Novi i inovativni hrvatski proizvod – prve modularne plaže i terase kao rješenje protiv betoniranja plaža

Betoniziranje plaža najviše štete okolišu, kako ekološko tako i vizualno. S druge strane nepovratno uništavamo najvrjedniji resurs, te plaže i prostor pretvaramo u bezličje i klasičnu dosadnu standardizaciju s...

Betoniziranje plaža najviše štete okolišu, kako ekološko tako i vizualno. S druge strane nepovratno uništavamo najvrjedniji resurs, te plaže i prostor pretvaramo u bezličje i klasičnu dosadnu standardizaciju s konkurencijom.

Iako smo turistička zemlja do sada nismo ponudili nikako rješenje na ovaj problem, dapače, kao da nije bilo ni pokušaja, ali ne više. Fenomenalno rješenje kako zaustaviti devastaciju obale i njeno betoniranje a ujedno povećati kvalitetu i kapacitete u segmentu plaža i terasa napokon postoji , i to ni manje ni više dolazi nam iz ravne Slavonije.

Radi se o prvom takvom, potpuno novom i inovativnom proizvodu kako na hrvatskom tako i na svjetskom tržištu – modularne montažne plaže, terase i staze.

Ideja i cijela stvar ne može biti jednostavnija, logičnija i praktičnija. Jednostavnim spajanjem modula od nepristupačne kamenite plaže dobijete plažu prilagođenu vašim željama i potrebama. Također, kroz nepristupačni teren i šikaru jednostavno možemo napraviti prelijepu šetnicu ili brzo i jednostavno možemo montirati terasu za restoran ili kafić. “S obzirom da se radi o montažnim odnosno demontažnim elementima za njihovo postavljenje nisu potrebne nikakve građevinske dozvole, a noge modula podesive su po visini tako da bez obzira gdje ih postavljate uvijek ćete dobiti ravnu podlogu.” ističe Alen Alić iz Aurea Grupe, tvrtke iz Osijeka koja se bavi proizvodnjom ugostiteljskog namještaja i stolova za blagovaonice i restorane.

Ideja je došla na način kako i dolaze najbolje ideje, kao rješenje izazova koji ga je osobno mučio. “Ove godine kupio sam kuću na Pelješcu i počeo maštati o tome kako urediti apartmane za sezonu i plažu za buduće goste, no bez devastacije obale i zadiranja u prirodni okoliš. Tada mi je na pamet pala ideja napraviti module koji se jednostavno spajaju, koji su podesivi i tako je nastala prva modularna montažna plaža tj. terasa.” istaknuo je Alić.

Nogice su modularne i podesive po visine, a spajaju se kao moduli sukladno površni koju želimo ili kao “Lego” kockice. Standardni modul ima 10 cm nogicu kao i mogućnost 10 cm izvlačenja, te nosivost od 500 kg, ali kako ističe Alić, ukoliko su veće nepravilnosti na terenu onda se po narudžbi dodaje potrebna visina nogice i tako se prilagodi svakom terenu.

Moduli su rađeni od čeličnih cijevi koje su pocinčane, zbog zaštite od soli i hrđanja, a moduli se međusobno spajaju inox vijcima dok se za podlogu učvršćuju klinovima ili sidrenim vijcima ovisno o kakvoj se podlozi radi.
Drvene ploče napravljene su od tvrdog Ariš drveta koje je otporno na sve vremenske uvjete i koji se samo ubaci u modul. Moguće ga je dobiti u tri varijante: sirovo drvo, lakirano natur ili tamna nijansa – palisander).

Prednost naših plaža i terasa je što su montažno-demontažne, modularne, lako prenosive, jednostavne za montažu i demontažu, noge su podesive i prilagodljive svakoj podlozi, moduli su jako čvrsti – nosivost 1 modula je 500 kg, nije potrebno raditi nikakve građevinske radove i nekakve velike zahvate. Moduli se postave prije sezone, kasnije rastave i spreme u skladište za sljedeću sezonu, održavanje je jednostavno i nisu potrebne nikakve građevinske dozvole. Ne narušava prirodni okoliš i ravnotežu, sprječava devastaciju i betoniranje obale, a istovremeno će povećati kvalitetu i kapacitete u segmentu premium plaža i terasa. Čelična konstrukcija je vruće cinčana tako da neće doći do hrđanja, a drvo je lakirano ekološkim bojama otpornima na vremenske utjecaje“”, objašnjava Alić.

Kako ističe Alić, do sada su interes za ovim inovativnim proizvodom pokazali razni domaći hotelijeri i distributeri, a ima interesa i iz susjednih zemalja. “Blagdani su prošli, proračuni doneseni tako da uskoro krećemo u realizaciju. Javilo nam se i puno kafića i restorana od Zagreba do Istre koji čekaju dozvole od gradova za postavljanje terasa, stoga odmah naručuju naše module. U pregovorima smo za tržište Italije i Crne Gore, uz još nekoliko zemalja koje imaju morski turizam. Ove godine očekujemo najmanje 10.000 metara kvadratnih montažnih plaža i terasa, a vjerujemo da bi moglo biti i puno više ako potvrdimo ugovore za inozemstvo. S obzirom na to da se radi o serijskoj proizvodnji, u kratkom roku možemo zadovoljiti potrebe tržišta kakve god one budu“, zaključuje Alić.

Cijena jednog modula ( m2) iznosi 599,00 kn + PDV , a koji se sastoji od čvrste metalne konstrukcije, vijaka i drvene podloge ( decking ). Rok isporuke vrlo je brz te ima više nego dovoljno vremena za isporuku do nove turističke sezone. Važno je naglasiti i kako nije potrebno dobiti građevinsku dozvolu jer se radi o montažno-demontažnom proizvodu. Potrebno je samo dobiti dozvolu za korištenje prostora od grada ili općine.

A kako život često piše čudne priče i sudbine, Alić trenutno piše doktorat na temu „Poboljšanje kvalitete turističke ponude na području cijele Hrvatske“ te je tako osim odlične poslovne ideje dobio i temu za doktorski rad.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN