Novi iskorak: Pag Summer Outdoor ove godine traje četiri mjeseca. Najbolji primjer kako se razvija outdoor turizam

Autor:  Goran Rihelj

21. lipnja 2022.

I ove godine posjetitelje Paga očekuje vrlo bogata ponuda aktivnog turizma. Pag Summer Outdoor izvrsna je priča koja je započela prije samo dvije godine, privukla veliko zanimanje i pozicionirala otok Pag kao najbolju outdoor destinaciju u Hrvatskoj.

U vrijeme kada je COVID-19 uvelike utjecao na brojna događanja u Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu, velika većina turista okrenula se outdoor aktivnostima. Ponuda na otvorenom postala je "tražena roba" i bila je najmanje pogođena brojnim ograničenjima. 

Koncept aktivnih tjedana s ponudom raznovrsnih sportsko-rekreativnih i aktivnih sadržaja ove je godine dodatno obogaćen što je vjerojatno i najbolji pokazatelj kako se radi o projektu kojeg su dobro prihvatili i domaćini i brojni gosti. 

Hiking, trail, sup, kajak, biciklizam... neki su od sadržaja koji se mogu konzumirati u sklopu ovogodišnjeg programa Pag Summer Outdoor. Pri tome treba naglasiti kako su u cijelu priču uključeni licencirani vodiči i treneri koji svojim iskustvom dodatno pridonose doživljaju sudionika, kao i lokalna turistička DMC agencija. 

Pag summer outdoor hrv 1

Nakon što su se prošle i pretprošle godine aktivnosti održavale tijekom srpnja i kolovoza ove, po prvi puta, program je započeo već u prvoj polovici lipnja, a završit će krajem rujna. Tako je i sama manifestacija prerasla svoje početne okvire, te od Pag Outdoor Weekend-a postala Pag Summer Outdoor ili outdoor program kroz četiri mejseca. 

Ukupno su u četiri mjeseca održavanja najavljene čak 33 aktivnosti, dakle više od osam mjesečno, što će vjerujemo zadovoljiti svakog ljubitelja aktivnog turizma. Važno je još jednom naglasiti kako se ne radi o jednokratnoj manifestaciji koja traje dan ili tri, nego o programu kroz četiri mjeseca. 

No cijela ova priča teško bi bila moguća da od prvog dana nije postojala sinergija turističkih zajednica na otoku Pagu. Suradnja turističkih zajednica Novalje, Paga, Kolana, Povljane i Stare Novalje, te partnera Run Croatia i Udruge Kissa nakon početnog uspjeha se nastavila, a u cijelu priču uključena je i lokalna DMC agencija odnosno Putnička agencija Sunturist, koja prodaje pakete, odnosno aktivne doživljaje.

Treba naglasiti i kako aktivni sadržaji nisu namijenjeni samo naprednim korisnicima nego su prilagođeni za sve generacije što je zasigurno razlog više što je ovaj projekt doživio takav uspjeh. Često zaboravimo, kako u kontekstu razvoja sportskog turizma trebamo se fokusirati i na količinu / masu, a to znači upravo programi koji nisu namijenjeni obiteljima tj. svim generacijama. 

Tome treba dodati i unikatno okruženje paške prirode koja svojom raznovrsnošću privlači ljubitelje aktivnosti na otvorenom.

287879225 5293016207483765 6406645439246475588 n

New-Project10

No vratimo se ovogodišnjem izdanju Pag Summer Outdoor, koji ponovno nudi mnogobrojne outdoor aktivnosti: hiking, nordijsko hodanje, bicikliranje ili kajakarenje. Program je započeo 10. lipnja u Staroj Novalji, a završit će 24. rujna u Metajni.

Podsjetimo, u sklopu razvoja projekta educirani su vodiči za aktivni turizam, definirane su smjernice razvoja bike i trail staza, izrađen je vizualni identitet Pag Outdoor, dodijeljeni su certifikati Pag Bike&Bed iznajmljivačima koji su se specijalizirali za prihvat biciklista, kao i web stranica koja objedinjuje outdoor priču otoka Paga - www.pag-outdoor.com

Tako se produžuje turistička sezona, posebice u godini u kojoj su u većini europskih zemalja ukinute sve ili većina mjera. Aktivni odnosno outdoor turizam napokon je doživio svoj procvat, a potražnja za istim će samo rasti. 

Aktivni odmor uz odličnu gastro scenu, vrhunski smještaj, autohtone priče kao što je Paški sir, janjetina, biljna raznolikost otoka Paga, Zrće kroz festivalski turizam, Mjesečev otok itd… čini ovu atraktivnu, autentičnu i dinamičnu destinaciju koja je zaokružila sve elemente u jedan vrhunski i prepoznatljiv turistički proizvod.

Naslovna fotografija: Agencija Posada

Autor:  Goran Rihelj

21. lipnja 2022.