RRT 2022: Nagrađeni najbolji studentski radovi s održane terenske nastave iz ruralnog turizma

60 studenata s 8 visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske i Slovenije obišlo 4 turističke destinacije u Međimurju

Autor:  HrTurizam Promo

26. studenoga 2022.

U četvrtak i petak, 24. i 25. studenog 2022. godine održana je u Čakovcu i Svetom Martinu na Muri 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija za razvoj ruralnog turizma - RRT 2022. 

Na konferenciji su bili prezentirani i nagrađeni najbolji studentski radovi s prethodno održane terenske nastave u kojoj je 60 studenata s 8 visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske i Slovenije obišlo 4 turističke destinacije u Međimurju (Sveti Juraj na Bregu, Vinski kamp Hažić, Terme Sveti Martin i Čakovec).

U dvorani Metalske jezgre održan je i „Dan otvorenih vrata“ gdje su predstavnici poslodavaca u turizmu i visokoobrazovnih institucija partnera konferencije kroz zajedničko druženje predstavili svoje mogućnosti zapošljavana i programe obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola iz neposrednog okruženja.

U sklopu Studentske RRT konferencije organiziran je i okrugli stol pod nazivom: Razvoj novih i inovativnih modela poučavanja STEM-a kao faktor održivog razvoja ruralnog područja.

Glavni program RRT 2022 konferencije bio je organiziran u petak, 25.11.2022. godine u Termama Sveti Martin u vidu panel rasprava i stručnih izlaganja turističkih djelatnika i neposrednih nositelja razvojnih aktivnosti ruralnih područja iz više zemalja, te predstavljanja znanstveno-stručnih radova.

Konferenciju je otvorio Matija Posavec - župan Međimurske županije, a uzvanike su pozdravili Rudi Grula - direktor TZ Međimurske županije, Slavko Štefičar - ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije - Ministarstvo turizma i sporta, doc. dr. sc. Irena Petrušić - dekanica Fakulteta za menadžment Herceg Novi, doc. dr. sc. Dejan Kojić - prorektor Univerziteta PIM Banja Luka te doc. dr. sc. Marko Jurakić - Vimal Akademija, Moslavačka Slatina. Konferenciju je kroz tri panel rasprave i jednu sesiju izlaganja radova vrlo uspješno moderirala doc. dr. sc. Petra Barišić, a preostale sesije vodile su dr. sc. Marina Barkiđija Sotošek, dr. sc. Maša Trinajstić i doc. dr. sc. Marina Perišić Prodan (online sesija).

Img 20221125 wa0028

Konferencija RRT 2022 ima međunarodni znanstveno-stručni karakter i organizirana je u vidu kratkih stručnih predavanja i više tematskih panela na kojima će se razmijeniti međusobna iskustva i donijeti zaključci, odnosno smjernice budućeg razvoja.

Pripreme i podloge za raspravu ponudili su studenti i profesori više sveučilišta i fakulteta koji su obavili terensku nastavu na području Sisačko-moslavačke županije tijekom 2021. i 2022. god. uz asistenciju lokalnih turističkih djelatnika i podršku lokalne uprave.

Rudi Grula: Po prvi puta se na jednom mjestu u Hrvatskoj okupilo čak osam dekana i prodekana  fakulteta i veleučilišta iz četiri države 

Prema svim pokazateljima 3. konferencija RRT je postigla sjajan uspjeh i to iz nekoliko razloga, israknuo je Rudi Grula, direktor TZ Međimurkse županije i dodao: 

"Prvo radovi koje su studenti iz osam fakulteta i veleučilišta prezentirali prvog dana konferencije bili su više nego sjajni. Vidjelo se da im je terenska nastava inspirativna te da im takav pristup nastavi  omogućava da   teoretska znanja ali i  svoju kreativnost te inovativnost  stave u funkciju konkretnih projekata. Njihovi radovi biti će od velike konkretne pomoći turističkim dionicima koje su obrađivali u svojim istraživanjima.   

