Tenuta Tre Terre proizvodi premium hrvatski ocat nastao iz spoja tradicije i vrhunskog vina

Doživljaj Istre na drugačiji način.

Foto: Tenuta Tre Terre

Autor:  Blanka Kufner

24. lipnja 2025.

Aceto balsamico (balzamični ocat) aromatičan je ocat tamne boje i bogatog okusa koji se tradicionalno proizvodi u Italiji iz koncentriranog mošta bijelog grožđa Trebbiano, a nastaje višegodišnjim zrenjem u drvenim bačvama.

U sjeverozapadnom dijelu Istre, u selu Dragočevac blizu općine Momjan, šarmantnog istarskog područja poznatog po vinskim podrumima i prestižnoj sorti vina Muscat, smjestilo se imanje Tenuta Tre Terre.

Ovdje ocat rade na način kako se tradicionalno proizvodio u talijanskoj Modeni što podrazumijeva odležavanje u batterijama - nizu bačvi različitih zapremnina. Riječ je o prvoj registriranoj acetaji u Istri.

Prošle su godine prvi puta izašli na tržište s četiri godine odležanim Acetom. Nude ga ugostiteljima, trgovinama kao istarski suvenir te kao autohtoni hrvatski proizvod. Za sada ih je tržište lijepo prihvatilo kako navodi Denis Mohenski, voditelj prodaje Nota Vinegar.

Nota vinegar je premium hrvatski ocat nastao iz spoja tradicije i vrhunskog vina. Svaka kap ovog proizvoda nosi autentičan karakter - bogat, zaokružen i elegantan, savršen za one koji traže više od običnog začina jer oplemenjuje okus hrane i podiže jelo na novu razinu”, kaže Mohenski.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Nastao u suradnji s nagrađivanom agencijom Sonda i umjetničkim dodirom Tamare Obrovac, to je spoj dizajna, glazbe i okusa. Ukratko, interpretacija Istre pretočena u bocu.

Tenuta Tre Terre nije samo dom Nota Vinegara, jedinstvenog premium octa koji nastaje iz strasti prema tradiciji, vinu i izvrsnosti. Wine bar i lokacija okružena vinogradima predivna su kulisa za različite vrste događanja - od intimnih vjenčanja i privatnih proslava, do glazbenih večeri i poslovnih evenata.

Međutim, ljubav vlasnika imanja prema poljoprivredi i vrhunskim proizvodima odvele su ga u transformiranje dijela imanja u poljoprivredno polje s vinogradima, poljima lavande i terasama.

Ime Tre Terre postalo je logičan izbor nakon prizora koji se otvorio kada je vlasnik imanja otkrio jedinstveni fenomen na ovom području. Priprema tla za vinograd uključivala je proces iskopavanja više od metra i pol dubine, a nakon nekoliko kišnih dana, sunčano jutro otkrilo je tri različite boje tla: crvenu, bijelu glinu i klasično smeđe tlo”, opisuje Mohenski.

Foto: Sebastijan Skoko
Foto: Sebastijan Skoko
Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner
Foto: Sebastijan Skoko
Foto: Sebastijan Skoko

Aceto od muškata

Trenutno su prisutni po suvenirnicama u Istri i Zagrebu, međutim turistima je ovo novo, još uvijek traže uglavnom standardne proizvode, primjerice maslinovo ulje, vino ili sir. Ovo je nova priča koju tek treba izgraditi.

Bočica Aceta od jednog decilitra koji je odležan 12 ili više godina u Modeni košta 100 eura. Mi želimo dokazati da se i s našom sortom grožđa može napraviti jedan tako kvalitetan proizvod”, nastavlja naš sugovornik.

Prošle su godine prvi puta stavili odležavati Aceto od muškata, a tek za 4-5 godina će vidjeti što su dobili. Koliko je upoznat, takvog proizvoda u inozemstvu niti u Hrvatskoj još nema pa željno očekuju vidjeti reakcije na Aceto od naših sorti.

Proizvode i ocat na tradicionalan način, kako se nekada davno radilo, dakle odležavanjem u hrastovim bačvama. Vinski ocat rade od autohtonih sorata malvazije, terana i muškata momjanskog, zatim od prepoznatljivog sauvignona, borgonje te refoška. Imaju bijeli i tamni ocat, a odležavaju ga od šest mjeseci do godinu dana.

Inače, talijanski Aceto balsamico Tradizionale zrije najmanje 12 godina, dok neki primjerci odležavaju čak 25 do 50 godina i više. Smatra se delikatesom te ima zaštićeno geografsko podrijetlo.

Mladi stoji u bačvi od hrasta, zatim neko vrijeme provodi u onima od kestena, trešnje, jasena i duda. Bačve se tradicionalno drže na tavanu gdje proces zrenja ovisi o temperaturama godišnjih doba te direktno utječe na razvoj okusa.

Aceto balsamico dobiva se od kuhanog, koncentriranog mošta koji se dugotrajnim procesima pretvara u ocat. Kuhanje mošta pridonosi karakterističnoj tamnoj boji octa, iako se koristi bijelo grožđe. Pigmenti grožđa se tijekom kuhanja mijenjaju, a odležavanjem se ocat koncentrira, gdje konačnu boju i aromu dobiva pretakanjem u bačve od različitih vrsta drva”, opisuje Mohenski.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Proizvodnja tradicionalnog Aceta uključuje pretakanje iz većih u sve manje bačve tijekom godina, dok se tekućina koncentrira i dobiva bogat okus. Ovaj niz, poznat kao batteria, može imati od pet do sedam bačvi. Svaka je izrađena od različitih vrsta drva koje pridonosi specifičnoj aromi i boji octa.

