Počinje Artupunktura - terapija Zagreba umjetnošću

Foto: Artupunktura - Boška i Krešo

Autor:  HrTurizam.hr

8. rujna 2022.

Drugo izdanje Artupunkture, jedinstvenog projekta Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, počinje 15. rujna. Tako će se od idućeg četvrtka predstaviti čak 23 umjetnička projekta koji svaki na svoj način pruža terapiju Zagreba umjetnošću i revitalizira grad.

Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost, gdje se zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama Zagreba želi probuditi njegovu vitalnu energiju. Premijerno izdanje Artupunkture održalo se u rujnu prošle godine, a Turistička zajednica grada Zagreba ju realizira u suradnji s partnerima objedinjujući, tako, raznovrsna umjetnička događanja u Zagrebu.

"Artupunktura je jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera kojem su se priključili brojni sudionici sa svojim programima, a kroz koju stavljamo dodatni naglasak na kulturni turizam našeg grada. Naime, više od 40% svih putovanja u Europi motivirano je upravo nekim kulturnim događanjem, programom ili poticajem, stoga, Artupunktura, povezujući kulturu i turizam, stavlja naglasak na područje suvremene kulture, odnosno razvoj kulturne ponude i pozicioniranja grada Zagreba kao kreativnog središta i odredišta urbane kulturne scene ovog dijela Europe", izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Program drugog izdanja Artupunkture čine 23 nositelja programa, što je više nego dvostruko od prošlogodišnjeg, premijernog, izdanja. Bienenfeld posebno ističea kako, kroz Art Future - prvu izložbu digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi, Zagreb staje uz bok gradovima kao što su Berlin, New York, Toronto i Hong Kong, inače svjetskim predvodnicima u digitalnoj umjetnosti.

"Izlaganjem, intervencijom, diskursom ili druženjem, zagrebački umjetnički kolektivi i organizacije, umjetnici, partneri i posjetitelji etablirali su jesen kao vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja, pružajući time, terapiju Zagreba umjetnošću. Afirmirajući umjetnost u društvu, afirmiramo Zagreb kao grad umjetnosti i kulture, stoga, zahvaljujem svim partnerima što su prepoznali našu inicijativu i uključili se u realizaciju Artupunkture kojom učvršćujemo zagrebačku cjelogodišnju ponudu", naglasila je Bienenfeld.

Artupunktura plakat tz zagreb 2022

Ove se godine, pored nekih on najznačajnijih imena nezavisne scene kao što su Akademija likovnih umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Lauba – kuća za umjetnost i ljude, u projekt uključilo i šest gradskih ustanova: Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnosti i obrt, Centar kulture na Peščenici, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka i Narodno sveučilište Dubrava

"Zadovoljstvo mi je vidjeti da su se ove godine uključile i gradske ustanove, te je time održavanje ovog projekta uistinu obuhvatilo područje cijelog grada. Upućujem srdačne čestitke organizatorima, Turističkoj zajednici grada Zagreba i partnerima koji će ovom jedinstvenom umjetničkom platformom uvelike doprinijeti turističkoj ponudi Grada Zagreba te ga u idućih mjesec dana transformirati u jedinstveno središte urbane kulture", poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet.

Ističemo, ovogodišnje izdanje Artupunkture donosi 15 novih umjetničkih projekata, a to su: Art Bubble; Art Future; ART in my KVART, ART by KNAP!; Artupunktura u Dubravi; Čitanje grada; Izložba na cesti; Karas + Kvart; Ljubav na sunce – solarna projekcija "Ljubav oko svijeta"; Mediteranom bučan Boris Bućan – Razigrani Petar Dolić Dijonizijski ples na Gvozdu; MUO na Mažurancu; Pupoljci; Svijet robota; "Treba ići!" I.K. Hommage Ivanu Kožariću; Trešnjevka se budi! #3 te 30 prizora za 30 godina hrvatske samostalnosti.

Naravno, u programu sudjeluju prošlogodišnji partneri koji su pripremili nova izdanja svojih osam umjetničkih projekata: ALU perspektiva 2; Art & Grad; Art Zagreb 2022; Galerija Ilica: Otvorena knjiga; Projekt Ilica: Q'ART – BUJAN RUJAN; Reli po galerijama; 36 Mountains Festival te 57. zagrebački salon „Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti” gdje će se održati i svečano otvorenje Artupunkture.

Artupunktura traje sve do sredine listopada, a detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama www.artupunktura.hr. Materijale možete preuzeti i na QR kodu:

Qr kod artupunktura

Autor:  HrTurizam.hr

8. rujna 2022.