Predstavljen prvi priručnik za sadašnje i buduće franšizne poduzetnike

FRANŠIZNO POSLOVANJE – OD IDEJE DO USPJEHA

Autor:  HrTurizam.hr

8. studenoga 2023.

Franšize i franšizno poslovanje postali su danas ravnopravan i jednakopravan model u razmišljanjima oko poduzetničke aktivnosti, što prije nekoliko godina i nije bilo slučaj. Tomu u prilog govori i činjenica da je tri puta sigurnije i održivije započeti franšizni posao kupovinom franšize, nego pokušavati graditi brend iz temelja.

Daljnjoj popularizaciji franšiza zasigurno će doprinijeti i prvi priručnik za postojeće i sve buduće franšizne poduzetnike: „FRANŠIZNO POSLOVANJE OD IDEJE DO USPJEHA“, autora dr.sc. Ljiljane Kukec i dr.sc. Saše Petra, koji je predstavljen jučer u Zagrebu, na prvom Franšiznom klubu održanom u prostorima Swiss School of Business and Management u Zagrebu.

Knjiga, kako je rečeno na predstavljanju, pruža kroz vrlo pitak, sveobuhvatan pregled franšiznog poslovanja iz različitih perspektiva, i smjernice i naputke za sve koji žele ne samo nastupiti nego i uspjeti u svijetu franšiznog poslovanja. 

Za dr. Kukec strast je i dalje onaj glavni pokretač poduzetničkih aktivnosti. Drugi dio izazova za davatelja franšize je kako sebe pripremiti u izboru nekoga tko će znati  pobuditi ili prenijeti te širiti i razvijati vašu temeljnu poslovnu ideju. Upravo zato ovaj Priručnik kreće od samih osnova i glavnih pojmova, preko načina kako razviti franšizu i na što sve treba paziti do savjeta i jasnih uputa o svim pravima i davatelja i primatelja, iz jasne odrednice što trebaju sadržavati ugovori te kako pripremati i postaviti odnose s dobavljačima.  

Kad govorimo o franšizama, govorimo zapravo o brendovima. Jer svaka identifikacija franšize vezana je uz brend, njegovo jačanje i širenje, odnosno način na koji se brend šiti, istaknuo je dr. Petar na predstavljanju. Ključ brenda, time i franšize je povjerenje – u proizvod, uslugu i kvalitetu organizacije, istaknuo je dr.Petar.

U Priručniku su, uz brojne vrlo korisne i primjenjive informacije vezane uz franšizno poslovanje, kroz franšizne priče predstavljena i četiri franšizna poduzetnika i njihove inspirativne poduzetničke priče - riječ je o Dog&Style, Dječjem Escape Roomu, Body Creatoru i Colak Franchising Consulting Groupu.

Andrija Čolak, vlasnik Čolak Franchising Consulting Group i suosnivač Surfnfriesa smatra kako je jedna od bitnih stvari na koju treba paziti i reguliranje intelektualnog vlasništva odnosno zaštita autorstva u procesu širenja franšize. Iako je poduzetnicima modus operandi snaći se i raditi sam svoj uspjeh, dobro je uz savjetnike graditi poslovni model i oplemeniti dodatno poslovanje.

Ženja Moskaljov, vlasnik franšize Dog&Style, smatra i da je posvećenost ideji još jedna od vodilja razvoja franšize. Izniknula iz strasti osnivača prema kućnim ljubimcima, vrlo brzo je početna ideja dobila širi kontekst i sada je sistem 3u1 odnosno uz hranu i opremu za kućne ljubimce, na jednom mjestu ima i veterinarsku ambulantu i salon za njegu pasa. 

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje FIP i prvi poslovni radio Poslovni FM, nakon utemeljenja prve, jedinstvene franšizne nagrade na hrvatskom i regionalnom tržištu FRANCHISE BRAND LEADER AWARD, pokrenuli su franšizni klub, krovno mjesto za stalno okupljanje poslovne zajednice i svih zainteresiranih za franšize i franšizno poslovanje.

Foto: Marinko Nikolić

Autor:  HrTurizam.hr

8. studenoga 2023.