Poziv učenicima i studentima za prijavu na projekt 'Upoznajte naše priče'

Poziv je otvoren do 1. veljače 2024.

Autor:  HrTurizam.hr

13. prosinca 2023.

Objavljen je poziv učenicima završnih razreda osnovnih škola, srednjih škola te studentima poslovnih škola i fakulteta turističkog smjera za uključenje u projekt 'Upoznajte naše priče' - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do kvalitetnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima - koji provodi Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Stories.

U sklopu projekta isticanjem pozitivnih primjera razvoja karijere djelatnika hotela udruge nastoji se javnost upoznati s karijernim mogućnostima i različitim zanimanjima u turizmu, a mlade u suradnji s obrazovnim ustanovama aktivno uključiti u projekt. 

Po završetku poziva odabrat će se do 65 učenika i studenata koje će se aktivno uključiti u projekt te će im se dati prilika obilaska jednog hotela člana udruge te razgovora s djelatnicima i različitim hotelskim odjelima u kojem će individualno dobiti savjete za početak i razvoj karijere u turizmu.

Hoteli okupljeni u Udruzi jedinstvenih hrvatskih hotela primjer su održivosti domaćeg turizma. Većina ih je otvorena tijekom cijele godine, zapošljavaju uglavnom domaću radnu snagu, kroz jedinstvene doživljaje i bogato gurmansko iskustvo potiču turizam više dodane vrijednosti te razvoj lokalnih zajednica. 

Zapošljavanje domaće radne snage iznimno nam je važno kako bi se zadržao lokalni identitet i kultura koji su okosnica naše visoko personalizirane usluge. Drago nam je da je naš projekt prepoznalo Ministarstvo turizma i sporta te da ćemo na ovaj način, u suradnji s našim pridruženim partnerima, doprinijeti promociji zanimanja u turizmu, zainteresirati mlade za početak i razvoj karijere u turizmu te ih upoznati s prednostima rada u turizmu u Hrvatskoj kroz konkretna iskustva i primjere“, izjavio je Nenad Nizić, predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela i vlasnik hotela Vestibul Palace.  

Nizić Nenad

Ministarstvo turizma i sporta kontinuirano provodi niz aktivnosti koje pridonose jačanju ljudskih potencijala u turizmu te je između ostalog i ove godine objavilo dva javna poziva, Promocija zanimanja i Stipendije, te jedan javni natječaj za udruge s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu. 

Zbog toga nas iznimno vesele projekti poput ovog, Upoznajte naše priče, koji kroz obrazovanje i zapošljavanje djelatnika doprinosi promociji zanimanja i potiče mlade na razvoj karijere u turizmu te ih upoznaje s prednostima rada u turizmu u Hrvatskoj kroz konkretna iskustva i primjere“, naglasio je Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta.

Jedan od primjera razvoja karijere dolazi iz Palače Lešić Dimitri iz Korčule, u čijem restoranu LD Nikola Tomašić, perspektivan dvadesetdvogodišnji mladić, svoju karijeru kuhara uspješno gradi već pet godina. 

Njegova je priča započela nakon što je chef restorana LD Marko Gajski tijekom gostujućeg predavanja u srednjoj ugostiteljskoj školi u Korčuli opazio Nikolin skriveni potencijal te ga pozvao da odradi stručnu praksu u njegovoj kuhinji. 

Nikola je poziv spremno prihvatio i odradio praksu, a danas je dio uspješnog tima kuhinje Marka Gajskog iza koje stoji Michelinova zvjezdica, a za čiju je potvrdu 2022. na svečanoj dodjeli nagrada nazočio i sam Nikola. 

Osim toga ove je godine osvojio i Raise the Bar stipendiju koja se dodjeljuje gastronomskim talentima za usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima. 

Raise the Bar stipendiju osim Nikole osvojila je i njegova kolegica slastičarka iz restorana LD, Željka Bleuš, a oboje će nagradu iskoristiti za usavršavanje u Parizu u prestižnoj školi Ecole Ducasse u ožujku 2024. 

Pokažite entuzijazam, radite, učite, pitajte i istražujte! Zanimanje kuhar zavolio sam u nižim razredima osnovne škole, čim sam otkrio da je to profesionalni posao u kojem svaki dan možeš rasti i napredovati. Iz tog razloga upisao sam ugostiteljsku školu u Korčuli, smjer kuhar, te sam nakon završena dva razreda imao sreću upoznati čovjeka koji mi je pokazao dubinu i širinu ovog posla. Bio je to moj sadašnji chef Marko Gajski koji me uveo i zbog kojeg sam se zaljubio u cijeli svijet bezgraničnih mogućnosti, a i dalje me navodi i prati u mom učenju i daljnjem razvoju“, poručuje mladima i budućim kolegama Nikola Tomašić, chef de partie u restoranu LD.

Nikola Tomašić

Projekt se provodi uz podršku i sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta. Pridruženi partneri na projektu su: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Turističko-ugostiteljska škola Split, Zagrebačka škola ekonomije i managementa. 

Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela osnovana je 2018.  te okuplja pomno birane i jedinstvene luksuzne hotele te suvremenom posjetitelju pruža posebna, autentična i domaća iskustva. 

Hoteli se redom nalaze na posebnim lokacijama, bile to tisućljetne jezgre slikovitih gradova pod zaštitom UNESCO-a, palače rimskih careva ili luksuzni plemenitaški dvorci nekadašnje trgovačke vlastele. 

To su hoteli 4* i 5* i heritage hoteli visoke kategorije koji pružaju visoko personaliziranu uslugu i posebno gurmansko iskustvo: San Rocco Heritage Hotel (Brtonigla), Meneghetti Wine Hotel & Winery (Bale), Isabella Valamar Collection Island Resort (Poreč), Hotel Adriatic (Rovinj), Hotel, Restaurant & Bar Bevanda (Opatija), Bastion Heritage Hotel (Zadar), Vestibul Palace (Split), Briig Boutique Hotel (Split), Martinis Marchi Heritage Hotel (Maslinica, otok Šolta), Adriana Hvar Spa Hotel (Hvar, otok Hvar), Lešić Dimitri Palace (Korčula, otok Korčula), Kazbek Boutique Hotel (Dubrovnik) i The Pucić Palace (Dubrovnik). 

Poziv je otvoren do 1. veljače 2024. i dostupan je također na društvenim mrežama. Promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem želi se u jedinstvenim luksuznim hotelima doći do kvalitetnog kadra i održivog turizma. 

Foto: Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela 

Autor:  HrTurizam.hr

13. prosinca 2023.