Održivi turizam: Terme Sveti Martin od otpadnih ulja rade svijeće. Donosimo i recept

Odživi turizam kreće od lokalne zajednice.

Autor:  Goran Rihelj

4. srpnja 2023.

Terme Sveti Martin su pioniri kratkih lanaca opskrbe i začetnici održivog turizma u Hrvatskoj te prvi hotel u Hrvatskoj koji nosi prestižnu europsku oznaku za okoliš EU Ecolabel. 

Već sam više puta pisao o pozitivnim primjerima poslovanja iz Termi Sveti Martin, no i dalje me oduševljavaju. Tako i nova priča iz Termi je odličan primjer održivog poslovanja, koji zaista žive i funkcioniraju na održivi način, a održivi certifikati i nagrade su samo šlag na torti. 

Novi održivi primjer razvoja dolazi u obliku svijeća. Naime, Terme Sveti Martin od otpadnih ulja rade svijeće. 

IZRADA SVIJEĆA OD OTPADNIH ULJA IZ KUHINJE

Otpadna ulja su jedan od najvećih zagađivača naše prirode, pogotovo voda, a kako su Terme Sveti Martin orijentirane na zdrav život isto tako brinu i za okoliš, što dokazuje i nedavno primljena EU Ecolabel oznaka (najpoznatija ekološka oznaka u Europi i svijetu) odlučili su otići korak dalje.

Od otpadnih ulja koja se nalaze u kuhinjama izrađuju mirisne svijeće, a sve u svrhu očuvanja okoliša. Isto tako, u izradi mirisnih svijeća mogu sudjelovati i svi gosti. Još jedan dodatni benefit i ekstenzija priče. 

Prvo nema otpada, cijeli je proces zaokružen i stvara dodanu vrijednost.

Sve kuhinje u svojim procesima proizvodnje hrane koriste ulja. Kuhinja to ulje sakuplja, pa se ono nakon toga filtrira kroz filter za kavu i miješa s otopljenim voskom od soje, navode nam iz Termi Sveti Martin i dodaju:

"U svijeće se dodaju prirodne boje, kao što je kakao ili biljni prah, te primjerice mljevena kora naranče koja daje svoj određeni miris i prirodna eterična ulja. Prirodne svijeće koje se izrađuju od otpadnih ulja završe u rukama naših posjetitelja i poslovnih partnera ili posluže za prigodne kreativne aktivnosti s gostima." navode iz Termi Sveti Martin. 

Drugo, kako su Terme Sveti Martin su family oriented resort i kao takav veliku pažnju posvećujemo svim članovima obitelji, sapune su iskoristili i za kreativne radionice, kao i za edukaciju o održivom razvoju tj. recikliranju. 

"Cijelo vrijeme imajući na umu zdravlje svojih gostiju i očuvanje okoliša, stvorili smo radionice kojima se mogu priključiti svi gosti, ali i posjetitelji željni novih znanja, stvarajući pritom zanimljivu priču u koju povezuju vlastitu kreativnost, lokalnu zajednicu, svoje goste i očuvanje okoliša na jedinstven i zanimljiv način." ističu iz Termi Sveti Martin. 

U oba slučaja stvorena je dodana vrijednost. 

Recikliranje i dodana vrijednost

Jedna od preporuka vezano uz otpad od hrane je napraviti kompost s organskim ostacima hrane npr. voća i povrća, taloga kave, ostataka čaja (uključujući i vrećice), ljuski jajeta i sl. Na taj način se može organske ostatke pretvoriti u plodni humus. Hranjive tvari iz ostataka hrane bit će odlična prihrana biljkama.

Dapače, možete i napraviti akciju sadnje ili prihrane biljaka unutar/okolo hotela u kojima uključite goste, pogotovo obitelji s djecom. Vrtlar ili edukator može s gostima posaditi sadite nove biljke ili raditi prihranu postojećih, a pri tome kroz praktični primjer i priču educirati goste o važnosti održivog razvoja, sadnji drveća, recikliranju, sortiranju otpada, kao i racionalnom uzimanja hrane kako bi se smanjio otpad.

