Održana znanstveno-stručna konferencija 'Sigurnost u turističkim destinacijama'

Tijekom predavanja i panela raspravljalo se o sigurnosti kao presudnom elementu pri odabiru odmorišnog odredišta.

Autor:  HrTurizam.hr

20. ožujka 2024.

Jedan od ključnih čimbenika uspjeha i razvoja svake turistički orijentirane zemlje, pa tako i Hrvatske, bez sumnje je sigurnost - i to je često ono što turisti drže prednošću nekog odredišta, kazao je na danas održanoj konfereniciji 'Sigurnost u turističkim destinacijama' primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

"Hrvatska je sigurna destinacija, želimo da takva i ostane, svjesni svih izazova što nam donosi globalna političko-sigurnosna situacija, ratni sukob na europskom tlu, migracije stanovništva, ali i sposobnost destinacije da prihvati višestruko veći broj 'privremenih stanovnika' tijekom špice turističke sezone", naglasio je.

Znanstveno-stručna konferencija 'Sigurnost u turističkim destinacijama' organizirana je s ciljem što kvalitetnijih priprema aktivnosti i mjera za zajedničko unapređenje sigurnosti boravka gostiju u destinaciji.

/// Hrvatska je sigurna zemlja. Može li - i treba li - to postati naš glavni adut?

Organizator je bila Turistička zajednica Primorsko-goranske županije u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, a skup se održao u Opatiji.

Konferencija je okupila predstavnike iz sektora javnih institucija koje direktnim ili indirektnim putem utječu na provođenje aktivnosti koje pridonose sigurnosti. Bila je namijenjena javnom i privatnom sektoru, ali i lokalnom stanovništvu.

Održano je nekoliko predavanja i dva panela tijekom kojih se raspravljalo o sigurnosti kao presudnom elementu pri odabiru odredišta za odmor, izazovima i čimbenicima koji utječu na sigurnost, važnosti zajedničke suradnje te ostalim temama vezanima za turizam i sigurnost.

"Sigurnost naših gostiju u destinaciji jedan je od prioriteta cjelokupnog županijskog turističkog sektora, zato je zajednička suradnja ključna. U 'špici' glavne turističke sezone u regiji se ponegdje broj ljudi poveća i za više od pet puta što predstavlja veliko opterećenje na hitne, stručne i lokalne službe te infrastrukturu", poručila je direktorica županijske turističke zajednice Irena Peršić Živadinov.

/// Putnici u Europu ove godine daju prioritet sigurnosti, odličnoj infrastrukturi i pristupačnim cijenama

Dodala je kako je sigurnost gostiju "neprocjenjivi dio iskustva putovanja i ključni faktor u održivosti i prosperitetu turističkih destinacija" jer se gosti koji se osjećaju sigurno i zaštićeno rado ponovno vraćaju. Vrlo su važne, osim toga, i njihove preporuke koje utječu na imidž destinacije te, u konačnici, bolji ekonomski rezultat.

"Za Primorsko-goransku županiju kao jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Republici Hrvataskoj, bitan sigurnosni faktor je dobro uspostavljen i organiziran sustav civilne zaštite u čijem su sastavu sve službe zadužene za sve oblike sigurnosti naših građana, pa tako i turista, i koji praktički svakodnevno demonstriraju svoju učinkovitost", zaključio je župan Komadina.

/// Europske zračne luke uvode visokotehnološke CT skenere

Izvor i foto: Primorsko-goranska županija

Autor:  HrTurizam.hr

20. ožujka 2024.