Stanić Grupa želi revitalizriati popularni zadarski Maraschino. Maraschino mora biti brend destinacije

Maraschino je Zadar.

Autor:  HrTurizam.hr

24. srpnja 2023.


Članica Stanić Grupacije Maraska prošli tjedan je u Muzeju stakla u Zadru predstavila novi signature drink pod nazivom Maraschino kiss. Ovim potezom Maraska planira vratiti stari sjaj kultnom zadarskom likeru te ga učiniti suvremenim i prilagoditi potrebama današnjeg potrošača.

Maraschino je klasik, a klasici nikada ne izlaze iz mode, samo im je potrebno dati novi twist, navode iz Stanić Grupacije te su  zajedno s koktel-majstorom Marinom Nekićem osmislili signature drink Maraschino kiss koji je kreiran na način da možete uživati u njemu kada god to poželite.

S velikim poštovanjem prihvaćamo obavezu da Maraschino vratimo u restorane, kafiće, klubove, ali i kužine naših Zadrana, i svih onih koji će tek upoznati ovaj eliksir od višnje maraške izvan Zadra. Miks drink pića i kokteli popularniji su nego ikada prije, tim tragom nastao je i Maraschino Kiss jer smo prepoznali potrebe tržišta. Vjerujemo u njegov uspjeh“, izjavio je Stjepko Hlevnjak, direktor Maraske.

Prije no što krenemo u osvajanje cijele Hrvatske i svijeta, željeli smo Maraschino kiss prvo predstaviti Zadranima i Zadrankama s ciljem da postane piće broj jedan na svim zabavama i druženjima. Vaše mišljenje nam je izrazito važno i cijenimo ga. Vjerujemo kako ćete prepoznati naš trud i Maraskinu kvalitetu“, naglasila je Nina Stanić, članica Uprave Stanić grupe za marketing.

359753329 650008567162263 7488146457105213756 n

Kako je Maraschina zadarsko piće te ima dugu i bogatu povijest, svakako bi svaki turisti koji dođe u Zadar morao čuti o Maraschinu i probati ga. Naravno ako pije alkohol. S druge strane, svi ugostiteljski objekti, od hotela, kafića do restorana bi ga trebali imati u ponudi i nuditi svojim gostima. 

Maraschino mora biti brend destinacije. Maraschino je Zadar. 

Maraschino mora biti poligon za kreativnog, od spomenutih koktela do raznih drugih ekstenzija u gastronomiji i slastičarstvu. Naravno ako je moguće napraviti dobar miks od same višnje do pića. A može se, pogotovo s višnjom maraskom.

Kako na Sejšelima ne možete izbjeći njihov rum Takamaka ili u Škotskoj whisky, Irskoj Guinness, Italiji prosecco, tako turisti ne bi smjeli otići iz Zadra, a da ne degustiraju Maraschino.

Da bi ova priča uspjela, Maraschino mora postati brend Zadra. A za to je potrebno puno više od volje Maraske. Držim fige i nadam se da će imati podršku cijele destinacije, a ponajviše TZ ureda i HoReCa sektora. Tu je pitanje svijesti i pripadnosti, jer turisti upravo žele upoznati našu kulturu življenja, nešto novo i autentično. 

Naravno, uvijek i dalje sve možemo uvoziti, no to je turizam od kojeg se moramo odmaknuti. To nije smisao turizma, da potiče uvoz nego jačanje lokalne ekonomije i izvoz. A turizam je upravo za izvoz odličan medij. 

Inače prije više godina bila je inicijativa da se pješački prijelaz oboji u šare psa Dalmatinera ili zebra dalmatinska. Zanimljivo, kako nitko od stranih gostiju ne zna niti smo mi to brendirali, kako je svjetski poznati pas Dalmatiner, autohtona pasmina iz Hrvatske?

Veliki propust i propuštena prilika. Upravo zato je pokrenuta inicijativa da se upravo taj proces pokrene kroz zebru dalmatinku.

/// Pokrenuta inicijativa da se u Zadru pješački prijelaz oboji u šare psa Dalmatinera

/// Ne može se u Hrvatskoj, ali zato može u Španjolskoj. "Zebra dalmatinka" oživjela u Španjolskoj

Nažalost inicijativa nije dobila "zeleno" svijetlo, ali zanimljivo, priča se proširila europskim medijima, te su tu priču kao inspiraciju iskoristili Španjolci. 

Povijest Maraschina

Screenshot 2023 07 24 at 15

Višnja maraska potekla je iz Male Azije odakle se proširila se na Mediteran. Stablo višnje maraske dobro se prilagodilo kamenitom i škrtom tlu Dalmacije. Upravo zbog specifičnosti mediteranske klime i tla na sjevernom području Dalmacije, maraska daje plod najbolje kakvoće i tako postaje autohtona biljka višnja maraska, poznata i kao maraška.

Najstariji pisani dokument u kojem se spominje stablo višnje maraske pronađen je među bilježničkim zapisima Državnog arhiva u Zadru, u kasnom srednjem vijeku, 14. stoljeću, točnije 1399. godine. U bilježničim zapisima opisano je: “...jedno veliko stablo maraske u neposrednoj blizini samog grada Zadra na položaju Kolovare, u vinogradu kod Fontane, kraj samog mora...“. Ovaj dokument ujedno je i najstariji pisani dokument na širem prostoru Dalmacije.

Kroz 5 stoljeća tradicije proizvodnje Maraschina u gradu Zadru, ovaj jedinstveni liker doživio je veliku transformaciju. Od obiteljske i manufakturne proizvodnje u samim početcima, do najveće industrije u tadašnjem Zadru, koja je činila osnovu gospodarske djelatnosti. U svom najpropulzivnijem razdoblju,u 19. stoljeću, Zadarska industrija likera proizvodila je preko 400.000 boca likera godišnje, od čega je čak dvije trećine otpadalao na Zadarski Maraschino.

Maraschino su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici, a prvotno je uglavnom služio kao lijek. Kasnije je Maraschino postao jedan od najpoznatijih zadarskih i hrvatskih proizvoda koji je ostao prepoznat i do današnjeg dana kao izvrstan liker dobiven od autohtone dalmatinske vrste višnje, višnje maraske.

Ovaj zadarski liker izvozio se tad s velikim uspjehom i u Beč, Pariz, Sankt Peterburg, London, Berlin, Franfurt, Nürnberg, Napulj, Genovu, Milano, Carigrad i u gradove Švicarske, Francuske i Belgije. Kasnije se izvozio u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i u mnoge druge države.

1871. godine Kraljica Viktorija povlači engleske ratne brodove iz Sredozemlja, kako bi ukrcali Maraschino za potrebe britanskog dvora.

Slavni francuski pisac Honore de Balzac Maraschino spominje 1842. u svom romanu "Un debut dans la vie". "To je bilo u onom gradu gdje se prozvodi maraschino. Bio sam tamo. To je na obali..."

Maraschino sa svojim epitetom "kralja likera" stječe svjetsku slavu te su njegovom okusu i aromama uživale mnoge slavne osobe: Alfred Hitchcock, G. B. Shaw, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, Orson Welles, Charlie Chaplin i mnogi drugi. Zanimljivo, u popisu zaliha potonulog, luksuznog putničkog broda Titanica nalazila se velika količina Maraschina.

Naslovna fotografija:FilipFilipovic, pixabay.com / Maraska / ilustracija: hrturizam 

Fotografije u članku: Maraska, Stanić Grupa 

 

 

Autor:  HrTurizam.hr

24. srpnja 2023.