Ili recimo tu ulogu ambasadora i edukatora mogu preuzeti animatori ili maskote. 

/// Upoznajte maskote Martija i Martinu: Odličan poslovni koncept Terma Sveti Martin

Inače i u Termama Sveti Martin imaju i komposter, koji u 24 sata sve otpatke pretvara u kompost koji se može koristiti u resortu za održavanje okoliša ili se pokloni lokalnim OPG-ovima. 

Da održivi turizam je puno više od postavljanja solarnih ploča, a ovaj potez mi je toliko genijalan da se pitam zašto to svi ne rade. S  ciljem kako bi potaknuli i druge da krenu tim putem, Terme Sveti Martin su podijelili i recept izrade svijeća od otpadnih ulja. 

RECEPT ZA 6 SVIJEĆA

Tsm50914 lowres

Sastojci:

 • 500 g sojinog voska
 • 2 šalice otpadnog ulja
 • eterično ulje po izboru
 • kuhalo u koje se može staviti metalna ili staklena posuda (može se upotrijebiti pekač za pizzu)
 • metalna ili staklena vatrostalna posuda
 • filter za kavu
 • posuda za svijeću, fitilj

 

 • Otpadno ulje iz kuhinje precijediti kroz filter za kavu, nekoliko puta ako je potrebno kako bi se pročistilo od svih nečistoća.
 • Kuhalo napuniti vodom i zagrijati. 
 • U metalnu ili staklenu posudu staviti vosak i preliti uljem.
 • Polagano miješati dok se vosak ne otopi i stopi s uljem. 
 • U mješavinu staviti eterično ulje po izboru, minimalno 70 ml (smanjiti količinu ukoliko se radi s manjom količinom voska i ulja). 
 • Dobro i lagano promiješati. 
 • U mješavinu staviti prirodnu boju (npr. kurkuma za narančastu, kava za smeđu, spirulina prah za plavu …)
 • Lagano miješati dok se sve ne stopi i poprimi željenu boju. 
 • Staviti fitilj u posudu za svijeću i otopljenu mješavinu lagao ulijevati u posudu. 
 • Ostaviti da se vosak stvrdne. 
 • Zapaliti svijeću i uživati u mirisu. 

Dodatno, za ugodne ljetne večeri na otvorenom, iz Termi Sveti Martin predlažu jedno od ekoloških eteričnih ulja koja će odlično mirisati, a pritom i tjerati neželjene komarce ili ostale insekte kao što je eterično ulje lavande, limunskog eukaliptusa, paprene metvice ili javanske citronele.  Zanimljivo, ako koristimo svijeće, koristimo manje rasvjetu i smanjujem potrošnju električne energije. 

U konačnici, tako se grade i stvaraju jake veze između gostiju i hotela - brenda, a to stvara lojalnost i najbolji marketing - preporuku od usta do usta. Jer ako mi dijete u povratku kući u autu oduševljeno priča kako su posadili drvo ili radili svijeće od ulja te važnost o recikliranju, meni kao roditelju to ima iznimno veliku vrijednost. Još veću jer je svijeću ponijelo kući kao stalni podsjetnik. Kako se sve lijepo slaže i nadopunjuje, sloj po sloj, u ovom članku. 

/// Kako se gosti osjećaju u vašem hotelu? To je sveti gral lojalnosti

Terme Sveti Martin su najbolji primjer održivog poslovanja i turizma. Učimo od drugih, povežimo se, jer da bi postigli održive ciljeve ne smijemo gledamo samo pojedinačne pozitivne primjere, nego održivi moramo biti kao društvo ili destinacija - a onda na tim temeljima možemo graditi održivi turizam. 

Odživi turizam kreće od lokalne zajednice. Zbog sebe samih, a onda kao dodana vrijednost u turizmu. 

Foto: Terme Sveti Martin

Autor:  Goran Rihelj

4. srpnja 2023.