valutom, čak 53% planira koristiti istu karticu koju koriste kod kuće. Slične planove imaju i hrvatski ispitanici – polovica njih (54%) koristit će isti način plaćanja. Istovremeno, Mađari i Rumunji se najčešće odlučuju za prelazak na drugu karticu, dok 65% hrvatskih putnika koji su ujedno i korisnici kartica u inozemstvu odlučit će se za onu koja je vezana uz multivalutni račun.

"Naše istraživanje pokazuje da Hrvati najvjerojatnije plaćaju karticom ili pametnim telefonom u restoranima, trgovinama i muzejima. Uz Visa vjerodajnice, bez obzira na lokaciju, mogu biti sigurni da su zaštićeni od prijevare, gubitka i krađe svoje kartice jer im Visa pruža sigurnost i mogu dobiti svoj novac natrag ako nešto pođe po zlu", izjavila je Renata Vujasinović, direktorica Vise u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo je da čak 17% putnika iz srednje i istočne Europe, koji rezerviraju smještaj ili usluge prijevoza, navodi da im je inozemni poslovni subjekt barem jednom u zadnjih 12 mjeseci vratio novac na njihovu platnu karticu zbog otkazivanja, kašnjenja ili nekorištenja servisa. To znači ne samo da novac kruži svijetom kao što to rade ljudi, već i da digitalna revolucija transformira kretanje novca, čiji su izvori sve veći.

Apetit za putovanjima ne jenjava

Ove godine 33% Hrvata odlazi na odmor u inozemstvo, odmarajući se uglavnom u Europi.

Ispitanici posebno žele posjetiti Italiju, Bosnu i Hercegovinu te Njemačku. Izvan našeg kontinenta planiraju ići u Egipat, Sjedinjene Američke Države te Australiju. Hrvati će u prosjeku ljetovati 6 dana, vrijeme će potrošiti na razgledavanje (62%), opuštanje (46%), posjet obitelji i prijatelja u inozemstvu (21%). 

Za razliku od 2023. godine, značajno se smanjio broj ljudi kojima bi inflacija i sve veći troškovi života bili prepreka pri odlasku na putovanje (-28%) (3). Osim toga, više od polovice Hrvata (57%) izjavljuje da će čak dva ili tri puta ići u inozemstvo, a većina će se putovanja odvijati izvan sezone. Kao glavni razlog ističu se manje gužve.

1

2

Više od polovice putovanja koje Hrvati ove godine planiraju organizirat će samostalno.

Pri planiranju putovanja rado se koristi kanal e-trgovine – istraživanje Vise pokazuje da će se za samostalno putovanje na taj način kupiti usluge poput smještaja (57%) ili prijevoza (40%). Za obje ove usluge najpopularniji način plaćanja je kartica. Ovaj oblik aranžmana za odmor – dakle planiranje i rezervacija u vlastitoj režiji - najpopularniji je način planiranja putovanja među svim zemljama uključenim u istraživanje.

Čak 29% putovanja koja planiraju Hrvati bit će u obliku paket aranžmana, pri čemu se 48% takvih putovanja kupuje putem interneta i to putem internetske stranice putničke agencije, 20% putem agregatorskih platformi, a 32% u trgovini. Kao i kod samostalnih putovanja, i za paket aranžmane kartica je također najčešće naznačen način plaćanja pri kupnji putem interneta. 

Visina studija također pokazuje da su posebno mlade generacije Hrvata, duboko povezane s online svijetom, sklone rezervirati ljetovanje online (82%) i žele digitalno plaćati (80%).

Troškovi i preferencije

Za najduže planirano putovanje u inozemstvo Hrvati u prosjeku namjeravaju potrošiti gotovo 835 eura po osobi. Čak 46% njih planira potrošiti između 201 – 800 eura po osobi, a 4% ne zna točno koliko će to biti. Zanimljivo, žele potrošiti novac uglavnom na hranu i piće, zabavu i prijevoz. 

Također je vrijedno primijetiti da je samo 19% hrvatskih putnika spremno platiti više za “zelena” rješenja na putovanju. Zauzvrat, više od jedne trećine (36%) jasno izjavljuje da bi bili skloniji ekološki prihvatljivom pristupu tijekom putovanja ako bi im to donijelo uštedu.

A kako znamo da su održivija putovanja - prakse skuplje na tržištu, cijela industrija ima izazov, jer kao što govori i ovo istraživanje, putnici ne žele održivije prakse plaćati više. 

  • (1) - Svi podaci korišteni u ovom priopćenju potječu iz studije namjera putovanja i plaćanja Visa CEE 2024. ako nije naveden nijedan drugi izvor. Istraživanjem su obuhvaćene sljedeće zemlje: Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka. Provela ga je istraživačka tvrtka GFK Polonia – tvrtka NIQ u travnju 2024. godine na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika (18-65 godina) u svakoj od zemalja.
  • (2) - Prema studiji Visa CEE Travel and Payment Intentions Study 2023, koja je obuhvatila sljedeće zemlje: Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Provela ga je istraživačka tvrtka Kantar u ožujku 2023. godine na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika (18-65 godina) u svakoj od ovih zemalja.
  • (3) - U usporedbi s rezultatima studije Visa CEE Travel and Payment Intentions Study 2023, koja je obuhvatila sljedeće zemlje: Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Provela ga je istraživačka tvrtka Kantar u ožujku 2023. godine na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika (18-65 godina) u svakoj od ovih zemalja.

Izvor i foto: Visa

Autor:  HrTurizam.hr

18. lipnja 2024.