Poreč predstavljen u Pragu povodom Dana državnosti

Na svečanosti je održana i prezentacija TZ grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali, te posluženi istarski specijaliteti poput vina, maslinovog ulja, tartufa, bakalara, pršuta

25. svibnja 2023.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu organiziralo je prošloga tjedna svečanost povodom proslave Dana državnosti, deset godina članstva Hrvatske u EU i Dana oružanih snaga RH, na kojoj su se okupili predstavnici čeških državnih i vjerskih institucija, diplomatski zbor, predstavnici kulturnog, gospodarskog, javnog života, među kojima i predstavnici turističkog sektora, Hrvati u Češkoj i moravski Hrvati.

Na poziv veleposlanice Republike Hrvatske u Pragu, Nj.E. Ljiljane Pancirov i vojnog izaslanika, brigadira Zdravka Barbarića, suorganizator svečanosti bio je Grad Poreč-Parenzo zajedno s Turističkom zajednicom Poreča, te je održana prezentacija grada Poreča, turističke ponude grada kao i predstavljanje mnogobrojnih istarskih delicija. Poreč je predstavljen i kao pobratim gradske četvrti Praga 6 s kojim je 2012. godine potpisao Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa.

Ispred gotovo 300 sudionika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasio je da je Poreč danas jedan od gradova primjera u Hrvatskim okvirima koji si stalno podiže ljestvicu.

"Poreč, kao jedna od top turističkih destinacija u Hrvatskoj, s ponosom je danas domaćin na ovom događaju, predstavljajući svoju bogatu povijest, gastronomiju i kulturu. Naš grad ima dugu i ponosnu tradiciju ugostiteljstva i turizma, a mi se zalažemo da svaki posjetitelj Poreča doživi nezaboravno iskustvo. Dok slavimo tridesetu obljetnicu neovisnosti Hrvatske, trebamo biti ponosni na svoja postignuća kao nacija i veseliti se još svjetlijoj budućnosti. Poreč je odigrao značajnu ulogu u ovom uspjehu jer smo područje na kojem se ostvaruje 10 posto sveukupnog hrvatskog turizma, a mi ćemo nastaviti neumorno raditi na promicanju ljepote i raznolikosti našeg kraja, te privlačenju što većeg broja posjetitelja iz cijelog svijeta, rekao je Peršurić, podsjetivši da Poreč i četvrt Prag 6 obilježavaju već više od 10 godina prijateljstva. Upravo je sklapanje ovoga prijateljstva dokaz koliko je suradnja između naše dvije zemlje jaka, a posebno koliko je važna uloga hrvatske dijaspore u stvaranju trajnih poveznica između naših sredina", zaključio je gradonačelnik Poreča.

Veleposlanica Ljiljana Pancirov rekla je kako je ove godine specijalna prilika da se predstavi Hrvatsku kao najmlađu članicu EU-a, koja obilježava 10 godina članstva, ove godine i ulazak u Schengenski prostor, ali isto tako i 30 godina diplomatskih odnosa između Češke i Hrvatske. Istaknula je i kako Hrvatska i Češka podržavaju nacionalne manjine, te su vrlo ponosne na Čehe u Hrvatskoj i Hrvate u Češkoj, te se zahvalila pojedincima i tvrtkama koji posluju i jačaju veze između ove dvije zemlje.

Rekla je kako je odabir na prezentaciju Poreča pao iz više razloga: približava se turistička sezona, a činjenica je da su Česi već godinama jedni od najvjernijih turista u Hrvatskoj, ali i upravo u Poreču. Uz to, Poreč je jedan predivan grad na listi UNESCO-ve kulturne baštine, zaključila je veleposlanica.

Porecka gastro ponuda
Porecka gastro ponuda

Na svečanosti je održana i prezentacija Turističke zajednice grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali, te posluženi istarski specijaliteti poput vina, maslinovog ulja, tartufa, bakalara, pršuta, za koje je bio zadužen stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat.

Cijela je svečanost održana u povijesnom zdanju, velikoj dvorani Novoměstké radnice, u centru Praga, a u kulturno umjetničkom dijelu programa, nastupili su harmonikaši, višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč – kvintet u sastavu Lucija Janko i Leona Janko, David Pršurić, Erik Petrović i Arian Matić uz mentore, profesore Anu Šterpin Zagoranski i Paola Peruška, te ravnateljicu Sanjicu Saru Radetić.

Izvor, foto: Turistička zajednica Grada Poreča

25. svibnja 2023.