Nikola Tesla EV Rally Croatia po 11. put uspješno spojio “e-mobility i turizam”

Hrvatsku kao “e-mobility friendly” turistička destinacija.

Autor:  HrTurizam.hr

11. lipnja 2024.

Ovogodišnje 11- to izdanje najljepšeg i najtišeg relija na svijetu „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2024” završilo je 01.06.2024. svečanom dodjelom  nagrada i proglašenjem pobjednika u Šibeniku.

Ovogodišnja ruta dugačka 1.050 km prošla je kroz 6 županija, 5 Nacionalnih Parkova te 14 gradova, a sudionici iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Nizozemske imali su priliku uživati u najboljem što Hrvatska nudi.  Hrvatske panoramske ceste, prekrasni pejzaži i skrivene ljepote koje smo obilazili na ovogodišnjoj ruti  uz dobru hranu i zabavu nikog nisu ostavili ravnodušnim, te su mnogi već zadnjeg dana relija, najavili svoj dolazak i na slijedeći.

Prirodne ljepote NP Krke te Smiljan našega Nikole Tesle, uvijek nanovo izazivaju oduševljenje sudionika koji se iz godine u godinu ponovno vraćaju. 

Reli je već tradicionalno startao u Istri, ceremonijom akreditiranja sudionika u Rovinju 27.05.2024. na kojoj se okupilo mnoštvo sugrađana i turista, a sudionici iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Nizozemske čak su zaplesali na Rim Tagi Dim i pritom se sjajno zabavili.

Posjetitelji su mogli vidjeti brojna e-vozila, a uz DJ-a i hostese, atmosfera je ponijela čak i posjetioce s brodova koji su pristajali na vez.

Dmarin sibenik 1 large

Vrsar 3 large

Nakon službenog početka i zabavnog programa, sudionici su se iz Rovinja uputili na sportski aerodrom u Vrsaru, “Aero-klub Vrsar” gdje su se električni konji natjecali u  “drag race” utrkama , a najuzbudljivija je bila ona između dva Tesle Model S Plaid koji dostizali brzinu od 0-100 kmh za niti 2 sekunde. Poslije sportskog natjecanja, dan se nastavio uživanjem u wine/gastro delicijama te obilaskom kulturnih znamenitosti poput Parka Kažuna, Brtonigle i Buja.

Treći dan sudonici su krenuli put juga vozeći se magistralom uz more sa zaustavljanjem u Senju i Zadru, a u Dugopolju ih je “preuzela” policija i dopratila do trajektne luke gdje su se ukrcali na Jadrolinijin trajekt za otok Brač koji je ujedno poslužio kao baza za posjet otoku Hvaru te Paklenskim otocima.  

Bogata kulturna baština grada Zadra  poput crkve sv. Donata, šetnja Kalelargom do Pet Bunara te Morske Orgulje i Pozdrav Suncu samo su dio znamenitosti koje sudionike oduševljavaju svake godine.

Na Braču su sudionici posjetili Vidovu Goru, najviši vrh Jadrana, samostan u pustinji Blace, muzej kamena u Pučišćima te muzej ulja, a kušali su i poznatu bračku janjetinu. Poseban užitak bila je vožnja brodom oko Paklenskih otoka i posjet gradu Hvaru gdje su obišli Tvrđavu Forticu, Katedralu Sv.Stjepana i Hvarsku Ložu.

U posljednoj etapi relija nakon iskrcaja s trajekta, vozila su ostala izložena na Gatu sv.Petra u Splitu, a sudionici su obišli grad krenuvši sa splitske Rive preko Marmontove, kipa Grugura Ninskog gdje su zamislili želju primivši ga za njegov nožni palac. Na ulazu u Dioklecijanovu Palaču, dočekali su ih gladijatori i mnogi su se zabavili glumeći borbu prije nego smo ulaskom kroz Zlatna Vrata krenuli u obilazak katedrale sv.Duje, Perisitila i Vestibula te smo izašli na Srebrna vrata pri povraku prema vozilima.

Pobjednici svi large

Nezaobilazna zaustavna točka i ove godine bio je Trogir gdje su prošetali šetnicom uz more sve do katedrale sv.Lovre, palace Ćipiko te tvrđave Kaštel Kamerlengo. 

Za svečanu završnicu i ove godine smo odabrali grad Šibenik gdje su vozila bila izložena na Rivi, dok su sudionici obišli staru jezgru i kulturne znamenitosti poput Katedrale Sv.Jakova i Četiri Bunara, istaknula je Tina Kolovrat direktorica tvrtke E.V.A. BLUE d.o.o. koja je i organizator ovog jedinstvenog relija te dodala:

"Ova jedinstvena “električna” avantura koja već jedanaestu godinu zaredom uspješno spaja “e-mobility i turizam” postala je prepoznatljiv brand diljem Europe i svijeta, te Hrvatsku promovira kao “e-mobility friendly” turističku destinaciju.  Kao takva prepoznata je i od strane hrvatskih institucija poput HTZ-a, FZOEU-a i brojnih lokalnih turističkih zajednica poput TZ Rovinja, a posebno nam je drago što nam se ove godine pridružila i Hrvatska Pošta koja ima najveći zeleni vozni park u Hrvatskoj kojeg čini više od 420 električnih vozila., a istovremeno je razvijena i mreža punionica za električna vozila koja s ukupno 115 mjesta za punjenje pokriva 18 gradova."

Ovogodišnje druženje završilo je sa svečanim proglašenjem pobjednika te podjelom nagrada tijekom svečane večere, a pobjednici će ponijeti natrag u svoju zemlju ne samo trofej već i predivne uspomene za cijeli život.

Pobjednici “Nikola Tesla EV Rally Croatia 2024” su redom: Elisa i Alexander Goldberg (Njemačka), Laurens i Karel Lissendorp (Nizozemska) te Andreas i Birgitte Dobbertin (Njemačka).

Foto: Nikola Tesla EV Rally Croatia 2024

Autor:  HrTurizam.hr

11. lipnja 2024.