Aceto balsamico (balzamični ocat) aromatičan je ocat tamne boje i bogatog okusa koji se tradicionalno proizvodi u Italiji iz koncentriranog mošta bijelog grožđa Trebbiano, a nastaje višegodišnjim zrenjem u drvenim bačvama.
U sjeverozapadnom dijelu Istre, u selu Dragočevac blizu općine Momjan, šarmantnog istarskog područja poznatog po vinskim podrumima i prestižnoj sorti vina Muscat, smjestilo se imanje Tenuta Tre Terre.
Ovdje ocat rade na način kako se tradicionalno proizvodio u talijanskoj Modeni što podrazumijeva odležavanje u batterijama - nizu bačvi različitih zapremnina. Riječ je o prvoj registriranoj acetaji u Istri.
Prošle su godine prvi puta izašli na tržište s četiri godine odležanim Acetom. Nude ga ugostiteljima, trgovinama kao istarski suvenir te kao autohtoni hrvatski proizvod. Za sada ih je tržište lijepo prihvatilo kako navodi Denis Mohenski, voditelj prodaje Nota Vinegar.
„Nota vinegar je premium hrvatski ocat nastao iz spoja tradicije i vrhunskog vina. Svaka kap ovog proizvoda nosi autentičan karakter - bogat, zaokružen i elegantan, savršen za one koji traže više od običnog začina jer oplemenjuje okus hrane i podiže jelo na novu razinu”, kaže Mohenski.