Predstavljen projekt zaštite, promocije i turističke valorizacija jadranske pomorske baštine - ARCA ADRIATICA

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i...

Autor:  HrTurizam Promo

24. prosinca 2021.

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ programa INTERREG Italija- Hrvatska.

Provođenje projekta službeno je započelo 1. siječnja 2019. godine, a traje do 31. prosinca 2021. godine. Budući da se nastavlja raditi na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine, projekt ARCA ADRIATICA predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2.

Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti kojim se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja

U četvrtak, 9. prosinca 2021. započelo je studijsko putovanje u sklopu projekta ARCA ADRIATICA u Opatiji s prezentacijom završne ARCA konferencije u hotelu Ambasador gdje su sudionici mogli čuti o rezultatima projekata s hrvatske i talijanske strane obale. 

Nakon uspješno održane završne konferencije sudionici su se uputili prema Rovinju gdje je održana vođenja šetnja gradom Batanina baštinska šetnja od Interpretacijskog i dokumentacijskog centra do 'Spacio Matika' uz prezentaciju pomorske baštine i svih rezultata napravljenih u sklopu projekta uz prigodna gastronomska i glazbena baština Rovinja uz tematsku večeru u Spaciu uz glazbenu pratnju KUD-SAC Marko Garbin.

Arca adriatica studijsko putovanje 2

Sljedeći dan bio je rezerviran za razgled Opatije uz pratnju vodiča te panoramsku vožnju brodom gdje su sudionici saznali zanimljivosti o maritimnoj baštini kvarnerskog područja koje je valorizirano kroz ARCA ADRIATICA projekt. U popodnevnim satima bio je organiziran odlazak prema Kraljevici i posjeta Posjetiteljskom centru Kraljevica 'Putovima Frankopana' s ciljem uočavanja potencijala umrežavanja različitih baštinskih priča u jedan turistički proizvod.

Kao ključni rezultat provedbe projekta očekuje se povećanje dostupnosti pomorske baštine svim skupinama društva (virtualni muzej, muzeji na otvorenom, interpretacijski centri), povećanje broja posjetitelja u pograničnom području, povećanje broja trajno zaštićenih artefakata pomorske nematerijalne i materijalne baštine (kroz interpretacijske centre, virtualni muzej, bazu pomorske baštine, tehničke karakteristike plovila), povećanje turističke infrastrukture temeljene na pomorskoj baštini (interpretacijski centar u Malinskoj, Cerviji, Veneciji, Rovinju i Tkonu, obnova malih barki koje će biti živi primjeri i izlošci u lučicama i na regatama) te veća vidljivost uključenih destinacija.

U tom smislu realiziran je promotivni video 

 

 

Arca adriatica cmyk

*Ukupna vrijednost projekta je 3,16 milijuna eura, a financiran je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,69 milijuna eura, a na njemu je surađivalo 10 partnera iz Hrvatske i Italije. Više informacija o projektu Arca Adriatica možete pronaći na mrežnim stranicama projekta 

Autor:  HrTurizam Promo

24. prosinca 2021.