Također, koliko je meni poznato  po prvi puta se na jednom mjestu u Hrvatskoj okupilo čak osam dekana i prodekana  fakulteta i veleučilišta iz Hrvatske, Slovenije, BiH i  CG kako bi  raspravljali  i zajednički tražili nova rješenja za održivi razvoj ruralnog turizma ali i ukupnog ruralnog prostora.  Smatram da je samim time što se uz rekao bih standardne dionike iz lokalne i regionalne uprave, nadležnog ministarstava turističkih zajednica i gospodarstva okupio toliki broj vodećih ljudi naših najuglednijih akademskih institucija te njihovih kolega iz regije  pokazatelj  koliko je tema razvoja i pametne transformacije do sada zapostavljenog ruralnog prostora  atraktivna  i značajna za znanost. Drugi pokazatelj je svakako i broj i kvaliteta pristiglih znanstvenih i stručnih radova koji su predstavili sudionici iz cijele Hrvatske." navodi Grula. 

Panel rasprave ponudile su otvorenu razmjenu mišljenja, ideja i iskustava svih sudionika kroz predstavljanja brojnih aktualnih projekata u ruralnom turizmu kao i planova budućih aktivnosti i zajedničkih suradnji.

"Osobno smatram da je poruka akademske zajednice  s ove konferencije svim akterima odgovornim za održivi ruralni razvoj bila više nego jasna i snažna: Mi imamo kapacitete, imamo znanja i volje, a na vama je da nas uključujete i koristite naše resurse. Međimurje kao pretežito ruralna regija svakako namjerava ovu poruku uključiti u svoje daljnje aktivnosti u razvoju svog turizma ali i ukupnog ruralnog razvoja." zaključio je Grula. 

Img 20221125 wa0000

Teme panel rasprava i sudionici:

1. panel rasprava: „Odgovorni razvoj ruralnog područja kroz razvoj održivog turizma“

Sudionici: Matija Posavec - župan Međimurske županije, doc. dr. sc. Igor Klopotan - dekan Međimurskog veleučilišta, Bosiljka Vinković-Kukolić - ravnateljica Ekonomske i trg. škole u Čakovcu, Tomislav Gregur - ravnatelj Srednje škole Prelog te Anđelko Nagrajsalović - načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu

2. panel: „Edukacija kao ključni faktor odgovornog i održivog razvoja ruralnih područja“

Sudionici: izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ - dekanica Ekonomskog fakulteta Zagreb, prof. dr. sc. Sandra Janković - dekanica Fakulteta za menadž. u turizmu i ugost. Opatija, doc. dr. sc. Berislav Andrlić - prodekan za razvoj Fakulteta tur. i rur. razvoja u Požegi, red. prof. dr. sc. Boštjan Brumen - dekan Fakulteta za turizam iz Brežica (SLO) te dr. sc. Marcela Andreata-Koren, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima

3. panel: „Novi trendovi u razvoju održive turističke ponude ruralnih područja“

Sudionici: Rudi Grula - direktor TZ Međimurske županije, Marcel Medak - direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, Roman Fekeža - TZ Zagrebačke županije, Filip Horvat - direktor Turističke zajednice grada Čakovca

Organizatori konferencije: Vimal Akademija – međunarodni centar za razvoj ljudskih potencijala (www.vimal.hr) i Turistička Zajednica Međimurske županije (www.visitmedimurje.com)

Partneri RRT konferencije: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet za menadžment u turizmu i ugost., Opatija, Međunarodno sveučilište Libertas Zagreb, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, Slovenija, Univerzitet Educons Novi Sad, Srbija; Univerzitet PIM Banja Luka, Fakultet za menadžment – Herceg Novi, Univerzitet Adriatik, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Zagreb, Visokoškolska ustanova FINra Tuzla, Visoka škola za ruralni menadžment GRM Novo Mesto,

RRT Konferenciju podržavaju: Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica, Institut za turizam, Međimurska županija, TZ Zagrebačke županije, TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Krapinsko-zagorske županije, TZ Čakovec, TZO Sveti Martin na Muri, Grad Popovača, Općina Križ, Općina Sveti Juraj na Bregu, LAG Moslavina, KIS Gorski Kotar

Autor:  HrTurizam Promo

26. studenoga 2022.