Nacionalni forum interpretatora baštine ove godine u Eko kampusu "Krka"

Nacionalni forumu interpretatora baštine ( NFIB ) ove godine održati će se 28. listopada (subota) u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima.  Forum za cilj ima...

Autor:  HrTurizam.hr

9. rujna 2023.

Nacionalni forumu interpretatora baštine ( NFIB ) ove godine održati će se 28. listopada (subota) u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. 

Forum za cilj ima okupiti osobe poput turističkih vodiča, stručnih edukatora, čuvara u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, kustosa-vodiča, voditelja interpretacijskih centara, turističkih i muzejskih djelatnika, akademske zajednice, privatnih iznajmljivača, djelatnika regionalne i lokalne vlasti kako bi predstavili primjere dobre prakse i nove trendove u interpretaciji baštine, kulturi, turizmu, očuvanju prirode i marketingu.

Kroz ovogodišnji program, želja organizatora je predstaviti što više aspekata interpretacije baštine, što uključuje i interpretacijsko planiranje, interpretacijsko pisanje te interpretacijsko vođenje.

Program ćemo započeti već u jutarnjim satima, a završiti navečer kada se selimo u Šibenik. U prvom dijelu programa će svi naši članovi, kako institucionalni tako i individualni, imati priliku predstaviti svoj interpretacijski projekt, područje svojeg djelovanja ili izazove s kojima se susreću u svom poslu.

U prvom dijelu programa biti će predstavljeni projekti interpretatora baštine iz Hrvatske u formi prezentacija od 15 minuta. U drugom dijelu programa u planu je obilazak novog, mnogima još neotkrivenog turističkog bisera NP Krka – Eko kampusa „Krka“ u Puljanima. Obići će se i Arheološka zbirka, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u iskapanjima na području rimskog vojnog logora Burnuma, Hram prirode, prirodoslovnu zbirke u kojoj je prezentirana i interpretirana bogata prirodna baština ovog zaštićenog područja, te Laboratorij prirode, edukacijski centar za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

375834883 10229619072597336 868785079252072570 n 2

 

Također, biti će upoznavanje i s pričom kako je nastao eko kampus – od prvih pronalazaka na obližnjem Burnumu do onoga što nam danas može ponuditi. Kroz zbirku i priču će sudonike provesti naš poznati arheolog Joško Zaninović. 

U trećem će dijelu programa iskusni treneri održati će inspirativne i edukativne radionice s dubljim uvidima i pogledom u interpretacijsku praksu. 

Teme i radionice koje ćete moći odabrati:

1. Interpretacijsko pisanje
Treneri: Iva Klarić Vujović i Ivana Jagić Boljat

2. Interpretacija baštine za djecu
Treneri: Iva Čaleta Pleša i Ivana Zrilić

3. Interkulturalnost i održivost u interpretaciji baštine
Trener: Samia Zitouni

4. Interpretacija kao umjetnost slušanja
Trener: Max Dubravko Fijačko

U zadnjem, večernjem dijelu program iz NP Krka seli u Šibenik, gdje će sudionike Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ upoznati s jednom od svojih večernjih tematskih šetnji. 

Više detalja oko programa pratite na: Nacionalni forum interpretatora baštine ove godine u Eko kampusu "Krka"

Kako je bilo na 1. Nacionalnom Forumu Interpretatora baštine pogledajte u prilogu.

Foto: Istra Inspirit

Autor:  HrTurizam.hr

9. rujna 2023.