RE:D konferencija dala ključne odgovore za tržište nekretnina u Hrvatskoj i regiji

Konferencija je spojila stručnjake, tvrtke i institucije s ciljem poticanja inovacija i razvoja.

Autor:  HrTurizam.hr

2. ožujka 2024.

Održana je uspješna RE:D konferencija koja je u dva dana u Hilton Conference & Event Centeru privukla preko 300 sudionika iz različitih sektora industrije nekretnina, investicija, financija, graditeljstva i arhitekture. 

Akronim RE:D predstavlja Real Estate:Development, ističući kako je središnja tema konferencije bila usmjerena na investicije u području nekretnina.

Cilj ovog događanja bio je istražiti kako globalne, tako i regionalne trendove u domeni razvoja i korištenja prostora, obuhvaćajući područja stanogradnje, uredskih i poslovnih prostora, hotela i sličnih nekretnina.

Marina Franolić, direktorica HESA Group i organizatorica konferencije, u uvodnom govoru objasnila je kako je nastala ideja za pokretanje RE:D konferencije:

Danas stojimo na raskrižju neviđenih prilika. Tržište nekretnina se mijenja brzim tempom, vođeno tehnološkim napretkom, demografskim promjenama i mijenjanjem preferencija potrošača. Pred takvim transformacijskim silama, imperativ je da se udružimo kako bismo istražili, surađivali i inovirali. Upravo na tragu toga i iskustva koje smo stekli organizacijom hoteljersko-investicijskih konferencija je nastao i RE:D.“

Program konferencije bio je oblikovan kroz 16 predavanja i panel diskusija, na kojima je preko 60 stručnjaka pružilo  uvide i zaključke o tržištu nekretnina.

Početak konferencije obilježile su prezentacije vodećeg ekonomskog stručnjaka u Hrvatskoj, Velimira Šonje iz tvrtke Arhivanalitika i konzultantice Vedrane Likan iz tvrtke Colliers.

Šonje je naglasio da obzirom na rast hrvatskog gospodarstva i plaća građana nije očekivan značajan pad cijena nekretnina, a Likan iz tvrtke Colliers istaknula je da porast cijena stambene novogradnje odražava dinamiku ponude i potražnje na tržištu.

Prva panel diskusija "Gdje dalje investirati" okupila je predstavnike PBZ Croatia osiguranja, Alfa stan grupe, Kamgrada, Supernova groupe te konzultante iz Cushman & Wakefield CBS International i Colliersa, a zaključci su pružili važne smjernice prisutnima za buduće investicije, nakon čega su uslijedile diskusije o financiranju nekretnina i graditeljstvu. 

Član uprave PBZ Croatia osiguranja Goran Kralj potvrdio je zaključak kolegice Likan i osvrnuo se na pozitivan utjecaj ulaska Hrvatske u Schengen zonu i eurozonu te poboljšanje kreditnog rejtinga i izrazio optimizam prema investicijskim prilikama u zemlji.

Drugog dana konferencije, teme su se proširile na budućnost stanogradnje i poslovnih prostora, smjernica za certificiranje i EU taksonomije te usporedbu kratkoročnog i dugoročnog najma. Posebno zanimljiva bila je panel diskusija o novim nogometnim arenama kao budućim centrima shoppinga, zabave i sporta. 

Predsjednik HNK Hajduk, Lukša Jakobušić istaknuo je važnost ulaganja u izgradnju novih stadiona kao platformi koja zadovoljava potrebe svih dionika, od klubova i sponzora do navijača. 

Ideja je da Poljud postane sportsko središte ne samo za nogomet, već i za druge sportove, na primjer atletiku i rekreaciju kao što je Olimpijski stadion u Munchenu. Međutim, za to je potreban odgovor vlasti“, izjavio je Jakobušić. 

Dodao je da je Poljud vrlo važan za nogometni klub Hajduk, a isto tako da je Hajduk vrlo važan za grad Split, jer svaka utakmica, bilo da je riječ o HNL-u ili utakmicama Lige prvaka, donosi dodatnu zaradu za grad. 

Joe Bašić iz agencije MPG predstavio je viziju efikasnog korištenja novih stadiona za različite događaje, ističući da se na izgradnju treba gledati kao na dugoročnu investiciju.

Stadioni koji se ne koriste samo za sportska događnja nego i za zabavne događaje kao što su koncerti, doprinose razvitku turizma i stavljaju Hrvatsku na mapu top destinacija. 

Jedino što bih volio poručiti investitorima i vlasnicima pri izgradnji novih stadiona i arena je kapacitet, jer s većim kapacitetom dolazi i do mogućnosti održavanja velikih turneja i izvođača, što opet znači profit za Hrvatski turizam i gospodarstvo“, dodao je Bašić.

Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, predstavio je koncept novog stadiona Kantrida, dok je David Gabelica iz Međunarodne zračne luke Zagreb govorio o optimalnom raspodjeli odgovornosti i benefita u projektima poput izgradnje stadiona.

Josip Pavić, državnik tajnik Ministarstva turizma i sporta rekao da sredstva za izgradnju novih stadiona postoje i da su svjesni važnosti investicija u sportske objekte. 

S više od 250 najrelevantnijih kompanija iz Hrvatske i regije koje su prisustvovale, RE:D konferencija uspješno je spojila stručnjake, tvrtke i institucije s ciljem poticanja inovacija i potrage za novim pravcima razvoja u industriji nekretnina. 

/// Na konferenciji RE:D o ulaganjima u nekretnine i nekretninskom biznisu u turizmu

Foto: HESA Group

Autor:  HrTurizam.hr

2. ožujka 2024.