Poreč ostvario dvomilijunto noćenje dan ranije nego prošle godine

Najviše noćenja ostvarili su tradicionalno najvjerniji gosti iz Njemačke i Austrije.

Autor:  HrTurizam Promo

7. kolovoza 2023.

Za razdoblje od 1. siječnja do 3. kolovoza 2023. godine na području Turističke zajednice Grada Poreča ostvareno je 2.009.076 noćenja odnosno jedan posto više u odnosu na 2022. U istom razdoblju ostvareno je 386.225 dolazaka što predstavlja povećanje od 3 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Najviše noćenja ostvarili su tradicionalno najvjerniji gosti iz Njemačke koji su ostvarili 27 posto ukupno ostvarenih noćenja, slijede gosti iz Austrije s udjelom od 20 posto. Na trećem mjestu nalaze se turisti iz Slovenije s udjelom od 10 posto. Na visoko četvrto mjesto pozicionirali su se gosti iz Hrvatske s udjelom u ukupnim noćenjima od 6 posto, a slijede turisti iz Italije koji su ostvarili udio od 6 posto. 

Gledajući po mjesecima najviše noćenja ostvareno je u lipnju i srpnju. Porast noćenja u odnosu na prethodnu godinu bilježe siječanj, veljača i svibanj.

Tendencija kraćih boravaka

Posljednjih godina Poreč bilježi stalni porast turističkih noćenja u razdobljima pred i posezone dok je u tijeku glavne sezone turistički promet stabilan i bez većih oscilacija, sa standardnim vršnim pritiskom u srpnju i kolovozu. Time se sve više približavamo cilju stvaranja održivog cjelogodišnjeg turizma, priopćili su iz Turističke zajednice Grada Poreča.  

Prosječno trajanje boravka gostiju u destinaciji iznosi 5 dana. Posljednjih godina navike turista po pitanju duljine boravka su se znatno promijenile. Duži boravci u destinaciji (10 do 14 dana) sve češće zamjenjuju se sa kraćim boravcima (3 do 5 dana). Turisti vole istraživati više destinacija odjednom i to je prvenstveno razlog smanjenja prosječnog trajanja boravka gostiju. Dakako, važnu ulogu u tom smanjenju imaju i vikend putovanja koja zauzimaju sve veći udio na turističkom tržištu.

Hotelski smještaj prednjači

Prema vrsti smještaja, od početka godine do 3. kolovoza, najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju s povećanjem od 3 posto u odnosu na 2022. godinu, slijede objekti u domaćinstvu u kojima je ostvareno 3 posto manje noćenja u odnosu na prošlu godinu. U kampovima je ostvareno 4 posto manje noćenja, dok nekomercijalni smještaj odnosno kuće i stanovi za odmor bilježe rast u noćenjima od 10 posto.  

Po organizaciji dolaska, u razmatranom razdoblju 52 posto gostiju došlo je putem turističkih agencija, dok je 48 posto u destinaciju stiglo individualno. 

Pregršt različitih programa i događanja, promocija na glavnim emitivnim tržištima, pozicioniranje programa u pred i posezonu, velike investicije te stalno ulaganje u infrastrukturu samo su neki od razloga zbog kojih se Poreč već godinama svrstava među top 5 turističkih destinacija u Hrvatskoj. 

Foto: Turistička zajednica Grada Poreča

Autor:  HrTurizam Promo

7. kolovoza 2023.