Poreč se povodom Dana državnosti predstavio u Münchenu

Hrvatski konzulat u Münchenu organizirao je povodom proslave Dana državnosti svečanost na kojoj se Poreč predstavio brojnim okupljenim uzvanicima.

Autor:  HrTurizam.hr

3. lipnja 2022.

Hrvatski konzulat u Münchenu organizirao je povodom proslave Dana državnosti svečanost na kojoj su se okupili brojni političari, kulturni i gospodarski djelatnici Bavarske, te predstavnici turističkog sektora.

Na poziv generalnog konzula Republike Hrvatske u Münchenu Vladimira Duvnjaka, suorganizator ove svečanosti bio je Grad Poreč-Parenzo zajedno s Turističkom zajednicom Poreča, te je održana prezentacija grada Poreča, turističke ponude grada kao i predstavljanje mnogobrojnih istarskih delicija. Poreč je predstavljen i kao pobratim njemačkog grada Poinga s kojim je 2013. godine potpisao Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, dok su se župe Poreč i Poing pobratimile godinu kasnije.

Pred gotovo 400 uzvanika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasio je kako je Poreč danas u hrvatskim okvirima jedan od gradova-primjera, koji si stalno podiže ljestvicu. „S dvadesetak tisuća stanovnika, Poreč u hrvatskim razmjerima pripada gradovima srednje veličine, ali je njegov značaj za Hrvatsku daleko veći. Poreč i još tri manje općine, na 70-ak kilometara obale svake godine ostvaruju 10% cjelokupnog hrvatskog turizma. A da bi to mogli, bilo je potrebno izgraditi adekvatnu infrastrukturu i omogućiti redovno funkcioniranje svih sustava, kako za stanovnike, tako i za sve goste. Danas s ponosom mogu reći da smo sve to ostvarili. Od prometne infrastrukture, do odvodnje i pročistača, te poljoprivrednog navodnjavanja i javnog prijevoza – Poreč radi krupne korake u stvaranju grada po mjeri svakog stanovnika i gosta, a koji je pritom održiv i razmišlja o svojoj budućnosti za generacije koje dolaze”, rekao je Peršurić.

Generalni konzul Vladimir Duvnjak rekao je kako konzulat svake godine za proslavu Dana državnosti poziva goste kojima se tom prigodom predstavlja Hrvatska i njezina gospodarska i turistička ponuda. „Ove je godine naš gost Poreč, što je izazvalo veliko zanimanje Bavaraca jer oni tradicionalno vole Istru. Danas, nakon pandemije dok se avio-prijevoz još nije vratio u stare okvire, Hrvatska će ponovno ugostiti veliki broj njemačkih turista, među kojima prednjače Bavarci”, rekao je Duvnjak.

Na svečanosti je održana i prezentacija Turističke zajednice grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali, te posluženi istarski specijaliteti poput vina, maslinovog ulja, tartufa, bakalara i pršuta, za koje je bio zadužen stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat.

„Gotovo milijun noćenja ostvaruju njemački gosti u Poreču, a ovo je prilika da, uz predstavljanje destinacije, kažemo i veliko hvala jer su ostali najvjerniji gosti i tijekom pandemije. Najave su jako dobre, bilježimo i porast u odnosu na rekordnu 2019. godinu, te očekujemo jako dobru turističku sezonu”, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

„Dugotrajno i duboko prijateljstvo veže naše zemlje i naša je dužnost da spojimo nove generacije, kako bismo imali jaku Europu”, rekla je Michaela Kaniber, ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo u bavarskoj vladi, koja je i sama hrvatskog porijekla.

Izvor, foto: TZ grada Poreča

Autor:  HrTurizam.hr

3. lipnja 2022.