Sva FTI putovanja od 6. srpnja 2024. su otkazana

Unatoč intenzivnim naporima i pregovorima s nekoliko tržišnih sudionika insolventnog turoperatora FTI, nije pronađeno zadovoljavajuće rješenje za preu...

Autor:  HrTurizam.hr

15. lipnja 2024.

Unatoč intenzivnim naporima i pregovorima s nekoliko tržišnih sudionika insolventnog turoperatora FTI, nije pronađeno zadovoljavajuće rješenje za preuzimanje preostalih već rezerviranih aranžmana. FTI Touristik GmbH stoga odmah otkazuje sva putovanja s datumima polaska od subote, 6. srpnja 2024.

Nakon odgovarajuće odluke odbora vjerovnika u petak poslijepodne, tvrtka je počela obavještavati pogođene kupce i FTI-jeve uslužne partnere, poput putničkih agencija i hotelijeri, o otkazima. Utječu na sva paket-aranžmana i određene pojedinačne usluge koje su kupci rezervirali za polaske od 6. srpnja 2024. nadalje preko nesolventnih tvrtki FTI Touristik GmbH i BigXtra Touristik GmbH kao i putem prodajne marke 5vorFlug.

"U bliskoj suradnji s FTI-jem i Njemačkim fondom za jamstva putovanja (DRSF), proteklih desetak dana intenzivno smo radili kako bismo pronašli dobro rješenje u interesu FTI-jevih klijenata i partnera. Učinili smo sve kako bismo napravili paket aranžmane koji su Na kraju krajeva, DRSF bi bio spreman podmiriti postojeće zahtjeve za povrat novca u suradnji s jednim ili više konkurenata , nismo uspjeli pronaći takvo rješenje unatoč velikim naporima svih uključenih", rekao je privremeni stečajni upravitelj Axel Bierbach.

"U intenzivnim pregovorima s raznim konkurentima isprva smo vidjeli obećavajuća rješenja. U kratkom raspoloživom vremenu, međutim, nismo uspjeli postići uvjerljiv rezultat za preuzimanje paket aranžmana rezerviranih kod FTI-ja i BigXtre. Kako bismo korisnicima konačno pružili potrebnu sigurnost planiranja prije početka ljetnih praznika i omogućili im da odmah ponovno rezerviraju svoje putovanje kod drugog ponuđača, morala se donijeti odluka o otkazivanju svih preostalih putovanja. Uz otkazivanje svih paket-aranžmana, FTI-jeve putničke agencije partneri sada također imaju priliku ponuditi svojim klijentima alternative."

Ključno, Njemački fond za sigurnost putovanja vratiti će sve već uplaćene depozite i sve akontacije koje su izvršili putnici u aranžmanima te se nijedan putnik u aranžmanu ne treba se bojati da neće dobiti svoj novac natrag. Korisnici koji su rezervirali pojedinačne usluge kao što su letovi, hoteli i transferi putem FTI-ja, s druge strane, nemaju pravo na povrat uplata koje je već izvršio DRSF.

Ukupno će FTI sada otkazati oko 175.000 rezerviranih paket aranžmana.

Prema privremenom stečajnom upravitelju, odgovornost za zaposlenike FTI-ja također je odigrala veliku ulogu u odluci o otkazivanju svih još rezerviranih putovanja. „Jedan od primarnih ciljeva privremenih stečajnih postupaka je održati poslovanje u najvećoj mogućoj mjeri, osigurati imovinu i na taj način stvoriti najbolje izglede zaposlenicima za nastavak poslovanja“, objasnio je Bierbach.

 

Autor:  HrTurizam.hr

15. lipnja 2024.