Objavljen raspored aktivnosti Pag Summer Outdoor-a koji i ove godine traje četiri mjeseca

Najbolji primjer kako se razvija outdoor turizam

Autor:  Goran Rihelj

31. svibnja 2023.

Pag Outdoor odnosno koncept razvoja outdoor ponude otoka Paga najbolji je primjer kako se razvija outdoor turizam, a o kojem sam pisao u više navrata. 

Radi se o četiri outdoor aktivnosti – biciklizam, penjanje, trail i kajak, koje su smještene u jedinstveno okruženje paške prirode, a sve je zaokruženo kroz odličnu gastro ponudu, vrhunski smještaj i autohtone priče.

Od prvog Pag Outdoora do danas, napravljeno je puno. Danas Pag Outdoor traje četiri mjeseca, pri tome treba naglasiti kako su u cijelu priču uključeni licencirani vodiči i treneri koji svojim iskustvom dodatno pridonose doživljaju sudionika, kao i lokalna turistička DMC agencija.

Upravo je jučer objavljen raspored aktivnosti Pag Outdoora na hrvatskom i engleskom jeziku, a na kojem je raspored svih aktivnosti kroz četiri mjeseca - od lipnja do rujna. 

Podsjetimo, u sklopu razvoja projekta educirani su vodiči za aktivni turizam, definirane su smjernice razvoja bike i trail staza, izrađen je vizualni identitet Pag Outdoor, uređuje se infrastruktura, dodijeljeni su certifikati Pag Bike&Bed iznajmljivačima koji su se specijalizirali za prihvat biciklista, kao i web stranica koja objedinjuje outdoor priču otoka Paga - www.pag-outdoor.com 

Odličan primjer zaokruženog turističkog proizvoda, što je ključno da Pag Outdoor bude nacionalno, ali i globalno, prepoznatljiv. 

Baner inst face eng

Cijela priča se nadopunjuje s velikim manifestacijama kao što CRO Race, Granfondo utrka i Life on Mars trail. Upravo ovogodišnje 6. izdanje Life on Mars traila u travnju srušio je sve dosadašnje rekorde, okupivši više od 1300 natjecatelja iz 19 zemalja, a utrkom u Novalji i obilježavaju početak turističke sezone. 

Zaista smo ponosni na ovako uspješan event koji je otok Pag, Novalju i Metajnu postavio na kartu outdoora Hrvatske, te pokrenuo neke nove održive turističke smjerove. Life on Mars trail postao je svojevrstan turistički brend destinacije. Koliko je utrka popularizirala destinaciju i outdoor govori činjenica o svakodnevnim organiziranim pješačkim turama iz Hrvatske i svijeta" istaknula je Marina Šćiran Rizner, direktorica TZG Novalje. 

Pag se još jednom pokazao kao odličan domaćin i mjesto koje spaja ljubitelje outdoora, putovanja, fotografije i odlične gastronomske kuhinje.

Treba naglasiti i kako aktivni sadržaji nisu namijenjeni samo naprednim korisnicima nego su prilagođeni za sve generacije što je zasigurno razlog više što je ovaj projekt doživio takav uspjeh. Često zaboravimo, kako u kontekstu razvoja sportskog turizma trebamo se fokusirati i na količinu / masu, a to znači upravo programi koji nisu namijenjeni obiteljima tj. svim generacijama. 

Staze su podijeljene u tri kategorije: jednostavne, srednje teške i teške, mapirane i opis staze odgovara terenu jer se svake godine iste kontroliraju i održavaju. Važan segment je i tehnička podrška, kroz usluge najma bicikala i ebicikala, educiranih vodiča, servisa i transfera, gdje su svi partneri navedeni na Pag outdoor stranici. 

Screenshot 2023 05 31 at 10

Tome treba dodati i unikatno okruženje paške prirode koja svojom raznovrsnošću privlači ljubitelje aktivnosti na otvorenom. 

Uspjeh projekta Pag Outdoor rezultat je zajedničkog udruživanja otočnih turističkih zajednica TZG-a Novalje, TZG-a Paga, TZO-a Kolana, TZO-a Povljane i TZM-a Stare Novalje na razvoju projekta. Turizam tj. gosti, ne poznaju naše nevidljive granice gradova, općina i županija, oni su na otoku Pagu i žele ga doživjeti. 

Zato je ovaj projekt odličan primjer kako se trebaju razvijati turistički sadržaji, kao ponuda turističkog brenda i regije, u ovom slučaju kao otoka Paga. 

Naslovna fotografija: Agencija Posada 

Autor:  Goran Rihelj

31. svibnja 2023.