Najavljena ovogodišnja "Prvomajska rekreativna Parenzana"

Ovu tradicionalnu predsezonsku sportsku manifestaciju organizira Turistička zajednica grada Poreča u suradnji s Biciklističkim klubom Poreč

24. travnja 2023.

Turistička zajednica grada Poreča u suradnji s Biciklističkim klubom Poreč i ove godine za svoje građane i posjetitelje organizira biciklijadu "Prvomajska rekreativna Parenzana“.

Parenzana, nekada popularna uskotračna pruga koja je vijugavo povezivala Trst i Poreč, služila je prvenstveno za prijevoz vina. Danas je ona atraktivna pješačka i biciklistička staza protkana brojnim tunelima i vijaduktima koji bez daha ostavljaju bicikliste i hodače. Parenzana je jedna od najpopularnijih staza u Istri, a sa svojih 78 kilometara od Plovanije do Poreča prolazi prekrasnim pejzažima i vidicima, srednjovjekovnim gradićima poput Buja, Grožnjana, Oprtlja, Motovuna i Vižinade, odmorištima, uz maslinike i vinograde.

"Prvomajsku rekreativnu Parenzanu“, već tradicionalnu predsezonsku sportsku manifestaciju, danas su na konferenciji za medije najavili direktor Turističke zajednice grada Poreča, Nenad Velenik i predstavnik Biciklističkog kluba Poreč Denis Terlević.

Rekreativna Parenzana održat će se u subotu, 29.4.2023. godine s početkom u 10,00 sati u Baredinama. U ponudi će biti dvije trase, duža staza od 26 kilometara za iskusnije vozače i kraća staza prilagođena obiteljima s djecom u dužini od 13 kilometara. Očekivano trajanje duže ture je oko 3 sata, dok one kraće je 1,5 - 2 sata.

"Za sve sudionike, Turistička zajednica grada Poreča će u Baredinama nakon biciklijade osigurati besplatan ručak te obilazak jame i muzeja traktora uz pratnju stručnog vodiča. Za zabavni dio i dobro raspoloženje pobrinuti će se band Baredinesaurusi“, najavio je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

"Vozit će se lokalnim trailovima, odnosno šumskim stazicama i djelom po neravnom terenu, te je za sudjelovanje potreban MTB bicikl. Svakako se preporučuje nošenje kacige kao i rezervne zračnice.  Za mlađe od 15 godina, kaciga je obavezna. Minimalna dob sudionika je 7 godina. Sva djeca ispod 15 moraju biti u pratnji odrasle osobe", rekao je Denis Terlević, predstavnik BK Poreč. 

Sve dodatne informacije vezane uz samu biciklijadu mogu se dobiti na e-mail adresi Biciklističkog kluba Poreč.

"Pozivamo sve zaljubljenike u prirodne ljepote i rekreaciju da nam se pridruže na ovogodišnjoj biciklijadi "Prvomajska rekreativna Parenzana“. Opremite se i ponesite vedro raspoloženje, pozovite svoje najdraže i pridružite se cjelodnevnoj pustolovini putevima stoljetne Parenzane!“, rekao je Velenik.

Uz Porečane, na biciklijadi se očekuje sudjelovanje gostiju iz Slovenije, Austrije i Italije. Što se tiče smještaja, svi će hoteli, apartmanska naselja i kampovi biti otvoreni.

Info, foto: Turistička zajednica grada Poreča

24. travnja 2023.