Prve su velikih dimenzija i načinjene su od mekšeg drveta, kako bi se omogućilo octeno vrenje, olakšalo isparavanje i transformaciju mošta u ocat. Potom slijede bačve srednjih veličina u kojima ocat zrije, a na kraju se pretače u one malih dimenzija, izrađene od tvrđeg drveta u kojima se čuva do korištenja.

Balzamični ocat se odlično slaže s brojnim namirnicama - ima široku primjenu i ne popravlja okus samo salatama. Ipak se najčešće koristi za pripremanje raznih salatnih preljeva i marinada te profinjenih umaka. Osim u salatama i umacima, nekoliko kapi daju poseban okus pršutu, parmezanu, paštetama, jagodama, trešnjama, sladoledu ili juhi od bundeve, primjerice. Osim toga, vrhunski proizvod odličan je aperitiv ili digestiv.

Aceto balsamico traje vječno. Proizvođači radi poštivanja zakona moraju na bocama navesti rok trajanja, ali se može bez grižnje savjesti konzumirati i nakon toga. Važno je samo nakon svake upotrebe bocu dobro začepiti kako ne bi došlo do isparavanja”, kaže voditelj prodaje Nota Vinegar. Dodaje da se nekada ovaj proizvod koristio samo u kuhinjama imućnih talijanskih obitelji, dok je komercijalna proizvodnja krenula sredinom prošloga stoljeća.

Imanje Tenuta nudi degustacije prema ukusu gostiju, poziva i na posjet Tenuta baru i trgovini te uživanju u prirodnim ljepotama vinograda i miru polja lavande. „Pripremite se za nezaboravno iskustvo za vaša osjetila dok uživate u pažljivo odabranim zalogajčićima kojima ćemo Vam predstaviti naš ocat Nota. Izaberite degustaciju po vašoj mjeri i upustite se u potpuno novi doživljaj”, poziva Mohenski.

Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

 

Vjenčanja, team building i ljeto puno događanja

Na imanju je usred vinograda moguće proslaviti ljubav i stvoriti jedinstvene uspomene na vjenčanje. Lokacija pruža izniman ambijent za ovako poseban dan jer nudi pogled na redove vinove loze i prekrasne krajolike koji čine bajkovitu kulisu.

Moguće je također dovesti tim iz tvrtke, kluba ili udruge na zabavu i edukativan dan. Sudjelovati se može u raznovrsnim interaktivnim vježbama osmišljenima kako bi potaknule komunikaciju, suradnju i povjerenje među članovima tima.

Od rješavanja problema usred vinograda do kreativnih sesija brainstorminga usred rascvjetanih polja lavande, imanje pruža izvrsnu pozadinu za jačanje veza i povećanje produktivnosti. Ljepota prirode potiče kreativnost i entuzijazam dok se sudionici upuštaju u avanturu koja tim pretvara u motiviranu grupu spremnu svladavati nove izazove”, opisuje Mohenski.

Ljeto na imanju Tenuta Tre Terre donosi glazbu, vino i umjetnost - sadržaje koji spajaju prirodu, vino, kulturu i lokalne okuse. Posjetitelje očekuju koncerti, radionice, degustacije, umjetničke izložbe i druga tematska događanja.

Foto: Sebastijan Skoko
Foto: Sebastijan Skoko

 

Svakoga dana od 11 do 19 sati moguće je održati piknik u vinogradu prilikom čega posjetitelji mogu uživati u prirodi uz košaru punu lokalnih delicija, domaće vino ili Nota Spritz. Srijedom od 17 do 20 sati održavaju se glazbene srijede - glazba uživo u vinogradu uz degustaciju vina i istarskih plata. Izmjenjuju se razni izvođači stvarajući opuštenu atmosferu uz zalazak sunca.

Cijelo ljeto može se uživati u spoju umjetnosti i prirode, otvorenoj umjetničkoj izložbi poznatog slikara i kipara Lupina - Lupino Art Exhibition.

Drugoga dana srpnja održava se Lila Day - A Day of Purple Pleasures, kada se uranja u svijet lavande i ljubičaste čarolije. Posjetitelji će uživati u delicijama s notama lavande, ljubičastim koktelima i senzualnom atmosferom uz ekskluzivni cabaret show pod zvijezdama.

Početkom kolovoza organizirana je večer latino ritmova i začina - Šalša Night, A Night of Spicy Rhythms - kada će se moći kušati jela inspirirana rajčicom i salsom te u srcu Istre doživjeti istinski južnoamerički ugođaj.

Trećeg dana rujna planirano je pak zanimljvo događanje Bubble Night - A Day of Sparkle & Swing, kada će se nazdravljati ljetu uz pjenušce, vintage glamur i swing ritmove. Za ovakve večeri potrebno je rezervirati stol.

Foto: Tenuta Tre Terre
Foto: Tenuta Tre Terre

Autor:  Blanka Kufner

24. lipnja 2025.