Rekordna pred i posezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u 2023. godini ostvareno je 3,9 milijuna dolazaka i 20,2 milijuna noćenja

Autor:  HrTurizam Promo

3. siječnja 2024.

Prema trenutnim podacima iz sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u 2023. godini ostvareno je 3,9 milijuna dolazaka i 20,2 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 11% u dolascima i 3% u noćenjima u odnosu na 2022. godinu.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (2,6 milijuna), Poljske (2,3 milijuna), domaći turisti (1,6 milijuna), Češke (1,5 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (1,2 milijuna). Najpopularnije destinacije bile su Split (3,4 milijuna noćenja), Makarska (1,7 milijuna noćenja), Baška Voda (1,1 milijun noćenja), Omiš (1 milijun noćenja) i Seget (1 milijun noćenja). 

"Iza nas je još jedna izazovna turistička godina. Prije svega, ovim putem čestitam svim turističkim djelatnicima i svima vama čiji rad i trud nas čini destinacijom dobrih domaćina, na odličnim rezultatima u 2023. godini. Vjerujem kako će nam svima ovo biti motivacija da nastavimo razvijati naš turizam na održivi način ističući našu autentičnost, gostoljubljivost, a pri tome vrednujući našu baštinu i nasljeđe. Ono na što trebamo biti ponosni su rekordni rezultati u pred i posezoni čime potvrđujemo kako je Splitsko-dalmatinska županija destinacija koja ima puno toga za ponuditi tijekom cijele godine i zato će naše daljnje aktivnosti biti usmjerene na jačanje kvalitete ponude za domaće i strane posjetitelje u svim razdobljima godine. Želim vam svima puno uspjeha u novoj turističkoj 2024. godini.", istaknula je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

U razdoblju pred i posezone, odnosno isključujući razdoblje od lipnja do kraja rujna, na području Splitsko-dalmatinske županije ostvareno je više od 2,7 milijuna noćenja. Splitsko-dalmatinska županija ujedno je i u samom vrhu kada su u pitanju turisti koji nas posjećuju iz izvaneuropskih zemalja. Naime, u 2023. godini ostvareno je gotovo 600.000 dolazaka i 1,7 milijuna noćenja izvaneuropskih turista što predstavlja povećanje od 64% u dolascima i 47% u noćenjima u odnosu na 2022. godinu.

Autor:  HrTurizam Promo

3. siječnja 2024.