Splitsko-dalmatinska županija po turističkom prometu u vrhu hrvatskog turizma

U prvih šest mjeseci Splitsko–dalmatinsku županiju je posjetilo više od milijun gostiju koji su ostvarili više od 4 milijuna noćenja u komercijalnom smještaju

Autor:  HrTurizam Promo

12. srpnja 2023.

Splitsko - dalmatinska županija punim jedrima uplovljava u glavni dio turističke godine, nudeći svim svojim posjetiteljima cijelu lepezu kulturnih, zabavnih, sportskih, tradicijskih i eno-gastro doživljaja koji su trgove i ulice obojali veselim bojama glazbe, događanja i turističke živosti. Ljetni dani pred nama obiluju jedinstvenim i autohtonim događajima koji će obogatiti odmor svim gostima Splitsko-dalmatinske županije. 

"Imamo puno razloga za optimizam jer smo prvu polovicu godine u turističkom prometu Hrvatske završili u samom vrhu našeg turizma, kao druga regija (iza Istre) po dolascima i noćenjima te sa značajnim rastom prometa, što dokazuje da je Srednja Dalmacija prepoznata kao odredište za odmor u svim godišnjim dobima", ističe direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

Potvrđuju to podaci kako gotovo sve destinacije na području županije bilježe porast u noćenjima i dolascima u razdoblju predsezone u odnosu na lanjsku godinu, počevši od Splitske i Makarske rivijere, Dalmatinske zagore, preko otoka Brača i Hvara, dok otok Vis ima blagi pad u noćenjima i dolascima u predsezoni. 

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine Splitsko – dalmatinsku županiju je prema sustavu e-Visitor posjetilo 1.015.205 gostiju koji su ostvarili 4.116.372 noćenja u komercijalnom smještaju. To je rast od 21% u dolascima i 12% u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Sam lipanj ove godine je također bio uspješan mjesec u kojem je županiju posjetilo 506.213 gostiju koji su ostvarili 2.420.125 noćenja. 

Pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 890.287. Oni su ostvarili 3.782.691 noćenja što je porast od 24% u dolascima i 13% u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovici godine u Srednjoj Dalmaciji su najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Nijemci (113.593), gosti iz SAD-a (82.411), Ujedinjenog Kraljevstva(76.691), Poljaci (71.013), turisti iz BiH (61.015). Najveći broj noćenja u prvom polugodištu ostvaren je u u Splitu ( 938.261), Makarskoj (388.431), gradu Hvaru, Baškoj Vodi i Omišu. U prvih šest mjeseci je prema podacima eCrew Splitsko-dalmatinskim akvatorijem plovilo 69.012 nautičara (4% više u odnosu na 2022. godinu) koji su imali 456.963 noćenja (7% više). 

U mjesecu lipnju je Srednju Dalmaciju posjetilo 506.213 turista koji su ostvarili 2.420.125 komercijalnih noćenja što je rast od 8% u dolascima i 4% u noćenjima u odnosu na lipanj prethodne godine. Najveći broj noćenja ostvarili su u tom mjesecu gosti iz Poljske, Njemačke, BiH i SAD-a. Značajan rast bilježe i nautičari pa u lipnju Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 36.042 nautičara koji su ostvarili 252.455 noćenja. 

"Ipak, glavni dio ovogodišnjeg posla je pred nama, a za njega su se naši vrijedni domaćini, hotelijeri, radnici u marinama i kampovima, ugostitelji, uslužni djelatnici, prijevoznici i agencije dobro i sustavno pripremili, želeći svima koji odaberu Srednju Dalmaciju za mjesto svojeg odmora ovog ljeta pružiti jedinstveno iskustvo", dodaje Vladović.

Milijunta putnica u zračnoj luci Split krajem lipnja na letu Croatia Airlines-a za Zurich nagovještava odličnu poslovnu godinu zračne luke u Resniku koja izravnim letovima povezuje županiju sa gotovo stotinu europskih središta. Zračni prijevoznici su ove godine krenuli još u zimskim mjesecima sa svojim rotacijama prema Splitu i to je prava potvrda interesa tržišta za predsezonski boravak u ovoj regiji. Tijekom srpnja i kolovoza u zračnoj luci očekuju još 1,5 miljun putnika te ukupno više od 3 miljuna putnika do kraja godine.

Autor:  HrTurizam Promo

12. srpnja 2023.