Sportski turizam: Velike sportske manifestacije tijekom listopada u Poreču generirale rast noćenja

Nakon vrlo uspješne turističke sezone, Poreč i je i u posezoni nastavio sa realizacijom odličnih turističkih rezultata te je od 1. do 22. listopada u...

Autor:  HrTurizam.hr

23. listopada 2023.

Nakon vrlo uspješne turističke sezone, Poreč i je i u posezoni nastavio sa realizacijom odličnih turističkih rezultata te je od 1. do 22. listopada u destinaciji ostvareno 103.000 noćenja, odnosno povećanje od 19% u odnosu na 2022. godinu. 

Najbrojniji su bili gosti iz Njemačke, sa povećanjem od 16%, na drugom mjestu su gosti iz Hrvatske sa povećanjem od 16%, na trećem su gosti iz Austrije sa povećanjem od čak 24%. Gosti iz susjedne nam Slovenije nalaze se na četvrtom mjestu po ostvarenim noćenjima sa povećanjem od 18%. Slijede gosti iz Italije sa povećanjem od 22%.

Prema kanalima prodaje najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju (ind 116), privatnom smještaju sa povećanjem od 29% u odnosu na 2022. godinu, te nekomercijalnom smještaju sa povećanjem od 2%.

No iza puke statistike, važno je za istaknuti kako iza ovih rekordnih brojki u posezoni, stoji sportski turizam. Ako se neka destinacija pozicionirala kroz sportski turizam to je grad Poreč. A ovo je najbolji dokaz toj tezi.

"Turistički rezultati govore u prilog produljenju turističke sezone, a to sve zahvaljujući kvalitetnim sadržajima koji su motiv dolaska velikog broja posjetitelja u destinaciju. U prvom redu su to sportske manifestacije koje su u listopadu ostvarile najveći broj noćenja." navode iz TZG Poreča. 

U listopadu Poreč je ugostio dva sportska mega događanja – Istria300 i Plava Laguna IRONMAN 70.3. 

Sport fest 2

Treće izdanje sportske manifestacije Istria300 okupilo je oko 3.000 ljubitelja biciklizma iz čitavog svijeta koji su mogli uživati u  biciklističkim rutama koje prolaze nekim od najljepših istarskih cesta i najspektakularnijim lokacijama. No, utrka Istria300 „samo“ je jedno od bitnih događanja ove četverodnevne biciklističke manifestacije. Istria300 Expo zainteresiranima je ponudio sve što biciklistički svijet u ovom trenutku može ponuditi, a uzbudljiva predavanja te poseban obiteljski program, zaokružio je ovu sportsku priču i sjajno je upotpunio. 

U listopadu 2023. uspješno je održano drugo izdanje Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima, više od 1500 natjecatelja iz 56 zemalja uživalo je u uzbudljivom vikendu obilježenom dobrom atmosferom i sportskim duhom. O popularnosti koju ova utrka zauzima u svijetu triatlona svjedoči podatak da su kotizacije bile rasprodane tri mjeseca prije natjecanja. Uz provjereno pristupačnu i atraktivnu stazu, odlične uvjete za plivanje i trčanje uz more, svim sportašima i njihovoj pratnji na raspolaganju je bio nezaboravni sportski vikend u Poreču.  

Poreč je tijekom listopada ugostio i  najveći regionalni sajam i konferenciju o sportu – Sport Fest, okupivši sve koji imaju aktivne veze sa sportom, od sportaša i rekreativaca, proizvođača sportske opreme i hrane, tvrtki i udruga koje se bave uslužnim djelatnostima u sportu. 

Istria300

U vikendu pred nama (subota, 28.10.) Poreč će ugostiti rekreativno biciklističko događanje  Epic Rides, čiji smisao nije natjecanje, već organizirana zajednička vožnja uz support organizatora. Ovo sportsko druženje namijenjeno je za sve ljubitelje bicikala, prirode i dobre zabave, bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost. 

"Zahvaljujući brojnim kvalitetnim eventima Poreč se nametnuo kao top HR destinacija te realizirao više od 100.000 novih noćenja, upravo u pred i posezoni. Veselimo se nastavku kvalitetnih projekata koji nas očekuju do kraja kalendarske godine."  zaključuju iz TZG Poreča.

Foto: TZG Poreč

Autor:  HrTurizam.hr

23. listopada 2023.