Sektor turizma u ovoj godini očekuje daljnji rast prihoda

U Splitu održana sjednica Turističkog vijeća HTZ-a.

Autor:  HrTurizam.hr

6. lipnja 2024.

Danas je u Splitu održana 34. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice kojom je predsjedavao novi ministar turizma i sporta Tonči Glavina, a na kojoj su članovi, između ostalog, usvojili Izmjene i dopune Godišnjeg programa rada HTZ-a za 2024. godinu.

Navedenim izmjenama i dopunama pristupilo se sukladno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, odnosno zbog očekivanog povećanja prihoda HTZ-a od turističke pristojbe i drugih izvora, a koji je za 5,3 posto veći u odnosu na planirani prihod.

Tijekom prvih pet mjeseci ostvaren rast od 12 posto u dolascima i noćenjima

„U Hrvatskoj je u tijeku odlična turistička godina što potvrđuju dosadašnji rezultati, ali i generalni trendovi turističkog prometa. Naime, tijekom prvih pet mjeseci u našoj je zemlji ostvareno preko 4 milijuna dolazaka i gotovo 14 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 12 posto u dolascima i noćenjima. Navedeno će rezultirati i povećanjem prihoda u sektoru turizma, a mi ćemo ta dodatna sredstva usmjeriti u promotivne aktivnosti za jačanje posezone, ali i svih onih projekata koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva definiranih Strateškim marketinškim i operativnim planom hrvatskog turizma“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Hrvatska turistička zajednica do kraja ove godine planira ostvariti prihode u iznosu od 44.578.267 eura, što predstavlja povećanje od spomenutih 5,3 posto u odnosu na prvotni plan, a kada govorimo o sveukupnim prihodima HTZ-a, koji uključuju i Fondove, riječ je o 54.721.389 eura i rastu prihoda od 4,4 posto u odnosu na plan.

„Odlični turistički i financijski rezultati koje ostvarujemo, uz sve aktivnosti koje provodimo, pružaju nam optimizam i za razdoblje koje je pred nama. Sada nas očekuje najintenzivniji dio godine, ali istovremeno i pripreme za posezonu, za što je bilo važno donijeti današnje odluke, kako bismo se što bolje pripremili i za taj dio godine, a sve u cilju daljnjeg razvoja cjelogodišnjeg turizma. Svi dosadašnji pokazatelji rezultat su intenzivnog rada cijelog sektora, kojem ovim putem zahvaljujem, te vjerujem kako ćemo zajednički nastaviti ostvarivati sve ciljeve koji su pred nama“, zaključio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta. 

Prema podacima sustava eVisitor najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju, Splitu, Poreču te Zadru.

Održan sastanak s predstavnicima turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije

Kasnije u Splitu održan je i sastanak s turističkim sektorom Splitsko-dalmatinske županije na temu priprema za nadolazeći glavni dio turističke godine.

Na sastanku je uz ministra Glavinu bio i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a sudjelovali su ključni dionici turističkog sektora ove županije. Sastanak je održan nakon sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, a ovo je tek prvi u nizu županijskih sastanaka koje će ministar Glavina održati ususret glavnom dijelu turističke godine s ciljem što kvalitetnije pripreme i provedbe ciljeva.

„S obzirom na veliki značaj Splitsko-dalmatinske županije u turističkim rezultatima, iznimno nam je važno okupiti ključne dionike sektora kako bismo se što kvalitetnije pripremili za glavni dio turističke godine i raspravili sve najvažnije teme. Prema trenutačnim rezultatima ova županija ostvaruje 8% više dolazaka i 6% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, u kojoj smo imali rekordnu predsezonu. To nam pokazuje da sve aktivnosti koje provodimo daju rezultate, od izravnog ulaganja u turističke proizvode, ali i od podrške koju dajemo i u drugim segmentima, a koji doprinose boljoj ponudi i razvoju turizma u predsezoni. Jedan od primjera su i dvije velike sportske manifestacije, koje se ovaj tjedan održavaju u Makarskoj, Europsko prvenstvo u ragbiju 7 i teniski turnir Makarska Open, za koje je Vlada osigurala gotovo 400.000 eura. One osim sportskog značaja imaju i poseban utjecaj na turizam, jer se odvijaju u predsezoni i time znatno doprinose povećanju turističkog prometa u ovom dijelu godine i razvoju cjelogodišnjeg turizma“, rekao je ministar Glavina te dodao da što se tiče same županije najznačajnija destinacija je grad Split, koji je i jedna od TOP 5 destinacija Hrvatske, a bilježi porast od 15% dolazaka i 6% noćenja u odnosu na rekordnu 2023. godinu. 

Glavina je naglasio kako je za projekte Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita u području turizma i sporta Vlada od 2016. godine izdvojila 61 milijun eura, od čega samo u 2024. godini 32,8 milijuna eura.

„Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno je više od 20 milijuna eura za projekte privatnih poduzetnika, dok je gotovo 8 milijuna eura dodijeljeno Specijalnoj bolnici Biokovka kroz ulaganje u javnu turističku infrastrukturu. Uz to, putem programa Konkurentnosti turističkog gospodarstva dali smo potporu za 48 projekata u vrijednosti većoj od pola milijuna eura i vjerujem kako su ovo jasni pokazatelji podrške Vlade razvoju turističkog proizvoda i dodatnom podizanju kvalitete ponude Splitsko-dalmatinske županije“, izjavio je Glavina. 

Na županijskom sastanku turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije sudjelovali su predstavnici strukovnih udruženja, državnih institucija, članovi Turističkog vijeća HTZ-a, predstavnici žurnih službi, Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasaca. 

Foto: HTZ

Autor:  HrTurizam.hr

6. lipnja 2024.