Tjedan štrudle i Štrudlafest - u dva tjedna stotine okusa na rekordnoj 41 lokaciji

U Karlovačkoj županiji od 28. kolovoza do 10. rujna svi putevi vode ka štrudlama.

Autor:  HrTurizam.hr

22. kolovoza 2023.

Štrudlafest počinje Tjednom štrudle - koji će se zapravo protegnuti na dva tjedna - u čemu će sudjelovati čak 41 objekt iz Karlovačke županije. Sve počinje 28. kolovoza kao najava Štrudlafesta koji se održava od 1. do 3. rujna, a potrajat će do 10. rujna 2023. 

"Možemo reći da je Tjedan štrudle zaista zaživio i da je odlično prihvaćen, kako od ugostitelja tako i od stanovnika i gostiju naše županije, pa ove godine imamo i tu rekordnu brojku od 41 objekta u svih pet gradova te u šest općina Karlovačke županije. Bit će tu stotine različitih okusa, a i neke zanimljivosti, kao posebna Teslina štrudla. Znamo da je Tesla bio vegan pa je i štrudla na tom tragu, no zasad ne bih ipak otkrivao tajnu ove posebne štrudle", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije.

Predstojeći period, prema tome, rezerviran je za sve štrudloljupce jer Karlovačka županija uskoro postaje apsolutno najslađa u Hrvatskoj. Štrudle će nuditi ugostitelji s područja Karlovca, Ogulina, Rakovice, Ozlja, Jaškova, Netretića, Josipdola, Slunja, Duge Rese, Vojnića, Ribnika i Bosiljeva.

Nakon dvotjedne uvertire, slijedi Štrudlafest u Jaškovu, najavila je koordinatorica manifestacije Lidija Žganjer Gržetić. Željko Fanjak dodatno je izrazio zadovoljstvo velikim brojem uključenih ugostitelja koji pridonose ovogodišnjoj štrudlomaniji i turističkom razvoju regije. Tjedan štrudle svakako jača poziciju i brendira Karlovačku županiju kao zanimljivu gastro destinaciju.

Na kušanje što većeg broja različitih okusa ove delicije pozvala je također županica Martina Furdek Hajdin. Ona je posebno naglasila važnost njegovanja tradicije, načina na koji su "naše bake i majke pripremale štrudlu".

Tjedan štrudle Karlovačke županije održava se sedmi puta i to sada u svim poznatijim ugostiteljskim objektima. Najviše lokacija, čak 14, nalazi se u Karlovcu. Na spomenutih 14 lokacija u ponudi će biti više od 30 različitih okusa štrudle.

Malo selo Jaškovo, iz kojega je sve krenulo obaranjem Guinnessovog rekorda u pripremanju najduže štrudle na svijetu, bit će centar zabave i uživanja od 1. do 3. rujna - za vrijeme održavanja Štrudlafesta.

"Taj 41 objekt je dokaz koliko je Tjedan štrudle Karlovačke županije zaživio na terenu, među ljudima, među onima koji tu štrudlu pripremaju i među onima koji dolaze na štrudlu. Tjedan štrudle Karlovačke županije definitivno je manifestacija koja jača poziciju i brendira Karlovačku županiju kao jednu gastro destinaciju", rekla je na konferenciji za novinare idejna začetnica Štrudlafesta, Lidija Žganjer Gržetić.

"Gastronomska ponuda je jedan od važnih segemenata doživljaja Karlovca za sve posjetitelje i turiste", kazala je gradska pročelnica za gospodarstvo Daniela Peris. Dodala je kako se kroz cijelu godinu restorane u Karlovcu potiče da različitom gastro ponudom privlače goste u grad.

U Panorami, koja već niz godina sudjeluje u Tjednu štrudle, ove slastice će se nuditi po simboličnim cijenama. "Nekad ih znamo servirati našim gostima ujutro uz kavu, umjesto kiflice. Uz tri klasična okusa - sir slani ili slatki i jabuka, što ljudi najviše traže - u Tjednu štrudle bit će i štrudli sa šljivama, šumskim voćem, marelicama, breskvama", izjavila je voditeljica restorana Vlasta Klobučar.

Foto: Demjan Rožman

Autor:  HrTurizam.hr

22. kolovoza 2023.