Nella Slavica, NP Krka: Zaštićena priroda i zadovoljno lokalno stanovništvo su glavni elementi održivog turizma

Što je odživi turizam?

Autor:  Goran Rihelj

15. svibnja 2024.

Nastavljamo snimati razna glasna razmišljanja o održivom turizmu po cijeloj Hrvatskoj.

Prvi cilj je doći do 100 hrturizam espressa i tako dati fokus na širi pojam održivog turizma, iz različitih kuteva gledanja i dionika turističkog sektora. Jer odživi turizam je puno više od jedne definicije.

"Zaštićena priroda i zadovoljno lokalno stanovništvo" - su glavni elementi održivog turizma iz perspektive Nelle Slavice, ravanteljice Javne ustanove Nacionalnog parka Krke. 

hrturizam espresso: Nella Slavica, Nacionalni park Krka

Održivi turizam u praksi: U NP Krka se vratile kornjače, vidre i rakovi. Rezultat je to zabrane kupanja kao i provođenja drugih strogih mjera

Stroge mjere uvedene su prije nekoliko godina pa su ovi odlični rezultati očekivani. Naime, 2020. je na snagu stupio novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka kojega je temeljna odrednica zaštita prirodnih procesa i biološke raznolikosti ovoga područja.  
 
Novi Pravilnik donio je od 1. siječnja 2021. zabranu kupanja u NP Krka. Kako bi se rasteretio Skradinski buk, posjetitelji se usmjeravaju u druge dijelove parka. 
 

Možete li u 30 sekundi, dok vam napravim espresso, reći što je za vas održivi turizam? Što je za vas održivi turizam napišite u komentarima.

Pogledajte hturizam espresso serijal na YouTube kanalu hrturizam i ne zaboravite stisnuti subscribe tj. pretplatiti se na kanal kako bi pratili serijal hrturizam espresso o održivom turizmu.

Autor:  Goran Rihelj

15. svibnja 2024.